Гурман, какво чудо грожђа?

Гурманско грожђе - разноврсне биљке, од којих плодови, током употребе, остављају остатак мушкатног ораха у устима. У неким енциклопедијама и научним референтним књигама постоји још једно име за бобице - Гоурмет - лампа. Каква је разлика у односу на друге сорте?

Гурманско - мускатно грожђе

Историја сорте

Ботаничке референтне књиге указују да је монокултурна лампа произведена селекцијом. Њени преци су служили као блистави кишмиш и талисман.Прелаз је обављен под водством Виктора Николајевича Краинова, који је ову младу биљку проучавао још од своје младости. Његов отац, пензионисани пуковник, упознао је свог сина са грожђем и однео их узгајањем. Након тога, Краинов је, по савету искусног одгајивача, одлучио да добије хибридне форме са специфичним скупом особина.

Први експерименти су били успешни и, видећи резултат, В.Н. Краинов је наставио прелаз. Захваљујући његовом раду, свијет је научио такве облике као:

 • Нисин;
 • Нина;
 • први позив;
 • Тузловскиј гигант;
 • Преображење
 • Новоцхеркасск Ред.

Укупно, током рада, добијено је око четрдесет различитих сорти, укључујући гурманско грожђе и његове сорте.

Нина грожђе - једносорти оплемењивача Краинов

Посебне карактеристике

Гурманска сорта грожђа припада табели, има ружичасту боју, рани период сазревања, и није суптилна за природне услове.Захваљујући овим квалитетима, фењери се лако прилагођавају вртним парцелама и доносе добру жетву.

Различите светиљке могу да издрже смањење температуре до 20 степени топлоте у баштама.Ако желите да сачувате биљку (не дозволите да умре током мраза), морате је добро замотати.У овом стању, грожђе је у стању да преживи смањење ознаке термометра на ниво од минус 23 степена Целзијуса (нема оштећења бубрега у очима).

Структура светиљке - висока биљка са јаким кореновим системом.Треба имати на уму да ће из слојева тла извући довољну количину нутријената.Према томе, када се сади нова монокултура, земљиште треба обогатити, било би лијепо дати јој неколико година одмора.

Лоза се снабдева само женским цветовима, што захтева присуство оближњих биљака са другачијим половима (мушко и женско).Тек тада је могућа оплодња.Цветање грожђа почиње у првој деценији љета (у топлој и влажној клими).У овом сценарију, бобице ће сазрити до краја љета.

Период формирања бобица, почевши од формирања пупољака до завршетка зрења плода, траје нешто више од стотину дана.Због тога спада у категорију биљака за рано сазријевање.

Изузетан изглед биљкедају зреле четке (гроздове), које се сипају и постају ружичасте, јорговане. Имају цилиндрични облик, а тежина не досеже килограм. Јагоде су округле, тежине могу достићи 10 г.

Гурманско грожђе Лакомка досеже зрелост за око 100 дана

Сорте грожђа Гоурмет

Виктор Николајевич Краинов није створио мали број сорти грожђа, међу којима само 5 сорти гурмана има структуру женског цвијета:

 1. Рано (висина биљке је просечна, бобице су заобљене, бледе боје, отпорне на велике штеточине).
 2. Гурмански (крупне округле бобице, које дозријевају нешто више од стотину дана, сорта издржи ниже температуре, отпорност на штеточине је просјечна).
 3. Дуга (средња сезонска сорта, термофилна, није погодна за узгој у хладним регијама, кластери имају конични облик и теже око 1 кг, овалне бобице, отпорне на гљивичне штеточине).
 4. Елегантна (млада сорта, биљке су високе, период сазревања је мало више од 110 дана, плодови су слатки, издужени, благо обојени, однос према штеточинама је стабилан).
 5. Гурманска - бљескалица (бобице су овалне, ружичасте, велике, високе биљке, отпорне на већину штеточина).

Сваки од представљених има своје предности.Гурмански и рани су одлични за вртларе одличне хладне траке.Гурманске сорте у нези нису хировите, размножене резницама, наношењем слојева (узгаја се у кућним вртовима).

Грапе ГоурметРаинбов је погодан за узгој у топлим подручјима

Заштита од инсеката и штеточина

Према узгајивачима и искусним вртларима, сорта бакље је повећала имунитет на одређене врсте штеточина (плијесни, сиватрулеж, оидиум). Оидиум је болест изазвана гљивама.Плијени винову лозу, остављајући на њој брашнате наслаге које прождиру изданке биљке.Сваки вртлар ће рећи да је болест лакше спречити него лечити.

Како заштитити виноград?Ево неколико савета:

 • Следеће да поставите кревете са белим луком, першуном, њихов мирис може уплашити неке инсекте.
 • да спроводи агротехничке процедуре у интервалима;
 • Пазите на темељито провјетравање (треба постојати мјесто између грмља и гроздова гдје вјетар може лутати).Међутим, вредно је знати ту мјеру, снажан проток зрака узрокује непоправљиву штету младим биљкама.
 • Уклоните оштећене гране, делове биљке, морате бити благовремено.Овим поступком се избјегава ширење бактерија и спора.
 • Алкалинизација земљаног покривача обуставља развој паразита.
 • Хемијска обрада паразита је обавезна, али не у свим случајевима ефикасна.
 • Ако се филоксера (афида) налази на локацији, онда је узгој грожђа немогућ.То је због чињенице да штетник уништава корене биљке.Исход тога је унапред одређен - неизбежна смрт.Једини начин да се избегне овај штеточина је узгајање бобица на пјесковитим тлима.
 • 0,2% Целтан Емулсион може да заштитибиљка из патуљка.
 • На Уралу виногради нападају осе. Прскање усева са хлороформом, уградња специјалних замки помоћи ће им да се ријеше.
 • Не заборавите птице и глодаре. Да би се биљка заштитила од таквих штеточина потребно је покрити мрежу садње или риболовну линију.

Одличан је за садњу у врту, уз правилну негу, брзо се укоријенује и даје добру жетву.

Бобице биљке донијет ће задовољство не само дјеци, него и одраслима, а лијеп изглед ће задивити сваког естета.

Већина сорти грожђа за фењере је у стању да издржи оштар пад температуре околине до -25 степени и, уз одговарајуће склониште, не изгуби функцију узгоја.

Не жалите за ружама, Бледан са лаганим пролећем; Задовољан сам и грожђе на лози У рукама које су сазреле под планином ...

А.С. Пушкин