Гроздови грожђа: Мољци

Узгој воћних усева увек захтева максималну пажњу. Изостављање било које важне тачке у збрињавању ће довести до губитка усјева или смрти биљака. У прегледу ћемо вам рећи шта су листови грожђа, као и да размотрите ефикасне методе поступања са прождрљивим инсектом.

Лишни црв је један од штеточина грожђа

Основне информације

Лист црв је инсект који је представљен великим бројем врста. Домаћи вртлари који узгајају грожђе код куће суочавају се са три врсте паразита.

 • Пријетња. Мали лептир са мермерним узорком на предњим крилима. Преплету се мозаик жуте, сиве и зелене боје. Дужина тела одраслих штеточина не прелази 15 мм. Непријатан квалитет инсеката - то су три генерације ларви које се излегу у току сезоне. Свака зрела женка полаже до 100 јаја за читав период, одакле се за 10 дана излегу прождрљиве гусјенице. Штеточина се храни пупољцима, цветовима, јајницима и бобицама. Карактеристична карактеристика је танка мрежа у кластерима. Дистрибуира се у топлим, влажним регионима.
 • Двогодишње. Жути лептир са црном пругом на крилима. Гусјенице неактивне са тамним "штитом" на глави. Личинке се хране пупољцима, јајницима и цветовима. Резиденције су активно покривене паучом и лиснато.Са почетком хладног времена, читаво легло се крије у коре, тако да следеће године почну да једу младе пупољке. Поред уништавања лишћа и воћа, отпадни производи штеточина доводе до пропадања.
 • грожђе. Велики лептир са испупченим оралним апаратом. Тамно браон са бакарним обојеним крилима означеним са двије попречне пруге. Масивна гусеница расте до 25 мм, боја каросерије је бледо зелена и на глави је велики тамни "штит". Одрасли не једу, па њихов животни вијек не прелази 5 дана. Али у том периоду имају времена да положе до 400 јаја. Само излегли личинке не штете, али се уклапају у дуготрајну хибернацију у кори грожђа. Када просечна дневна температура достигне +10 степени, инсекти се пробуде и упадају у пупољке биљака, а затим у цвијеће и јајнике. Уз јак пораз, грм потпуно испушта лишће и гроздове.

Код све три врсте животни век одраслог инсекта не прелази 5–7 дана. Током овог периода, лептири практично не хране, јер је њихов главни задатак да оставе бројне потомке. Мужјаци умиру одмах након оплодње, а женке праве неколико канџи и умиру. Ако постоје лептири на грожђу, онда то указује на пораз од мољаца.

Инвазија инсеката доприноси лењости вртлара.Неискусни виноградари често су лењи уништити траву близу воћних грмова, што је одличан медиј за повећање популације винове лозе.Биљни остаци се спаљујуплантингс.

У пролеће, одрасли грожђани летци излазе само ноћу, што компликује откривање штеточина. Током овог периода, активна парења и полагање јаја. Што су блажи временски услови, то је мање невидљиво вртлару инфекција грмља. Примећује се да су биљке са огромном количином воћа најупечатљивије.

Двогодишње лишајеве презимљава испод коре, ау пролеће почиње да једе пупољке

Методе борбе

Успешна контрола штеточина зависи од брзине реакције и одабира ефикасних хемикалија. Постоје мање агресивни начини бављења летком, али они дјелују на одрасле који су већ положили јаја. Постоје производи са синтетичким полним хормонима који привлаче мушкарце. Такве супстанце су безопасне и не оптерећују околину. Међутим, њихов успех зависи од благовременог коришћења. За лептире, неколико сати је довољно за оплодњу квачила, а велика опасност за грожђе представљају женке.

За искусне вртларе, контрола штеточина почиње крајем зиме или рано прољеће.Сви радови се обављају док се не угрије топло вријеме, када се ларве пробуде и ископају у пупољке грожђа. Запамтите: гусјенице су велика опасност за грмље, стога су све мјере за уништење усмјерене на њих. Два дана пре излегања из јаја врши се потпуно хемијско прскање плантажа. Инсектициди се апсорбују у биљке и чине их отровнима за младе, тако да онитретирана пре паузе пупољка.

Током вегетације, посебно цветања и формирања јајника, препоручује се чешће спровођење третмана. Запамтите: 30 дана прије жетве, све активности за кисељење се заустављају. Током овог периода, хемикалије из воћа излазе природно.

Прерада грожђа против држача листа врши се пре прекида пупољка

Популарни листови против грожђа:

 • ДНОЦ;
 • 30% карбафоса;
 • фосалон;
 • 90% хлорофос;
 • келтан.

Припреме се продају у свакој продавници. Разређивање раствора и прскање винограда врши се строго према упутству. Свака од супстанци садржи токсичне компоненте, зато запамтите правила сигурности:

 • рад у заштитној одјећи и маски;
 • одлагање отпада у одводном отвору;
 • Остатке темељито испрати сапунастом водом;
 • Ако се прогута или у стомаку, одмах се обратите лекару.

Поред хемијске обраде винограда, искусни вртлари скупљају ручно рађене гусјенице и одрасле лептире. Купе за инсекте су једна од метода којом се уништавају лишће. Да бисте то учинили, испод листова су објешене лименке пластичне боце са соком од грожђа. У топлом времену, одрасли штеточине спуштају се у структуре и утапају у лепљиве течности. Не може се у потпуности надати таквим методама борбе, јер ће уз снажан пораз бити неефикасни.

Природни непријатељи летка су такин игреен мускардина. Бубе и ларве вољно једу пилиће, чворка, врану, свраку, јежа.

Зелени мускардин уништава лишће

Превенција

Превентивне мјере су најбољи начин да се спријечи улазак лишћа у виноград. Искусан баштован ће пружити грмље максималном сунчевом светлошћу и одличним протоком ваздуха. У таквој микроклими штетници су створени неугодни услови за живот и репродукцију.

Не занемарите превентивну сезонску обраду грожђа од лишћа. Препоручује се распршивање биљака током периода буђења и формирања гроздова.

У овом тренутку, инсекти су активирани. Лакше је спречити инфекцију винограда него уништити неколико генерација штеточина дуго времена.

Узгој грожђа није само наводњавање и уклањање корова. Постоје многи инсекти који ће јести лишће и бобице пре него што се формирају. Црв грожђа се уништава током читаве вегетације биљака, стога препоручујемо да се придржавамо наших савета.