Гровинг Плумс Ла Цресцент Плум

Скоро сваки баштован преферира да засади неколико шљива у свом врту.Ова култура није избирљива у бризи, отпорна је на болести и јаке мразеве.Разликује се правилним и богатим плодовима.Такав производ је увек тражен.Једна од најпопуларнијих сорти је Ла Цресцент шљива.Према опису, она је добро навикла, ретко се разболи и толерише чак и најхладнију зиму.Разлика између шљива је у томе што је самоносива, можете је посадити било гдје.

Карактеристике грма

Опис сорте шљиве Ла полумесеца указује да је то веома високо дрво, око 5-6 м, са оваломкруне и високе гране.Листови су овалног облика, веома свијетло зелени.

Цветање почиње врло рано, доноси плод крајем августа.

Опис воћа

Плодови шљива мале величине, богате жуте боје, са тамноцрвеним образима са страна, садржедовољну количину воска.Плодови су мекани са врло сочним и слатким пуњењем, имају пријатан, благо укус меда.Они не толеришу транспорт на велике удаљености, одлични су за свежу потрошњу, за израду компота, џемова, разних пите и десерта, а погодни су и за замрзавање.

Садење шљива

Одабир саднице зада слетите, треба да обратите посебну пажњу на његов изглед:

  • не би требало да буде оштећен корен или главно стабло;
  • Старост младица не би требала прелазити 2 године, јершљива се онда не може смирити;
  • Садница треба да има добро развијен коренски систем.

Неопходно је правилно припремити подземну јаму, применити потребну количину ђубрива.

Шљива не воли вишак влаге, тако да треба да узме седиште на брдима или брдима, где ће бити далеко од подземне воде која се уздиже током одмрзавања или јаке кише.

Јама би требало да се припреми око месец дана пре садње, њене димензије би требале бити приближно 50 цм ширине и 70 цм дужине.

Као ђубриво, хумус или компост се сипа у дно јаме као ђубриво и пола канта воде се сипа.

Садница је засађена тако да се базални врат налази изнад тла.

Да дрво расте у правом смеру и да се не савија, поред њега се ставља колац и пртљажник је везан за њега.

Нега шљиве

Шљива Ла Цресцент не воли вишак влаге.Ова сорта треба ријетко залијевати, али обилно.Препоручује се да млада садница хидрира не више од једном недељно, 3-4 кашике одједном.Прве 2-3 године младој шљивици није потребно додатно храњење.У трећој години, пре почетка цветања, потребно је да почнете да правите минерална ђубрива: 30 мг калијум нитрата и 40 мг суперфосфата по канте воде.

​​

Азотна ђубрива су потребна током зрења плода: 50 мг амонијум нитрата по канте воде.ПреПрипремите се за зимовање стабла које треба обложити са 5 кг хумуса и како се набити.Неколико дана након заливања препоруча се ископати земљиште око дебла, уклонити коров и отпало лишће, што може спасити дрво од разних бактерија и паразита.

​​

Јама за садњу шљиве припремљена је у октобру

Сваке године, у рано прољеће, треба обавити обрезивање стабла, чишћење сушених или оштећених грана и коре, након чега треба третирати ране.гарден питцх.

Болести и штеточине

Листа најчешћих болести и штеточина шљива: третман десни, монилиоз, шљива мољац и уши.

  • Развој терапије.Може се појавити код прекомерног заливања или ђубрења земљишта.Због насталих рана, као резултат цурења смоле, дренажа може постати осјетљивија на гљивичне болести.Код првог знака, ране и пукотине треба третирати са 1% раствором бакар сулфата и одрезати посебно оштећена подручја.Наставите да пажљиво оплодите дрво и немојте га пунити.
  • Монилиасис.Гљивичне болести, које снажно напредују током ветровитог и влажног времена, могу се пренети са суседних стабала.Главни знаци монилиозе су: постепено сушење лишћа и изданака, пад цвијећа, дрво изгледа спаљено.Болест је потпуно погођена читавом биљком, али није опасна болест са благовременим третманом.Потребно је одрезати сва оштећена подручја, сакупити отпало лишће и спалити их.Третирајте ране са вртом и после Бордоатечни или бакар оксиклорид.
  • Шљива мољац. Црвене гусјенице које се хране пулпом воћа, након чега постају густе и нису погодне за конзумацију. Може остати на истом дрвету неколико година. Да бисте се ослободили мољца, потребно је попрскати дрво карбофосима, уклонити сва оштећена воћа и лишће, ископати земљиште, ставити на лепљиву широку траку на стаблу дрвета, што ће спријечити повратак мољца. Као превентивна мјера, у јесен третирају ране и пукотине са манганским и вртним тереном.
  • Апхид. Мали блиједозелени инсект који може проузроковати много проблема у врту. Они се населе на леђима листова, успоравају раст изданака, листови почињу да се суше и отпадају. Против лисних уши може помоћи у третману било којег облика листања у размаку од 2 недеље.