Гровинг плум Еурасиа Плум

Хибридна сорта шљиве Евроазија припада производу руске селекције. Створен је преласком уобичајене шљиве и кинеске шљиве. Ова култура се одликује високом отпорношћу на мраз и болести, а то привлачи пажњу вртлара.

Евразија шљива отпорна на болести и мраз

Главне карактеристике сорте

Врсту се често назива Евразија 21. То је због чињенице да је само узорак под бројем 21 задовољио узгајиваче. Културу карактерише рано сазревање. Дрво почиње цветати почетком априла, а жетва долази средином јуна. Опис указује да биљка почиње да доноси плодове рано, само 2 године након садње. Због високог степена зимске отпорности, разматрана сорта се често узгаја на територији Сибира и Урала.

Сорта се обично назива само-неплодна. Шљива Евразија се не може сама опрашити, стога јој требају додатни опрашивачи.Најбољи опрашивачи су шљиве сорти као што су амерички, жути и кинески.

Параметри изгледа дрвета

Дрвеће расте. Просечна висина одрасле биљкечини 3 м. Круна овалног облика, просечна задебљања. Површина коре је прекривена сиво-смеђом нијансом. Кора је густа и под утицајем сунца и вода не пуца.

Цватови мале величине, бијеле нијансе. Листови су велики, до 6 цм у дужини, зелени, са воском. Дуж ивица плоче лишћа налазе се мали зуби. Снима углавном једногодишње биљке. Расту до дужине од 27 цм, а пупољци смеђе нијансе, цилиндричног облика.

Феталне карактеристике

Приликом разматрања описа плодова сорте шљива Евроазија 21, забележени су следећи параметри:

  • велике димензије: просечна тежина бобице је 30 г, а пречник је 30 мм;
  • кора је представљена у тамноцрвеном тону;
  • на површини коже налази се мали восак који даје плоду необичан изглед.

Пулпу карактерише богата кремаста нијанса, густа и сочна структура. Укус је благ, слатко-киселкаст.

Шљива Евразиа произведе големите плодове с воскастој обложки

Правила за садњу и узгој

Уобичајено је куповати саднице у расадницима, јер биљни живот зависи од садног материјала. У расадницима се све биљке држе у правим условима. Максимални раст расада би требао бити 90 цм, а старост не би требала прелазити 2 године. На површини флексибилних грана и коријена не смију бити знакови болести (текуће или прошле).

За сорте шљиве Евразија 21, иловаста или глинаста тла сматрају се идеалним тлима, али њихова киселост не би требала битипрелази 4%, у супротном постоји ризик од смањења приноса. У случају високе концентрације киселине, кречити земљу (2 литре кречног малтера по 1 м2). Разређивање раствора није тешко: додајте 5 кг креча на 5 литара воде. Мјесто је потребно освијетлити тако да су плодови испуњени сунцем и имају лијеп изглед.

Припрема седишта почиње у јесен. Након уклањања парцеле, ископана је рупа димензија 60к80 цм, ау прољеће, крајем марта, потребно је дно јаме ископати и ставити канту хумуса. Након тога, унутар рупе се постави потпора и младица. Коријени су чврсто посути горњим слојем земље (остаци након копања) и залијени са 10 литара топле воде. Између јама се држе на удаљености од 4 м тако да круна дрвећа не ствара сенку за суседне усеве.

Понекад парцела коју одабере вртлар не одговара стаблу и почиње да се суши постепено. У таквим временима потребно је пресађивање биљака на удобније мјесто.

Најбоље је пресадити се средином марта, када земља има времена за загријавање након зиме. Процес трансплантације треба обавити прије почетка цвјетања културе, како се не би сломили јајници и цватови.

Мере за заштиту културе

Шљива Евразија треба квалитетно и редовно заливање. Ако влага није довољна, кора ће почети да пукне, а јајници ће се формирати у мањим количинама. Интервал наводњавања треба да буде 1 пут у 14 дана. Под једном биљком је потребно залити 40 литара топле воде. Након наводњавања потребно је уклањање горњег слоја земље (дубина 6 цм). Корови морају бити уклоњени једном недељно, тако да не ометају развој кореновог система. Младе биљке треба залијевати 4 пута мјесечно, користећи 20 литара воде за сваку садницу.

Поред наводњавања, одлив Евразије захтијева висококвалитетну исхрану.

  1. Пре него што почне да се формира јајник, потребан је амонијум-нитрат (30 г на 10 л воде). Испод сваког грма сипајте 10 литара раствора. Ово ће побољшати јајник и повећати приносе.
  2. У време формирања јајника, испод сваког дрвета се улива 20 л раствора урее (40 г на 6 л воде). Неопходан је за формирање великих плодова.
  3. У љето, 20 литара нитрофа се сипа испод сваког грма (30 г на 10 литара воде). Овај поступак има позитиван ефекат на укус воћа.
  4. У јесен, током копања парцеле, 200 г суперфосфата се сипа испод сваког стабла. То је неопходно да би се биљка заштитила од смрзавања, чак и унаточ зимској отпорности.

У првој години након садње у јесен, горње гране су скраћене за 20–30 цм, а љети бочни изданци се режу за 20-30 цм. Свако прољеће ће морати уклонити све болесне и сухе гране.Ово ће штитити биљку од смрти. Ако висина стабла прелази 5 м, потребно је скратити не само бочне изданке, већ и централни труп, што ће омогућити још лакшу негу и жетву. Након сваке резидбе, исечене површине треба залијевати вртним травњаком. Ово ће обезбедити заштиту од бактерија које изазивају болести.

Нитропхоскаљети се примјењује под шљивом

Истребљење болести и штеточина

Од штеточина се често јављају лисне уши, мољци и пилићи.Појава лисних уши указује на боју лишћа.На њему почињу да се појављују сиве мрље, које се затим суше.Карбамид помаже да се ослободи овог паразита (30 г на 10 л воде).Пила се испољава у чињеници да плодови почињу да труну.Прскање Бордеаук мјешавином (40 г на 10 л воде) помаже у њеном уклањању.Против мољца, који се манифестује у труљењу воћа, помаже "Карбофос" (20 г на 5 литара воде).

Од болести се сусрећу перфориране мрље и труљење плода.

Симптоми перфорираног уочавања су следећи: рупе и жутило на листовима, њихов пад на лето."Фитоспорин" (30 г на 10 л воде) помаже у борби против ове болести.

Знакови трулежи плода сматрају се брзим одсијецањем незрелих бобица.Отарасите се овог вируса, помаже раствор "Скор" (20 г на 8 литара воде).Третман против болести и штеточина врши се 1 пут у 2 недеље.

Закључак

Узгој ове хибридне сорте није тежак.Дуговечност стабла и квалитет жетве зависе само од тога колико ефикасно и коректно ћете спровести процес садње и неге биљке.Ако је све урађено исправно, онда ћете сваке године уживати у укусним плодовима.