Гровинг Плум Делициоус Плум

Већина становника љета преферира да узгаја сорте хортикултурних култура са великим плодовима. Опис шљива сорта Деликатес означава да се не карактерише само великим плодовима, већ и отпорним на мраз. Њена жетва је константно висока, упркос оштрим падовима температуре у јесен и пролеће.

Основни параметри

Сорта деликатне шљиве развијена је крајем 20. века. За стварање зимских сорти шљиве коришћене су: Павловска, Алаи Зариа и Сониа. Већ 1997. године уврштена је у Државни регистар. Зонирано за узгој у свим регионима земље.

Деликатна шљива (другим речима, деликатеса) карактерише рано сазревање. Плод је примећен 3 године након садње. Берба се догађа почетком јула, под условом да цветање почиње у априлу. Период вегетације сорте је само 90 дана.

Шљива је отпорна на сушу и мраз. На њу не утиче температура од -40 ° Ц до + 30 ° Ц. Када је велика топлота да се спаси стабло је потребно да се обезбеди обилно залијевање. Деликатна шљива је само-плодна усева, јер се пиштољи и прашници налазе у цветовима исте дужине. Очувати принос непотребни су додатни опрашивачи.

Карактеристике дрвета

Максимална висина је 5 м. Опис круне указује на његов широки пирамидални облик, тако да се дрвеће често шири.Главна боја коре је сиво-браон.Изданци мале дужине, до 24 цм, пупољци цилиндричног облика, смеђе нијансе.Коријени су развијени и ријетко погођени вирусним инфекцијама.Јајници почињу да се формирају почетком априла.

Цватови су мали и састоје се од 3 цвета бијеле нијансе.Могу се појавити ружичасте мрље које дају цвијећу изузетну љепоту.Плоча листа је средње величине, тамно зелене боје.Површина лишћа је сјајна, глатка, прекривена дебелим слојем воска, па је паразитима теже уништити структуру листа.

Карактеристике плодова

Следеће карактеристике се издвајају из главног описа плодова:

  • овални облик;
  • ружичаста кора;
  • Посебност ружичастог бобичастог воћа је да немају руменила или друге мрље;
  • просечна маса плода је 20 г;
  • сочно, жуто месо.

Укус воћа је пријатан, слатко и кисело.У саставу шљива сорте Делицаци постоји велика количина витамина који су корисни за људско тело.Производи ове сорте идеални су за свежу конзумацију или припремање компота или џемова.

Узгој и садња

Када се узгаја ова култура, треба размотрити неколико основних карактеристика.

  1. Земља треба да буделако и храњиво. У тешким земљиштима дрво је теже развити и његов раст се успорава.
  2. Киселост земљишта треба да буде мања од 5%, иначе почиње да се омета формирање јајника, а приноси опадају. Ако је ниво киселине висок, онда морате да унесете вапно у земљу (3 кг по 1 м2).
  3. Сунчана парцела. Пошто биљка почиње да доноси плодове рано, потребна му је сунчева светлост да брзо сазре. Слијетање се најбоље обавља са југоисточног дијела врта, јер је на овом подручју највише сунца током дана.
  4. Брдо. Парцеле које се налазе на узвишењима помоћи ће у заштити коријена од преплављивања, што доводи до трулежи коријена.

Седиште се припрема у јесен, тако да сва ђубрива која се примењују у овом тренутку имају времена да се апсорбују пре пролећа. За почетак, ископавају читаву парцелу, уклањају све корове и увозе органску материју (10 кг хумуса, 1 кг тресета и 200 г суперфосфата по 1 м2).

Након тога ископајте бунар димензија 70 × 90 цм, унутра се излије још 5 кг хумуса. Саплинг је боље купити годину дана, јер се одликује високом отпорношћу на болести. Максимална висина садног материјала је 90 цм, не би требало да има оболела подручја или друга оштећења, у супротном ће утицати на живот биљке.

У пролеће, крајем марта, наставите са слетањем. Садница је постављена унутар рупе и прекривена земљом. Све треба темељито збити тако да влага и вјетар не униште биљку. У близини прикопат бољу подршку, која ће штититимладо дрво од ветра. Радикални врат треба да остане изнад земље, тако да кроз њега пролази ваздух.

Царе

Лако се брине за сорту деликатна шљива. Довољно је да јој обезбеди квалитетно заливање и храњење. Залијевање младе биљке је потребно у интервалима од 20 дана, користећи 15 литара топле воде. Зрела стабла су наводњавана једном месечно, користећи 60 литара топле воде.

Након наводњавања, уклоните све корове и олабавите горњи плодни слој земље. Ово је неопходно за циркулацију ваздуха.

Ђубрење се врши 2 пута по сезони. У пролеће, шљиве се залијевају са 20 литара раствора калијум нитрата (50 г на 6 литара воде), а на јесен, неопходно је уситњавање дебла дрвета са хумусом и сламом, затим сипати 15 литара суперфосфатног раствора (40 г на 5 литара воде). Уклоните само болесне гране. Резидба се врши у прољеће и јесен.

Мере за борбу против болести и штеточина

Најчешће болести којима је изложена дотична врста су плодови плодова, мрље од маслина и перфориране мрље.

Раствор мангана (30 г на 10 л воде) ће помоћи да се ослободите трулежи воћа. Против маслинових мрља, боље је користити раствор Бордеаук мјешавине (50 г на 10 л воде). У борби против перфорираног уочавања користи се раствор бакар сулфата (60 г на 4 литре воде).

Међу штеточинама производе се уши и мољци. Они се ослобађају лисних уши уз помоћ лекова који садрже окси (40 г на 10 л воде). Против мољаца узетог од тинктуре парадајзаврхови (сипајте 3 кг врхова топле воде и инсистирајте током дана). Третмани треба да се обављају 1 пут у 2 недеље.