Грожђе: узроци и правила пасинкованииа

Сваки летњи становник сматра да је обавезно посадити неколико грмова грожђа на својој парцели. Али да бисте добили пристојан усев, морате знати неке агрономске технике. Једна од њих је пасинкование. Овладавање овом техником није тешко. Најважније је разумети када и зашто је потребно извршити ову процедуру.

Грожђе од паста даје могућност да се повећа његов принос

Шта је кључање

Ради се о потпуном или парцијалном обрезивању (скраћивању) младих процеса другог реда.Штипање се врши како би се смањиле бочне гране, тј. Вишак тачака раста. Пасинки, развијени из пупољака у осовини листова главних лоза, треба да буду правилно уклоњени да не би успорили развој грма, већ да повећају проток хранљивих материја до главне лозе.

Користи и штета винове лозе од грожђа степе

У року од месец дана од почетка вегетације, из главних изданака грожђа активно расте секундарни пасторци. Специјалисти третирају секундарне клице на два начина, видећи у њима и позитивне и негативне особине.

Предности споредних посинка:

  • Зелена маса грма се значајно повећава, односно повећава се фотосинтеза, а побољшава и исхрана.
  • Млади зеленипастосом 1,3 пута активније претвара соларну енергију и угљен диоксид у органску материју.
  • Листови на бочним гранама почињу да се развијају касније, и служе као добра замена за старе (избледеле) лишће главне лозе.

У одређеној мери, исхрана гроздова грожђа током зрења зависи од доступности звучног лишћа.

Оштећење избоја другог реда:

  • Неконтролисани раст пастића згушњава грмље. Као резултат тога, она није нормално вентилирана, што изазива гљивичне инфекције.
  • Сваки бијег покушава да заузме максимални животни простор. Писинки исцрпљује храну потребну за развој главних вина.
  • Снажно развијене гране другог реда успоравају процес зрења грожђа.

Када су хранљиве материје потребне за четкице грожђа, моћни пасторци „прождиру“ главне избојке и нарушавају продуктивност.

Паценикс получават хранители от грозде, за да бъде възстановаване

.

У које време је посинак одржан

Као што сте већ разумели, немогуће је без штипања секундарних избојака. Дакле, хајде да схватимо у које време да правилно извршимо неопходне манипулације.

По први пут, ова агротехничка метода се прибјегава након појаве 3-6 летака на бочним трепавицама. То се дешава у пролеће, вероватно месец дана од почетка вегетативног периода.

Слиједеће, у прољеће и љети, вртлар мора пазити на круну винограда, и подићи грмље каонужности.

Штипање може потрајати доста времена, али не бисте требали жалити. Када је узгајивач сигуран у правилну бригу о лози, принос грмља је много већи. Прво стискање почиње када се на пасторцима појави 3-7 листова. У процесу обрезивања (нип), оставља се 2-3 листова на бочном процесу, а круна процеса, у којој се налази точка раста изданка, се уклања. Заправо, поступак стезања се назива због чињенице да млади изданци грожђа имају меку травнату структуру. Могу се уклонити без употребе ножа или прунера, само притискањем прстима. Ако радије не радите рукама, већ шкарама, онда их треба дезинфиковати пре слагања. У супротном, грм је угрожен инфекцијом гљивичним обољењима.

Понекад се на трсу формирају пасторке другог реда. То значи да се на бочном процесу појављује још један процес. Биће апсолутно тачно ако се такве гране потпуно уклоне, без остављања два лишћа. Слично, потпуно одстрањивање изданака другог реда врши се у зони формирања грожђа. Ово ће поједноставити опрашивање биљке, отварајући инсекте приступ цватовима.

Други, трећи и наредни период штипања одржавају се у љето, многи љетњи становници их комбинују са прављењем грожђа или ловом.

​​

Поред правовремене испаше винограда, стручњаци препоручују да се лишће украде три недеље пре жетве.свака група. Тако можете повећати садржај шећера и убрзати зрење бобица. Овде је најважније да се не претјерује, а да се лишће око грозда не уклања у потпуности. То ће довести до чињенице да ће грм добити мање исхране, а сазревање ће се успорити.

Узорак за уклањање пасторка и штипање пуца

Различита мишљења

Апсолутно се сви узгајивачи слажу да је неопходно извршити штипање. Али мишљења о томе колико листова оставља на посинку, разликују се. Ово знање најчешће се даје вртларима суђењем и грешком, тако да су скептични према искуствима других.

Кажу да је исправно оставити 2-3 лишћа како би се побољшала фотосинтеза биљке. Међутим, ако грмови нису засађени густо, а лишће не омета вентилацију, онда можете оставити 4-5 листова. Али ако је виноград згуснут, онда ће таква штетност штетити приносу. У густим засадама оставите 1 лист или уклоните посинка у потпуности.

Понекад на приватним парцелама, виновој лози је дозвољено да пролази кроз албуме и веранде како би се добила нијанса и створила удобност. Власници жетвених плодова, у ствари, нису заинтересовани. У овом случају, нема смисла гулити. Антене изданака треба усмјерити на одговарајуће носаче, а лозу треба везати да би се добио жељени облик. Да би се бринула за украсно грмље, довољно је с времена на време изравнати лишће.

Покушајте да потрошите најмање три жвакање грмља током вегетације, пратите стање винограда и правовремено предузмите мере са прекомерном густином листова и изданака. Све овоће омогућити уживање у укусној и обилној берби грожђа.