Грожђе: узгој садница

Да би се добиле саднице грожђа, користи се неколико метода, међу којима су најпопуларније сечење и размножавање зрачним наношењем. За узгој будуће винове лозе потребно је испунити услове за услове, редослед акција и даљу негу засађених биљака. То ће бити залог винограда, који ће донијети богату жетву.

Саднице грожђа

Захтјеви тла

Да би се грожђе укоријенило на стално место (након појаве кореновог система код младунчади или током директног слетања на земљу), локација је правилно изабрана. За то је погодан добро осветљен и проветрен простор. Тло је погодно лабавог типа, умјерене киселости. Припрема се од друге деценије априла.

Због тога је парцела ископана до дубине од 40 центиметара. Затим се додаје земљишту (по квадратном метру):

 • песак (две и по канте);
 • хумус (једна и по канта);
 • нитроаммофоску (од 80 до 120 г).

Након додавања наведених елемената, земља је поново ископана. Затим се формира узвишење које је касније посадило грожђе.

Сечење

Узгој резањем у јесенском периоду

Као место за слијетање користи се школа или одабрана стална територија. Време је за јесен. У ту сврху одабрани су и посађени узорци са три пупољка, нагнути на југ. Два пупољка улазе дубоко у земљу, један остаје на површини. Врх лишћа нагомилан.

Са почетком пролећа, листови се уклањају, а изнад засада се поставља стакленик. Како пуца почиње да се стврдњава. Када је опасност од мраза остала, стакленик је уклоњен. Да бисте добили висококвалитетне саднице на школке, инсталирајте решетку. За то везати нове избоје.

Сечење грожђа

Између осталих активности за збрињавање засада:

 • сувишни избојци се уклањају и остављају најисплативији;
 • уклонити пасторке;
 • у августу, урезао је врх бекства.

Да се ​​школка не би заразила гљивичним болестима, она се прска фунгицидима. Акарициди помажу нападима крпеља.

Грожђе је ископано у првој деценији октобра и лишће је уклоњено. У прихватљивом узорку, дебљина прираста је од 4 до 5 милиметара, дужина је од 15 до 20 центиметара, а три су четири корена.

Домаће резнице - прва верзија

Погодно за виноградаре аматере који желе да добију неке саднице (у десетак) код куће. За тако малу своту, можете и без познате школе.

Да би се то урадило, употребите рез од врха лозе ујесенско време цхубуки.У првој деценији септембра уклања се врх винове лозе (исјечак испод петог листа).Четврто и пето лишће искључите.На доњу половину резања наноси се стимулирајућа супстанца за раст корена.

За садњу је припремљена мешавина песка и земље.Контејнер за узгој до средине испуњен је овом смјесом и напуњен до врха песком.Затим се чубук посади и прекрије полиетиленом.Капацитет се ставља на осветљено место, али штити од директних сунчевих зрака.

​​

На високој температури за мјесец и пол или два мјесеца, развијају се изданци.Када је време топло и пролећни мразеви се зауставе, младице грожђа се померају на отворено тло.Користе се ако коренски систем није оштећен током трансплантације, као и током прелиминарног стврдњавања.

Резане грожђе у мешавини песка и земље

Узгој резањем код куће - друга опција

Крајем зиме - раног пролећавино се узима од места где је ускладиштено и исечено у резнице са два или три ока.Горња граница реза пролази 1-2 центиметра изнад шпијунке, а доњи центиметар испод.Тада се формиране резнице натапају 24 сата у води са додатком меда (кашика по кантици) или другим стимулансима раста (хумисол, натријум хумат).

Затим се садни материјал вентилише 15-20 минута.На дну резница направите вертикалне жљебове дужине од 1-2 центиметра ножем.Умећу се у алат "Корневин".У стаклену посуду ставите слој вате од два центиметра иСипати водом пар растопљених кристала мангана 2 цм.

Резнице се стављају у посуду и стављају на осветљено место.Можете покрити полиетиленом.Када се испаравање допуни водом.Развијају се први пупољци, корени расту у 14 дана.Ако се из пупољака појави неколико избојака, а још нема корена, препоручује се да се први пуцањ разбије.Ово ће помоћи да се избегне прерано осиромашење постројења.

Не препоручује се узгајање корена дуже од једног центиметра да се касније не оштети током трансплантације.Да би се добило грожђе, сади се у пола литре и литре посуде испуњене земљом.Композиција (у деловима):

 • травнато тло - 1;
 • хумус - 1;
 • песак - 2.

Друга опција:

 • универзално земљиште са спремном смјесом - 1;
 • песак - 1.

Ова мешавина је лагана и благо кисела, тако да садни материјал има корен и нормално се развија.Стимулише раст процедура садница за штипање изданака.У првој деценији маја направљено је слијетање.По правилима бриге, до јесењег периода формирају се два рукава, а до следеће године су спремни да донесу плодове.

Резанице грожђа у води

Узгој из резница без претходне клијавости

Садни материјал припремљен од јесени је намочен са два ока у мешавини стимуланса растакорење и вода.Посађене су у гријану вањску површину.Тло је претходно припремљено: попуштају горњи слој, испуштају смешу топле водекалијум перманганат и покрити са црним полиетиленом.

Касније, премаз се реже на неколико места, а резнице се тамо посаде на нагибу од 30 ° (до дубине од 15 до 20 центиметара). Горњи бубрег се налази у јужном правцу. Ландинг ватеред.Ако је могуће хлађење , онда се засади резнице прекривају стакленим посудама или се преко њих повлачи полиетилен.

Нега се своди на додатке за наводњавање, азотне, фосфорне и поташије. У другој половини летње сезоне, не користе се ђубрива на бази азота како не би одложили развој винове лозе. Када се саднице грожђа укоријене и развију, облога се повремено уклања, а затим уклања.

Растући уз помоћ ваздухоплова

Метода се примењује на грму одрасле грожђа.

У пролеће на леђима остају два горња ока, остала су заслепљена. У подножју изданака пењу се винова лоза на решеткастим микробатама. Унутар таквог стакленика ставите комад маховине, у који пуцају избојци. На дну полиетиленског прстена стимулише се развој кореновог система.

У таквим микро-уређајима одржава се влажност. У овом случају, на чворовима се појављују корени, а на врховима се појављују клице. Овај развој се одвија током мјесеца. Затим се избојци извлаче из родитељског винове лозе у којој је прстен причвршћен. Они су трансплантирани у земљу.

Пратећи препоруке за негу резница, лако је добити високо квалитетне саднице грожђа које ће се укоријенити након искрцаја на стално мјесто. Овакве винове лозе доносе квалитет, са вредношћугастрономско гледиште воћа.