Грожђе суво: узроци и методе борбе

Поред омиљеног усева вртлара, грожђе је омиљено јер се лако брине, а плодови су укусни и здрави. Чак и уз правилну садњу садница и уз одговарајућу негу, баштенска култура не може вас задовољити сваке године са обилном жетвом. Можете се суочити са таквим проблемом као што је увенуће лишћа, бобица, четкица.

У овом чланку ћете сазнати зашто гроздови грожђа сушити и сушити, као и које мјере ће помоћи у спречавању овог процеса.

Под долоченими условиами може да се суши с пола на целото обработка

.

Утврђивање узрока

Да би се одмах зауставио процес сушења гроздова грожђа, важно је утврдити узроке. Уобичајени узроци укључују:

  • Велики број ултраљубичастих зрака.
  • Поразити плијесан.
  • Лажна опекотина или оидиум.
  • Недовољна влажност.
  • Прекомерна паша.
  • Поразите сиву трулеж.
  • Пораз од клорозе.
  • Недовољно ђубрење земљишта.
  • Инвазија штеточина.

Вртлари би требало да буду у стању да разликују разлоге како би се правилно организовалипроцес обнове винограда.Да бисмо то урадили, описујемо сваки од разлога.

Сунчане опекотине узрокују постепено сушење бобица

Велике количине ултраљубичастог зрачења

Велике количине ултраљубичастог зрачења стварају опекотине које утјечу не само на грожђе, већ и наи на листовима, бобицама.Опекотине од сунца су неколико ступњева, а уз лагани пораз, узгајивачи не могу одредити узрок на вријеме.Важно је обратити пажњу не само на боју јагодичастог воћа, већ и на њихов укус.Уз јаке опекотине, бобице мењају боју, са слабим или умереним опекотинама, бобице задржавају боју, али се укус мења без обзира на ниво оштећења.

Штета од УВ зрачења је чест узрок, препоручује се да не посвијетлите гроздове, да оставите пасторке у подручју у којем се налазе четке. ​​

Милдевс

Ужасна болест, због које се грожђе суши и исушује, је гљивица плијесни.Активно нападне болест почиње у време цветања грожђа.

С пепелницом грожђе чини културу потпуно неприкладном

Она погађа плесан у одређеним подручјима винограда: бобице, четке и читаве гроздове.Болест је опасна јер заражено подручје блокира приступ хране, влагу здравим подручјима, култура у башти почиње да се суши.Да би се избегао пораз, препоручује се употреба лекова "Ридомил", "Ордан", "Полихом".Превенцију треба спровести три пута: прије цватње, у фази цвјетања, мјесец дана прије жетве.

Савет: Да бисте добили добру жетву, изаберите праву варијанту која одговара вашем подручју пребивалишта. Земљиште треба оплодити, олабавити, рационализирати водом. Садите копар близу винограда.

Лажна опекотина или оидијум

Чак и искусан виноградар не увек исправно утврђује зашто гроздови пропадају, а то утиче и на методе борбе. Важно је правилно одредити шта утиче на винограде - опекотине од сунца или оидиум. Као и код великог броја ултраљубичастог зрачења, бобице су захваћене, добијају сиву патину и гроздови почињу да се суше. Можеш се борити са оидијумом пре жетве. Препоручује се коришћење колоидног сумпора.

Оидиум грожђе потпуно уништава гроздове

Важно је да се узме у обзир да одређени број средстава и сумпора такође штетно утичу на винограде на температурама изнад тридесет пет степени.

Нема довољно влаге

Узгајивачи грожђа воле вртну културу јер не захтијевају посебну његу, добро толерирају сушу, не захтијевају обилно пијење. Али то није знак да грожђе не треба залијевати, јер недостатак влаге у земљишту може узроковати да се грожђе осуши. У недостатку воде трпи цео виноград, а лишће и бобице постају кисело по укусу, смањене величине. Четке се могу потпуно осушити. Ако је лето влажно, онда можете залијевати винограде након жетве. Током периода суше, често треба организовати обилно заливање.

Недостатаквлага се појављује на листовима и бобицама

Интересантна чињеница: ако се виноград налази на мочварном земљишту, четкица такође може избледети, као и код недостатка влаге.

Прерасте грожђе

Велика количина жетве, бобице, може бити разлог зашто виногради блиједе.Важно је да у грмљу нема много четкица, јер ће бити неједнаке расподеле шећера.Препоручује се уклањање додатних кластера, како би се контролисало оптерећење на грму.

Али производне сорте треба рационализовати бројем кластера

Пораз од сивог пропадања

Честа болест која утиче на винограде у пролеће је сива пропадања.Пролеће је период високе влажности и топлог ваздуха, и то је оптимално окружење за развој гљиве Ботритис цинереа.Сива трулеж потпуно покрива грмље, а борба се препоручује за почетак првог знака.Здраве области не добијају влагу, минерале, грмље почињу да се суше.То је опасна болест, због чега грмови сушу и суше, нема ефикасних начина за борбу.

Сива трулица је опасна бактеријска болест

Будући да се захваћена подручја морају одрезати и спалити, а то, ако неблаговремено, доводи до уништења цијелоггрм или низ винограда.

Ботритис цинереа се налази у свим регионима, важно је за узгајиваче да се баве прерадом баштенских култура.Да бисте то урадили, у једном литру воде разблажите малу кашику соде, распршите грмље раствором.Постоји позитивна страна гљивице.Ако јестепотребно је да добијете елитно вино, онда се гљива наноси на воће посебно, јер болест повећава ниво шећера у бобици.

Пораз хлорозе

Ако се у земљишту налази велика количина карбоната, настаје клороза, што узрокује сушење грожђа. Болест се активно развија у рано пролеће иу другој половини летњег периода. Читав грм пати од клорозе.

Хлороза грожђа може изазвати сушење зрелих гроздова

Да би се избегла болест, препоруча се да се земља редовно отпушта, а онда ће се вишак влаге испарити, размена ваздуха ће се нормализовати.

Недовољно ђубрење земљишта

Ако је у тлу недовољна количина азота, грмље ће се осушити. Лишће у почетку пати, стиче лагану нијансу, а гроздови вене. Да би се спречило вељање, препоручује се да се земљиште оплоди хемикалијама које садрже азот или пилетину, кравље балеге.

Пест Инвасион

Инсекти су чест узрок. Виногради утичу на лисну ушу и гриње.

Пхилокер мите на корени грозда

Величина штеточина је мала, тешко их је видјети голим оком, а то неће омогућити да се на вријеме одреди инвазија и изабере прави начин борбе. Ако видите кукце који кваре инсекте, користите ињекцију. За борбу против паука, препоручује се примена акарицида.