Грожђе Распберри Супер: опис сорте

Супер Цримсон се односи на столно грожђе са веома раним периодима зрења,пријатног укуса.Ова грожђа дозријева у нормалним климатским условима три мјесеца (90-95 дана).Квалитет грожђа је висок, а изглед бобичастог воћа веома је лијеп, управо су те особине имале исто име.

Разноврсна сорта грожђа Распберри супер

Супер малина је резултат узгоја двију сорти сличних по техничким карактеристикама онима које је претходно узгајала виноградар В. Капелиусхни.Загрива и Викторија, које су се користиле за узгој, су супер ране сорте столног грожђа, са високим процентом акумулације шећера, одличним укусом и малим губицима приноса током узгоја, жетве, транспорта и складиштења.

Спецификације сорте

Сорта грожђа има префикс супер за ништа, а боја малина бобица само потврђује исправност избора имена од стране узгајивача.Основа за опис техничке спецификације су сљедећи подаци:

  • велике плодове у облику прстију, равне, дробљиве, дуге од 30 мм до 40 мм;
  • боја плодова је светло црвена;
  • маса кластера је од 500 до 1200 г и више;
  • тежина бобица од 12 до 15 г;
  • сорта има висок имуни праг за гљивичне болести;
  • осебујан укус, пријатан укус;
  • акумулација шећера је висока;
  • грожђе је отпорно на мраз (до -25 степени);
  • грмље и коренски систем су веома развијени;
  • грожђе се узгаја иу условима стаклене баште иу отвореном пољу.

Супер густа бобица, месната са деликатним укусом мушкатног орашчића и изванредним крцкањем, али са танком, апсолутно неосјетљивом љуском. Висок садржај шећера у јагодичастом воћу (најмање 20%) добро је комбинован са комплексом других укуса. Грожђе није избирљиво, па чак иу тешким временским условима не губи укус и презентацију.Супер-гримиз се одликује стабилним високим приносом . Промена временских услова не утиче на раст и квалитет сорте, након јаких киша, бобица се не пуца на сунцу и равномерно се развија и сазрева.

Супер-густа, месната бобица с деликатним окусом мушкатног орашчића

Осе су једини непријатељ грожђа, малина и мирис мириса привлаче инсекте, па је у периоду сазријевања потребно пратити формирање колонија и правовремено уништавање гнезда штеточина.

Правила за узгој грожђа

Посебност сорте је снажно расте грмље, изврсно развијајуће младице које бацају најмање по два цвасти. Грожђе је добро укоријењено резница (од 70% и више), а узгојем сорте на овај начин можете рачунати на прве жетве у трећој години раста винове лозе. Малина је супер универзална, комбинована је са залихама других сорти.грожђе.

Лоши изданци се уклањају како би се осигурао добар раст других изданака. На нормалним изданцима остаје 8 до 10 пупољака, са укупним оптерећењем бубрега до 40 комада по биљци. Приликом формирања лозе потребно је пратити резање плоча лишћа, које се формирају на четкама у вријеме сазревања. Вишегодишњи изданци формирају гримизну боју бобица. Пре садње садница, потребно је узети у обзир обилност раста винове лозе, при чему треба водити рачуна да има довољно слободног простора за остале сорте грожђа.

Карактеристике сорте

Пошто је сорта још увек у фази тестирања, повећана заинтересованост аматера и професионалних виноградара за њу је сасвим разумна. Главни део виноградара напомиње да почетак жетве долази већ 95 дана. Постоје подаци када је принос грожђа већ забиљежен у првој години раста, боја бобице је модификована (зеленкасто црна), али је укус сасвим пристојан: недостатак киселине, нормалан проценат шећера и добро зрела пулпа.

Жетва почиње на дан 95.

Када се достигне старост која је пуна за сорту, жетве се мењају на боље. Као што су примијетили стручњаци, избор земљишта за винограде је важан: малина супер на добро освијетљеном подручју има пуну боју бобица, на засјењеним мјестима нису толико свијетле боје. У сјени бобица има лагано црвену боју, тако да узгајивачи често узимају сорту за друге подврсте.биљке.

Према мишљењу стручњака, Распберри Супер има исти период сазревања у поређењу са Роцхефортом, надмашује Асиу на спољашности и има одличан терет.

С обзиром на отпорност на мраз, добар принос и високи имуни праг на гљивичне болести, малина супер може замијенити друга, више каприциозна грожђа у расту.

Малина Супер, која је достигла пуно време зрења, добро подноси пролећне мразеве, без заустављања интензитета раста изданака.Услед раста винове лозе из првих пупољака, постоји могућност за кратко подрезивање хибрида, што дугорочно отвара шири опсег употребе сорте за индустријске сврхе.

​​

Примена грожђа

Захваљујући јединственим карактеристикама које су обогаћене малином супер, постало је могуће узгој раног грожђа у региону са касним топлим климатским условима и кратким летњим периодом.Плодови ове сорте су готово потпуно свјежи, а остаци, ако их има, користе се за израду компота, сокова и дијеталне хране.

Култиватори умјерених климатских подручја могу сигурно користити сорту у својим виноградима да узгајају рано столно грожђе.После жетве препоруча се да се грмље припреми за зиму: третирати антифунгалним препаратима и покрити коренов систем пиљевином са сувим хумом од почетка мраза.