Грожђе под називом цабернет цортис: опис

Кортис је техничка сорта грожђа која се узгаја посебно за производњу вина.Главна карактеристика овог грожђа - промена укуса вина.То зависи од неких фактора:

 • територије на којој је узгајано;
 • климатски услови;
 • тло.

Свет сматра да је Цабернет класик производње вина.Први пут је узгајан у Француској, а временом се разноликост проширила на различите регионе.

Цабернет Цортис - сорта вина

Опис грожђа Цабернет Цортис

Сорта грожђа Цабернет Цортис настала природним укрштањем Цабернет Франц са Савигнон Бланц.Цортис је најпознатија врста цабернет, њен опис је увијек био заинтересиран за познаватеље грожђа и љубитеље доброг вина.Варијанта Опис:

 1. Плодови могу бити плаве, црне и љубичасте.Бобице се скупљају у огромним гроздовима и налазе се на дугој нози.Кластер може бити дугачак до 20 цм, широк 8 цм, гроздови су у облику конуса, ау горњем делу је грана.
 2. Јагоде са малим расветом, заобљеног облика са просечном густином.Једна бобица достиже 1,5 цм у пречнику.
 3. Облик листова је петокраки, са малим зубима у облику троугла на ивицама.У јесен, листови су прекривени мрљама са црвеном нијансом која наликује боји вина.

КарактеристикаКарактеристика ове сорте - бобице имају мирис сличан велебиље.Присутна је иу младом вину, а након неког времена нестаје и оставља незабораван ретроокус.Пошто су цветови грожђа бисексуални, препоруча се сам опрашивање грмља.

Немогуће је хранити грмље током цватње

Карактеристике сорте

Сорта Цабернет Цортис узгајана је у Немачкој 80-их година.Прешао је са Мерзлингом и Саувигноном.Овај тип се односи на зреле ране сорте вина.Период сазревања сорти до 4,5 месеца.Гроздови су велики, а бобице тамно љубичасте боје.Садржај шећера не прелази 21%.Цабарне Цортис даје жетву - 80-150 ц /ха.Велика предност овог грожђа је и:

 • отпорност на разне болести и штеточине;
 • отпорност на мраз и суво време.

У зависности од климе и земље у којој грожђе расте, нова формација ће зависити од пасторка.Вина ове сорте дуго задржавају незабораван ретроокус, висок квалитет и тамно црвену боју.Љубитељи вина са лакоћом осећају се у укусу зеленог бибера, црне рибизле, дувана и сувог биља.Ово вино неће оставити равнодушним чак ни избирљиве сомелијере.

Вино Цабернет Цортис је цењено због своје богате ароме

Брига за грожђе

Цабернет Цортис захтева посебну пажњу.

Опис на неговата грозда:

 1. Приправа на тле.Резнице младог грожђа се саде у рано прољеће или касну јесен.Грмови се морају стално заливати и држати ихмразеви и ветрови. Наводњавање треба да буде око грма. У веома сувом времену, грожђе се може попрскати водом, што ће повећати влажност и опрашивање.
 2. Да би се добила добра жетва, изданци се орезују на највише 6 очију. То ће добро утицати на раст грма.
 3. Заштита од штеточина. Цабернет Цортис је врло отпоран на болести и штеточине, уз правилну његу грмља. Лишће грожђа с времена на време да прегледа. Превенција се врши неколико пута годишње.

Висок принос се може добити само уз снажан годишњи развој грмља. Ово се може постићи методама узгоја грожђа.

​​

Референтни систем укључује избор подручја за храну, врсту носача и подрезивање грмља. Правилна брига о винограду ће вам омогућити да добијете максимални принос по сезони. Кортис је винова лоза, а сваки љубавник треба да зна да производи врхунско домаће вино, али се не препоручује да се користи као храна.