Грожђе након зимовања: када се отвара и како се брине

Грожђе на хладним мјестима - није чест посјетитељ и почетници виноградари често не могу користити своје мисли када отварају грожђе након зиме, гдје започети овај посао и које се погрешке морате бојати? Главна ствар је чекати док снијег коначно не напусти земљу и покушати точно одредити вријеме отварања биљке, тако да је могуће, без штете за њу, започети сезону раста.

В хладниах регионах је важно да се гроздо отвори в врема по зимението

.

Када и како се отвара грожђе у пролеће

Време зависи од искуства, интуиције и спољашњих околности. Најзначајнији су климатски услови региона и могућност пролећних мразева. Потоњи су још опаснији од самог мраза. Винова лоза је зимска и може издржати најтеже хладноће, иако зависи од сорте. Неке врсте столова могу издржати температуре до -20ОЦ или више.

Најрањивији дио су млади пупољци. Пролећни мразеви их могу замрзнути, па чак и ако биљка оживи, не можете чекати усјев или неће бити тако обилна као што бисмо желели. У топлим, јужним подручјима, биљка је отворена почетком априла, на сјеверу - у посљедњем мјесецу прољећа, а понекад и касније.

Извршити откривање биљака на температури од најмање -5оЦ, када снегпотпуно ће пасти, пролеће ће пролазити пролеће и земља ће се добро осушити.Запамтите да прекомерна влага не погодује грожђу, привлачи све врсте гљивичних обољења, из ње корени могу да труну и тако хакују све прекомерне радове у корену. Ако падне мраз, биљка се може замрзнути у лед, што је још тужније и недопустиво. Вода ће се морати водити на све могуће начине: извадити је, ископати канале за одвод. Најбоље је да о овој опасности размишљате унапред и посадите биљку више на хумку.

Међутим, биљка под зимским утврђењем не може се одржати дуго времена. Постоји опасност од пропадања, старења бубрега. Лоза може почети да расте одмах испод склоништа, у мраку - и то ће их учинити смртоносно рањивим на сунчеву светлост. Из ових разлога, веома је важно на време одредити припрему грожђа за топлу сезону. Често виноградари воле да иду "златном" средњом стазом: откривају грожђе у топлим данима и скривају га поново под филмом у хладном времену и увек ноћу.

Питање када се у прољеће отвара грожђе праћено је питањем обима надолазећих догађаја. Зависи од начина на који је одељење заштићено за зиму: може бити пуно, делимично или хиллинг. Вриједи обратити пажњу на временске неприлике. Ако су пролећни мразеви чести и неочекивани гости, онда се прво проводи вентилација - то јест, рупе у склоништу, а потпуно се уклања тек када пупољци проклијају.

Бубрези грожђа су веома осјетљиви на мраз

Како ослободити биљке из различитих типова склоништа?

  • Хиллинг се користи само с младим грмљем.Ово је земљани хумак око зеленог одељења.Заштита није најпоузданија, користи се искључиво на мјестима гдје зиме нису зле и подмукле.Начин ослобађања грожђа из земаљског склоништа је једноставан и непретенциозан - очистите га од земље.Можете почети радити када је земља још мокра, а не исушена до краја - онда ће рад захтијевати мање напора.Циљ је ослободити винову лозу у веома деликатним, лаганим покретима и подићи је према пролећном сунцу, истовремено га истресући са земље, тако да падне и ослободи биљку.Ако је земља већ сува, описани метод ће довести до тужних посљедица - лоза ће се сломити.У овом случају, морате уложити више труда, пажљиво подривати земљу и онда већ заузети постројење.По завршетку операције, довољно је да грожђе остави времена да се опорави, проветри и испере прљавштину уз помоћ окрепљујуће пролећне кише.
  • Делимично и потпуно склониште су популарни начини за безбедно зимовање постројења у тешким северним регионима.Овај метод се састоји у драпирању одјела филмом или другим сличним материјалом.У том случају, отворите грожђе, једноставно уклоните заштиту од хибернације.

Да би уклонили винову лозу од зимовања, треба само да уклоните њен поклопац

Спасење од пролећних мразева

Грожђе није таковећвеома се плашим хладног времена, као што можда мислите. Али млади, неразвијени изданци и пупољци који почињу да бујају најгори су од свих изненадних мраза. За њих, температура је већ смртоносна на -2ОЦ. Али држање биљке у склоништу када је вани је топло и јасно, боли биљку не мање. Узимајући у обзир ове карактеристике, потребно је да се пажљиво припремите за опасности и будите стрпљиви.

Боље је не уклањати грожђе из ровова све док време није потпуно топло. Важно је сакрити биљку на време од мраза.

Искусни виноградари поставили су привремено склониште изнад рова, повлачећи одговарајући материјал на оквир. Полиетиленски филм је добар избор. Његов минус је у опасности од зачепљења, па је у случају коришћења овог материјала важно пажљиво пратити вентилацију. Плус - стварање ефекта стаклене баште, због чега се биљка и земља брже загревају, раст биљке убрзава. Ако време постане потпуно неподношљиво, склониште треба још више загрејати.

Саднице грожђа се саде након што је прошла опасност од неочекиваних хладних пукотина. Препоручује се куповина садница у касно пролеће.

Привремено склониште штити винограде од мраза

Брига о грожђу након отварања

Када отварати грожђе у прољеће? Онда, када опасност од пролећних мраза коначно нестане са хоризонта, а биљка је довољно осушена и проветрена, можете почети са превентивним мерама - лечењем биљке од болести и издржљивости.штеточине. Лијечење треба третирати с великом пажњом и одговорношћу, посебно након влажења тла. Све сорте грожђа не могу се ефикасно носити са плијесни - најопаснијом гљивичном болешћу, која буја у прољетној сезони.

Профилактички третман се врши на стаблима, стабљикама, изданцима и на тлу око биљака. Примењене мере варирају у зависности од врсте нашег хероја: врсте се разликују по нагибима или отпорности на разне болести.

​​

Пролећни рад са грожђем:

  • Прскање различитим хемијским средствима, међу којима је најпознатија Бордеаук мешавина - или 1% или, ако биљка још није почела да расте, 3%. Она је обрађена земљом и виновом лозом у топлим данима. Мешавина добро помаже против плијесни, као и сиве трулежи, оидиума и других сличних несрећа. Још један популаран лек је Нитрофен, који се користи пре паузе. Појава израслина на лози је знак бактеријског рака, због оштећења од смрзавања. Ако се примијете симптоми, бит ће потребно пажљиво одрезати оштећена подручја, а затим третирати ране отопином водика или калијевог перманганата.
  • Обрада - два пута осушити већ осушену земљу: прије паузе пупољака и крајем маја.
  • Храњење је изузетно важна фаза у прољетним активностима. Прва дорада се наноси одмах након што се грожђе ослободи из заклона - под корен се стављају азот, поташа и фосфатна ђубрива. Након појаве првоглишће, грмље се може третирати стимулансима раста. У овом тренутку, млади зелени избојци су пажљиво везани за носаче. Након резидбе направите дораду са елементима у траговима.
  • Обрезивање. Уклоните старе дијелове постројења. Одрежите бесплодне изданке и бркове тако да не ометају успешан раст и развој.
  • Грожђе се пресађује крајем априла - почетком маја.

Грожђе, као и друге биљке, захтева изузетно брижан однос, нарочито у пролеће.Нестабилна клима са хладним пуцкетањем усред врелих дана захтева да баштован има интуицију, способност да одреди могућа изненађења у времену и да делује на време. Кашњење или пребрзо уклањање склоништа за слатко зелено биће било би смртоносно.