Грожђе "Лаура": особине садње и неге

Ново развијена сорта грожђа Лора брзо је стекла популарност на фармама.Ова високо продуктивна комплексна отпорна сорта карактеришу вриједне гастрономске квалитете воћа.Међутим, да бисте добили богату жетву, требате слиједити правила садње и бриге за грмље.Ако игноришемо захтеве ове класе према условима притвора, накнаде ће се смањити, а квалитет производа ће пасти.

Грожђе Лауре је плодна сорта, али захтевају личну негу

Карактеристике

Ова сорта је резултат рада одгајивача у Одеси.Да би се добила, прешла је четири сорте грожђа.У првој фази пшеница сорте мускат Хамбург је помешана са материјалом сакупљеним из Хусаине цвећа.Затим је смеша нанета на Мусцат де Саинт-Валле.У последњој фази, добијени хибрид је укрштен са варијететом Королев Таировскаја.

Испоставило се грожђе "Лаура" високог приноса, на којем сазревају веома велике групе. Неки од њих достижу два и по килограма.По дужини расту и до 40 центиметара.Између осталих карактеристика описа сорте:

 • грмови и изданци обрасли, средње величине, до 50 рупа у једном узорку;
 • на сваком снимку расте до 1.4 кластера;
 • облик кластера - конусни, густинапостављање плода је средње, плодови се не распадају;
 • бобице су велике, овалне и благо издужене, дужине до 4 цм;
 • тежина грожђа - 8–9 г (у складу са правилима неге, тежина достиже 12 г);
 • боја плода - бела са жуто-зеленом нијансом, огуљена воском;
 • структурни опис грожђа - сочност, густина и мала количина сјемена;
 • у опису гастрономских карактеристика сорте - засићење, накнадни укус мушкатног орашчића, 20% садржаја шећера.

"Лаура" је сорта столног грожђа, која се конзумира свежа. Међутим, погодан је за потребе производње вина.

Густина постављања плодова у гомилу зависи од интензитета развоја биљке и квалитета опрашивања грожђа у фази цветања. Ова сорта сазрева три месеца након почетка вегетације, међутим, са обилним формирањем кластера, датуми се одлажу, а јајник се може одбацити следеће године. Стога, узгајивачи прате оптерећење грма, чувајући не више од 27 кластера.

Опис грожђа “Лаура” односи се на отпорност на влагу и стварање сиве трулежи и других гљивичних обољења (али сорта је често погођена плијесни). Плодови се не пуцају. Подести могу издржати ниже температуре.

Грозје мушката из Хамбурга представљало је основу сорте Лаура

Садња

Избор тла

"Лаура" не захтева тип тла. Међутим, његов опис не препоручује садњу на глиненој или сланој земљи. Избегавајте подручја приближавањаподземне воде (не ближе од 1 метра од површине).

Сорта добро расте и доноси плодове на осветљеном месту, заштићеном од пропуха.За садњу у сјеверним и централним подручјима, боље је одабрати земљиште у близини зида (или друге ограде) тако да грмље добију више свјетла.

Тиминг

У јужним регионима датуми садње су од средине јесени (октобар) до раног прољећа (март). У централној Русији, младице се укорењују у земљишту или се у пролеће инокулирају резницама, након што је температура утврђена не нижа од 17 степени. Опис бриге обухвата захтеве за температуру тла (+10 степени) и ваздух (+15 степени).

Биљна грмља према шеми 1,5 на 1,5 м на два начина:

 • саднице;
 • калемљење резнице.

Прва метода је једноставнија, али уз помоћ другог грмље ће почети брже доносити плодове.

Садња грожђа са младицама је најједноставније решење

Саплингс

За садњу садница, прво припремите рупу. Његова дубина је двоструко већа од коријена будућих винограда. Неколико седмица прије захвата, на дну јаме постављена су гнојива помијешана с горњим слојем плодног тла.

Жљебови су ископани на удаљености од један до један и по метара један од другог. Ако је у близини зид или ограда, онда је од њега 40 центиметара.

Садница се пажљиво и полако прелива по земљишту, затим се земља сабија и носач се поставља поред ње. Производимо залијевање и загађење тла.

Графт Цуттинг

Припремљен је калем за вакцинацијуунапред.Цхубукас су одсечени на облачан дан или рано ујутро.У јесенском периоду, изаберите двухзлазковие резнице са изданцима до 10 милиметара, одрежите вишак пупова, оставите четири антене, лишће и изданке.Рез се врши косо, 2 центиметра изнад горњег бубрега.

Садни материјал се ставља на зимско складиштење и пробуди у пролеће.Она парафини и стимулише формирање корена у раствору "Хумате".Корен залиха је уситњен да би се у њега ставила цев.Затим се повлачи памучном крпом тако да се калем брже ухвати.

Решење Хумате стимулише формирање корена

Остали поступци

Опис бриге за засађену сорту Лора обухвата:

 • заливање;
 • малчирање;
 • ђубриво;
 • скривање;
 • обрезивање.

Редовно заливајте ову сорту. Биљке које су засађене поред зида или потпорних елемената требају више воде. Отвори за испуштање воде копају се у близини грмља и наводњавају кроз њих.Не залијевајте се испод схтамба, јер корени који се тамо налазе не упијају влагу.За сваку садницу је потребно 30 литара воде, 60 за одраслу особу.

Да би се земља одржала влажном дуже, грмље се малчирају.У ту сврху се користи органско ђубриво - компост.Око биљака поставите слој од 3 центиметра овог ђубрива.Мулцх у јесенском и прољетном периоду.Лети се ова процедура не спроводи, јер краде земљу и коренски систем Лауре.

Покривени засади:

 • млади - заспалигроунд;
 • одрасли - малч, сено.

Ово ће штитити грмље од излагања ниским температурама и штеточинама глодаваца. Када виноград почне да доноси плод, обрезивање се врши сваке јесени. Уклоните младе избојке да бисте развили главне стабљике. Ако има превише изданака, биљка у једној години може престати да формира гроздове.

Садња се храни коришћењем универзалних минералних ђубрива. Препоручује се да се раствор распршује раствором магнезијум сулфата (250 г по канте воде).

Ова сорта је отпорна на многе врсте гљивичних обољења, али се на њој често јавља плијесан. Као превентивну меру, препоручује се да се Лаура третира Бордеаук текућином, раствором жељезног сулфата и нитрафена.

Грожђе сорте “Лаура” је зрело комплексно отпорно сорта бобичастог воћа, које је од родитељских облика наслиједило карактеристике узгоја и најбољи квалитет столова. Ова сорта издржава неповољне услове, али да би она донела плодове, потребно је да се поштују правила садње и бриге о њима.