Грожђе Хусаине Келим Бармак

Грожђе сорте Хусаине Келим Бармак има друго име - Хусаин пругасто. Прекрасан укус и меснатост бобица омогућили су сорти да постане један од најомиљенијих вртлара цијеле земље. Али пре него што га поставите на вашу парцелу, морате прочитати опис врсте, јер нису сви климатски услови погодни за Хусаине Келим Бармак.

Гомила Хусеина Келима Бармака на изложби

Опис сорте грожђа Хусаине Келим Бармак. Карактеристике неге и култивације

У опису сорте Хусаин Келин Бармак у ампелографском приручнику дат је кратак опис кластера:

  • Магнитуда. Четке са бобицама не досежу велике величине, најчешће су средње јакне.
  • Структура. Кластери Келим Бармака имају лабаву структуру кроз коју ваздух лако пролази.
  • Образац. У њиховој форми, групе Келин Бармак подсећају на издужени цилиндар.
  • Јагоде ове сорте одликују се величином и меснатошћу. Могу да расту и до пет центиметара у дужину, понекад савијајући сабљу. Јагоде имају светлозелену и жуту нијансу, која под утицајем директне сунчеве светлости добија транспарентност.
  • Кожа плода грожђа је мршава, прекривена цветањем.

Гомиле Хусаине Келим Бармак на Бусху

Разноврсност гроздја има најквалитетнији укус међу осталим средњоазијским земљамаподврста. Сорта грожђа има просечну слаткоћу и благо киселост.

Како се врста узгаја

Врхунац зрења грожђа ове врсте јавља се крајем љета, назива се средњи - касни. Биљка се одликује просечним приносом и брзим растом изданака. Бисексуалне биљке цвећа. Потпуност описа сорте се постиже већ у трећој години након трајног укорјењивања изданака.

Грожђе ове врсте је погодно за узгој у климатским условима у Централној Азији, тако да ће добијање добре жетве у другим подручјима бити веома тешко.

Незрели групи Хусаине Стрипед он Арцх

Биљка толерише промену земљишта веома слабо и осетљива је на њен састав. Доњи пупољци грмља, иако цветају током вегетације, али не дају плодове. Стога, резидба лозе мора почети са десетим оком.

Хусаине пругасти грожђице - најукусније

Вине Царе

Пошто је сорта грожђа Келин Бармак врло термофилна, не треба очекивати високу отпорност на мраз. Максимална отпорност на мраз даје индикаторе у распону од плус двадесет до минус 10 степени.

Стога је за период хладног времена уобичајено покривање грожђа филмом, испуњавајући га разним гријачима (сухо тло, пиљевина, суво лишће).