Грожђе Љепота сјевера - разред, за мјеста са хладним зимама

Висока укупна количина топлотно-љубазног грожђа озбиљно ограничава избор расположивих сорти за људе који желе јести грожђе са својих парцела у сјеверним регијама и подручјима са тешким зимским ниским температурама. У совјетским временима, питање повећања отпорности на мраз је активно укључено у истраживачке институте. Резултат овог рада била је појава и ширење хибридне сорте, која се називала Љепота Сјевера.

Грожђе сорте Краса Севера

Данас је ова сорта грожђа веома широко распрострањена у Русији, омогућава вам да добијете довољно велике и висококвалитетне усеве у регионима са прилично хладним зимама. Али разноликост није савршена и поред предности има и низ недостатака о којима морате знати.

Карактеристике разноликости

Љепота Сјевера је хибридна сорта грожђа добивена као резултат рада Средње европске шумарске школе (сада ВНИИС) назване по И.В. Мицхурин. Ова врста бијелог столног грожђа настаје из комплексних активности узгоја. Родитељске сорте су: Зора сјевера и роза Таифи. 1960. је година рођења сорте, а за пола века активне употребе, лепота севера активно се узгаја у многим регионима. Поред тога, време је омогућило да се темељито испита разноликост, да се сазнају предности и слабости. Отпорност на зимску хладноцу цини веома лепотом СеверЗаједничка сорта широм Русије од запада до истока, активно се узгаја у централним и северним регионима европског дела, постоји фокална репродукција у регионима Сибира и Далеког истока. “Међу људима” се често назива Олга (ријетко, “разресцхка”).

Опис основних својстава и карактеристика сорте:

  Веома рани период сазревања је приближно 105-115 дана (са укупном количином активних температура током периода развоја од 2200 степени). Индикације одлагања зрелости за 7-10 дана од Саба бисера користе се као смернице у смислу. Сазрева у последњим данима августа.
 • Грмови су веома високи. Зрело вино на читавој дужини је добро. Високо сазревање изданака - 90-95%. Оптимално оптерећење на грму - 40-45 изданака. Обрезано на 8-10 или 5-8 очију.
 • Висок принос. Просечна жетва по грму је 12 кг. Разликује се стабилношћу.
 • Бисексуалан цвет, високо опрашивање.
 • Висока отпорност на мраз, до - 25-26 степени. Не замрзава, отпоран је на мраз.
 • Мала отпорност на плијесан и оидијум, средња - на сиву трулеж.
 • Подложно утицају оса (чак се називају стршљени). Птице могу бити опасне.

Средни принос по грм је 12 кг

Карактеристична карактеристика сорте Краса Севера је боја и облик лишћа. Опис листа:

 • средње и велике величине;
 • састоји се од три лопатице, које нису сециране;
 • боја - светло зелена;
 • танак.

Карактеристике неге

Раст грмља ове сорте захтијева посебну пажњу на рачунање слободног простора за сваки грм након садње. Оптимална удаљеност између каста у низу треба бити око 1,5-2 метра, а удаљеност између редова треба бити око 2,5 метра.Сорта није суптилна за избор тла , тј. Мјесто за засадивање у смислу квалитета земљишта, мора бити у складу са општим захтјевима за тло за грожђе.

Да би заштитили бобице од пуцања, искусни узгајивачи препоручују сијање ових грмља испод визира који покрива биљку од прекомерне влаге. Уз велике количине жетве, бобица постаје мања, како би се то избјегло, потребно је пажљиво пратити формирање цвасти на пуцању. Под природним условима, на снимању се формирају 2-3 цвасти. Да би бобица била велика, препоручује се да се остави једно или два цвасти, остатак се уклања.

Упркос чињеници да на форумима има много прича о виноградарима да Олгини грмови добро подносе зиме чак и без склоништа у регионима са малом количином снијега, препоручује се да се произведе јесенско склониште биљке. Ово ће осигурати да грожђе буде заштићено од оштећења услед ниских температура.

Опис процедуре склоништа:

 1. Грожђе је одвезано и уклоњено из решетке.
 2. Уклања све мртве, оштећене листове.
 3. Триммед.
 4. Грм је уредно положен на земљу, притиснут уз њега.
 5. Покривен материјалом за прекривање. Може битиприродни (тло, пиљевина, смрека, итд.) или специјални индустријски материјали (филм, агрофибре, итд.).Када се користи тло, важно је да слој буде 15-20 цм, а када се користи филм, припрема се ров, постављају се мали лукови (боље их је припремити од дрвета) на који се наноси филм.Важно је да лозе не дођу у контакт са филмом.
 6. ​​

Полупокривач гроздја за зиму

Опис метода за сузбијање оса:

 1. Употреба специјалних мрежастих врећица на снопу.
 2. Постављање слатких замки и мамаца.
 3. Уклањање околних територија из винограда из гнијезда оса.

Опис метода за сузбијање пернате репрезентације фауне:

 1. Инсталација надстрешница од материјала који савршено преносе сунчеву светлост и влагу.
 2. Употреба врећица од сита на сноповима.
 3. Опремање места специјалним звучницима.

Посебну пажњу треба посветити мјерама превенције и сузбијања гљивичних инфекција (плијесан, пепелница, оидиум).Најефикасније средство - прскање.

Бордеаук течност се најчешће користи против плијесни.Примарни профилактички третман се врши у мају.Код појаве боловања врши се поновна обрада.Најбоље време за спреј је јутро.Да би производ био што више апсорбовао, да би био ефикасан, поступак се изводи у данима без падавина.Осим тога, можете користити и друга средства, као што је плави витриол илиспецијалне припреме хемијске индустрије.Калидни раствор сумпора је ефикасан против оидијума.

Својства жетве

Опис карактеристика плода:

 • Кластер је велик по величини, гранама и средњој дробљивости.Облик је конусан.Тежина - 250-500 гр.
 • Берри је велика.Величина је 21 к 19 мм.Облик - округли, слабо овални.Тежина - 4-5 гр.
 • Боја плода је бела са ружичастим нијансама.Ружичаста нијанса се манифестује на страни бобица, које је било смјештено према сунцу.
 • Пулпа је сочна и месната.Кожа је јака, али мршава.Даје лагани додир трпкости и травнатог укуса.Пулпа се шири, није мирисна.Постоје 2-4 мека семена.
 • Према укусу, процјењује се као једноставна и угодна сорта.Низак садржај шећера чини да бобица није слатка, са израженим киселим укусом.Оцена дегустације је висока (8 бодова).Постоје и други подаци - просјечна оцјена дегустације (4.5 бодова).Ближе реалном и објективном индикатору друге цифре.71
 • Съдържание на сладкор и средната киселост.
 • Јагоде су подложне пуцању и пуцању.Просјечни показатељи грашка.
 • У погледу могућности складиштења и транспорта, она је веома прилагодљива и стабилна.Са повећаном влажношћу у том подручју, кластери се могу дуго задржати на грму без смањења квалитета укуса и изгледа, бобице се неће покварити ирот.

Тежина једне гомиле може досећи и до 500 грама

Описана хибридна сорта се узгаја углавном за свјежу потрошњу.

Љековито својство љепоте Сјевера

Као што је горе споменуто, бобице садрже доста фолне киселине (до 0,23 мг /%), што чини сорту љековитом и корисном. Али то су уобичајене фразе, оно што је заиста здравствена корист од воћа чији сок садржи фолну киселину.

Опис фолне киселине и њених предности:

 1. Фолна киселина је друго име за витамин Б9.
 2. Витамин који је растворљив у води, високо пробављив.
 3. Витамин Б9 утиче на квалитет раста и развоја циркулаторног и имуног система.
 4. Препоручује се опрезно у току трудноће, јер повећава ризик од дефеката неуралне цијеви. У исто време, фолна киселина је неопходна за процес формирања нових ћелија за бебу у интраутерином периоду иу периоду раног детињства. Овакав двоструки ефекат захтева да надзорни лекар наведе могућност конзумирања крашког грожђа у току трудноће.