Гнојиво за поташу за узгој краставаца Краставци

Када краставци почну да недостају минералне супстанце, онда се на лишћу појављују маргиналне опекотине, оне почињу да потамњују и коагулирају.То значи да биљци требају калијална ђубрива.

Недостатак калијума у ​​краставцима доводи до жућења и венућа листова

Зашто се примењују ђубрива

Краставци требају високо хранљиво земљиште.Врло добро ако је за годину на овом мјесту било јако гнојиво за гнојиво.На слабо оплођеном земљишту они ће слабо расти и производити мало воћа.

Да би се добио висок принос, потребно је додати велику количину органске материје.Уосталом, вегетација краставци су мале.И за то време они морају имати времена да стекну снажан лимени апарат и дају што више воћа.

Коренски систем ове културе налази се на горњим слојевима тла, па се слабо апсорбује.Стога, краставци су обавезни да обезбеде добро оплођено земљиште, које има ниску концентрацију соли.

Гнојиво с поташом се односи на минералне врсте.Побољшава укус воћа и квалитет својстава поврћа. Калијум побољшава имунитет биљке, дајући јој добру отпорност на разне болести.Ово ђубриво има улогу заштите од штеточина као што су кукци, гусјенице идругих инсеката.

Поташно ђубриво ће уплашити гусјенице од краставаца

Врсте потајних ђубрива

Сва потахарна гнојива су подијељена у двије врсте: сирове соли и концентрирана гнојива.

Сирове соли се производе од природних минерала, који се разликују по удјелу важног састојка.То су карналит, силвинит, полихалит, каинит, нефелин.

Концентрисани дресинг се врши у облику кристала и гранула.

фертил фертил фертил фертил

Примена калијум гнојива

Краставци су рана биљна култура. У стакленицима, ово поврће расте много брже. У таквим условима, можете добити жетву током целе године. Све поврће треба посебна ђубрива, храњење краставаца није изузетак.

Ово поврће има коријенски систем који је осјетљив на недостатке нутријената. Такав недостатак доводи до великих губитака у жетви. Стога, исхрана краставаца треба да се догоди на време и треба да обрати посебну пажњу на минералне супстанце.

Не препоручује се истовремена заливање свих биљака. Свако ново ђубриво треба тестирати на неколико грмова. После 2-3 дана прегледају се заливене биљке. Ако су грмови краставаца почели да расту боље, то значи да су све пропорције правилно одржаване и да можете безбедно хранити све преостале биљке.

Краставци не воле и вишак и недостатак калијума.Главни разлог за недостатак ове супстанце је појава светло зелене ивице уз ивицу летака. Превише овог минерала доводи до појаве жуто-зелене боје мозаика.

Да би се избегли какви неугодни ситуации, треба да се зна за точената употреба на поташна гнојива. За исправну дозу, прије свега, потребно је знати ступањ спремности тла.

Добро оплођено земљиште захтева под-храну, било у пролећној сезони или у јесенском периоду. Слабо припремљена земља треба гнојиво током цијелог љета. Изводи се око 3 до 5 пута. Интервал између њих треба да буде приближно исти. Али ако грм има акутни недостатак минерала, онда се он залива без чекања предвиђеног времена.

Ефикасност ђубрива треба проверити на једном грму краставца, а тек након тога све остале треба оплодити

Како направити ђубриво

Прво заливање се врши пре цветања краставаца. Неопходно је припремити комплексно ђубриво. У 10 литара воде се меша:

  • 200 гр. муллеин или течни птичји измет;
  • 1 чај. суперфосфат;
  • 1 чај. калијум сулфат.

Са овим раствором, биљка се залијева ближе корену помоћу кантице за заливање.

Следећи пут се препоручује да се вода пуни током периода почетка плодоношења, односно када јајници почну да се формирају. За ово наводњавање препоручује се употреба смеше, која укључује:

  • 10 литара воде;
  • 150 гр.муллеин;
  • 1 тбсп.нитрофоски.

Коровиак може бити замењен обичним биљним чајем, који се припрема од корена коприве, дрвених и клизавих.Ова смеша се инфундира 5 дана.Након тога, користи се у 3 литре на сваких 1 м2 .Калијум хлорид се такође користи као ђубриво.Наноси се само у отвореним ормарићима.

Међутим, клоридно ђубриво се не препоручује за узгој краставаца.Најбоље је користити га за вријеме припреме јесени.У пролеће, током киша, све избељиваче ће напустити земљу, а за краставце ће остати само хранљиве материје.

Најбољи начин да се земља засити минералима је употреба калијум сулфата.Садржи 50% овог минерала.Хлор није укључен.Ова супстанца је представљена у облику кристалног праха, који је беле боје или има благо сивкасти тон.Врло је добро растворен у води, не остављајући кишу.

Количество на потребите минерали, които се внесуваат на земата, зависи от времето, които се изработва.Може бити пролеће или јесен.Пропорције зависе од разноликости земљишта и разноликости краставаца, односно њихове потребе за минералним супстанцама.

Ако је слабо осветљење у стакленику или облачно време не пролази дуго времена, онда треба обратити пажњу на фолиарно храњење.Не само да ће хранити биљку хранљивим састојцима, већ ће и побољшати фотосинтезу.

Таква активност се може изводити наизмјенично са распршивањем поврћакултуре од пестицида. Уосталом, макро и микроелементи су добро комбиновани заједно.

Препоручује се да се већина хранљивих састојака додаје у процесу припреме тла за саднице.

Калијум сулфат је оптималан за узгој краставаца јер не садржи хлор

Одредити симптоме дефицита калијума

Овај минерал игра велику улогу када се правилно узгајају краставци. Зато је вредно знати његове симптоме:

  • појаву великог броја трепавица и листова без јајника;
  • листови постају тамно зелене боје;
  • на листовима се појављује жућкасто сива граница;
  • плодови почињу да добијају облик крушке.

Искусни вртлари откривају недостатак овог минерала и због великог формирања јаловог цвећа и брзог раста стабљике биљке. Такви знакови су јасно видљиви у краставцима који расту на отвореном пољу. Код младих садница готово је немогуће одредити овај недостатак. На крају крајева, често имају довољно калијума.

Храњење се мора нужно десити током формирања јајника, што ће побољшати квалитетне карактеристике фетуса. Краставци неће имати горак укус нити водени састав.