Гнојиво за ђубриво и његов прелив након цветања

Да би грожђе на кухињском столу било укусно и велико, гроздови су били бројни и тешки, а грмље треба оплођивати и хранити током цијеле сезоне, од раног прољећа до зимовања. У свакој фази, додатно храњење обавља одређену функцију. За плодове је посебно важан период након цветања иу вријеме формирања воћа и грожђа. У овом тренутку, грожђе захтева супстанце и елементе у траговима који су у стању да задовоље потребу за формирањем воћа.

Цветање је важна фаза у развоју винограда и након његовог храњења

Виноградари примењују две методе за врхње: корен и фолијар. Обе методе се могу примијенити након завршетка периода цвјетања (од средине, краја јуна). Да би се грожђе што ефикасније подртало, потребно је детаљније анализирати све детаље поступка.

Опште информације о потреби за ђубрењем грожђа

Грожђе за активан и здрав раст и плодове треба велики број различитих минералних супстанци и елемената током читавог периода живота. Нарочито су вина потребна "помоћ" у првим годинама живота. Из тог разлога, препоручује се активнооплодити и хранити грожђе када се сади или пресађује. Ако је, приликом садње, земља добро оплођена, онда у прва 3-4 године није потребно активно додавање минералних и органских елемената.Касније, одраслом грму, који је потрошио своје расположиве хранљиве резерве, биће потребно периодично храњење, ако желите да буде здраво, да се активно развија и даје сталну укусну и велику жетву.Треба имати на уму да што је већи грм, више нутријената и влаге троши да би се осигурао нормалан живот.То јест, узгајају грмље много више потребе да напуните исцрпљујуће земљиште неопходним минералним елементима и храњивим тварима.Ниво “помоћи” зависи од многих фактора:

 • сорта грожђа;
 • климатски услови;
 • плодност земљишта.

Треба разумети да чак иу веома плодном земљишту и под повољним условима, грожђе можда неће у потпуности изгубити потребну количину елемената у траговима.Временом се количина хранива у земљишту смањује, што захтијева додатне мјере како би грожђе наставило производњу висококвалитетних усјева.

Виноград захтијева велики број различитих микроелемената, те их треба у различитим ступњевима овисно о вегетативној фази, годишњем добу и доби.За "подршку" грмља користе се различите методе ђубрења и храњења, у зависности од горе наведених фактора, као и на основу којих специфичних супстанци.планирано да се дода. Потребно је пажљиво размотрити избор термина за храњење једне или друге врсте микроелемената и ђубрива.Једнократна и истовремена примена свих познатих хранљивих материја у земљиште ће довести до штетних ефеката и може потпуно уништити биљку.Вриједно је детаљно проучити карактеристике раста и развоја грожђа, знати у које вријеме, у којим супстанцама и у којој количини грожђе треба посебно хранити.

Отварање грожђа у пролеће прати прво храњење

Временски оквир за поступак:

 1. Прољеће. Пре отварања грмља након зиме потребно је залити грмље специјалним раствором. Калијумова со (5 грама), суперфосфат (20 грама), амонијум нитрат (10 грама) се разблажује са 1 грмом у 10 литара воде. На располагању су и следећа решења: по канти воде - 65 грама нитрофосфата, 5 грама борне киселине. Често се као алтернатива додаје једноставно стајњак. Стајњак, добро разређен у води (за 10-12 литара флуида оптимално 2 кг стајњака), улива се испод грма, поред стабла. Раствор можете нанијети пилећим изметом (40-50 грама по кориту воде). Легло се може оставити да лута до 14 дана пре разблаживања водом.
 2. Пре почетка периода цветања. Раствор се припрема у следећој конзистенцији: 8 грама калијум магнезита, 15 грама амонијум нитрата по канте воде. Потрошња једне кашике по 1 квадратном метру.
 3. После цветања, прије почетка зрења плода, земљиште се оплођује суперфосфатом, као и поташа.ђубрива (без додатка ђубрива која садрже азот).10 литара воде 20 грама минерала.
 4. По жетва.Додају се калијумова ђубрива.Веома добро сипајте раствор пилећим изметом.

Поред тога, након жетве (јесен) у тло се приликом копања додају суперфосфат, амонијум сулфид и пепео. Периодичност зависи од квалитета земљишта (обавезно једном у три године).

Гнојити грожђе прије цватње

Зашто је потребно гнојење

Гнојење грожђа је неопходно за правилан раст и развој грожђатоком целог периода живота.

 • У пролеће, дорада омогућује убрзање и јачање процеса раста и развоја грмља, формирања и развоја изданака.
 • Лети микроелементи омогућавају повећање запремине и величине формирања цвасти, плодова и гроздова.Такође је постигнуто побољшање квалитета и показатеља укуса жетве.
 • Јесенски дресинг може ојачати биљку прије зиме.Поред тога, служи као резерва за пролећни период активације биљака.
 • ​​

У јесен, грожђе акумулира хранива за зимовање

Које супстанце треба грожђу

 • Фосфор.У њему грожђе треба највише у почетном периоду цветања, активира метаболичке процесе у биљци.Додатак суперфосфата вам омогућава да убрзате процес формирања цвасти, сет воћа, сазревање грозда.
 • Бакар (Бордеаук ликуид).Јача раст избојакаповећава њихову отпорност на мраз и сушу.
 • Цинк. Омогућава значајно повећање приноса. Доприноси благовременом и квалитетном пролазу процеса оплодње грожђа.
 • Азот (уреа (карбамид), амонијум нитрат, амонијум сулфат). Одговоран за развој и раст зелене масе (листова и изданака). Оптимално вријеме увођења - почетак вегетације грожђа (прољеће). Штетан на крају љета.
 • Калијум. Доприноси убрзању процеса зрења винове лозе и плодова, повећава отпорност у „тихом“ зимском периоду, као иу сушним периодима. Калијум је одговоран за квалитет ћелијског сока, који повећава способност примања других важних супстанци и елемената, смањује губитак течности. Алтернатива безопасном калијум хлориду је пепео (калијум, фосфор).
 • Бор (борна киселина). Супстанца која вам омогућава да утичете на ниво шећера у воћу и убрзате време њиховог сазревања, одговорна је за кретање шећера и угљених хидрата. Позитиван утицај на формирање полена. Веома је важно за формирање воћа.

Поред горе наведених микроелемената, грожђе је такође веома потребно за калцијум, гвожђе, сумпор, магнезијум итд.

Тло садржи и допуњава ове елементе у довољној количини, тако да се њихово додавање ретко врши. Тако да се код садње допуни гвожђе додајте зарђале нокте и коситар.

Разне врсте ђубрива се користе за исхрану грожђа:

 • једнокомпонентни (суперфосфат, амонијум-нитрат, калијумова со, калијум-хлорид, итд.);
 • истовремено садржи неколико елемената (аммопхос, нитропхоска);
 • комплекс, који у одређеним пропорцијама садржи многе супстанце (Новосил, Мортар, Акварин, Новоферт, Флоровит, Кемира).

Поред микроелемената, не треба занемарити потребу за додавањем стајњака у тло, односно органско ђубриво.Доприноси обнављању земљишта, побољшавајући његова својства пропустљивости и аерације, погодне за развој корисних коријена грожђа од микроорганизама.Сам стајњак је свеобухватан алат који садржи већину неопходних микронутријената у умереним концентрацијама.

Алтернатива или допуна узгајивачима млијека је активно кориштење компоста који садржи отпад хране, врхове, измет, гној, косу траву, дрвени пепео и други органски отпад.Не користити органске остатке грожђа (кора, лишће).

Уреа се примењује у пролеће и рано лето

Фолиарна исхрана после цветања

Поред методе коренског ђубрива као средства за допуњавање биљака неким корисним супстанцамаЂубрење се често наноси кроз листове.Листови савршено апсорбују топљиве елементе у траговима са влагом.Пошто листови веома брзо апсорбују влагу са садржаним супстанцама, они брзо улазе у биљку и почињу да имају продуктиван ефекат скоро одмах, након неколико дана ефекат се јасно види.У брзини је главна предност фолијарног храњења.Сафолијарном методом скоро све хранљиве материје се апсорбују у биљку, што је немогуће постићи са земљом за ђубриво. Такве особине вам омогућавају да озбиљно уштедите потрошњу нутријената. Фолиарна дресура се наноси неколико пута годишње: прије формирања цвијећа, након завршетка цвјетања, када је плод зрео. Овај метод вам омогућава да решите неколико веома важних задатака:

 • Ојачати биљке пре зиме.
 • Спријечити пролијевање цвијећа.
 • Повећајте јајник.

Важан услов при припреми раствора за прскање грожђа након цветања није додавање ђубрива које садрже азот. Раствор се припрема у следећој конзистенцији: пепео, фосфатна ђубрива, вода. Многи виноградари препоручују следећи састав: за 12 литара узмите 1 кашику калијумовог хумата, 1 кашичицу Новосила, 0,5 кашичице јода, кристални манган на врху ножа, 5 грама соде бикарбоне, 0,5 кашике борне киселине, 15 -20 грама Кемира-Лук.

Као рјешење, поред огромне разноликости индустријских врста које се продају у трговинама, користи се водено-разријеђени пепео помијешан с ферментираном инфузијом из различитих биљака.

Прскање се врши помоћу специјалних прскалица. Али многи виноградари (посебно почетници) у одсуству таквих користе импровизована средства (канте, тегле, шприце, итд.). Поступак прскања се врши у јасном и мирном времену ујутро или увече. ИнОблачно време се може обавити током дана, главна ствар је да биљка не прима опекотине од сунца.

Пепел, помешан с раствором трава, је одлично ђубриво

Хранити се након цветања

За храњење жбуња након цветања требат ће вам:

 • Лопата.
 • Бур.
 • Кашика.
 • Хемијска ђубрива: азотна, калијумова, фосфорна, борна киселина, амонијум нитрат, фунгицид, суперфосфат.
 • Гној, кокошка измета, вода, пепел.

Храњење грожђа врши се узастопним извођењем следећих активности:

 • Потребно је ископати мале удубљења око грмља (дубина до 40 цм).Растојање од дебла не би требало бити мање од 50 цм, а искусни виноградари одређују величину и раздаљину у зависности од старости грожђа и његове величине.Често је удубљење направљено у облику чврстог рова по ободу чахуре.
 • Често се припрема посебна цијев за храњење (промјера 12-15 мм), која се у припреми дубине и садње грмља протеже 0,5 метара дубоко у земљу.На површини је остављена цијев од 10-15 цм, која је постављена окомито с неким одступањем доњег краја према средишту удубљења, односно према коријењу грожђа.Потребна ђубрива се уливају у њу када се храни корен.Међутим, овај метод није увек ефикасан, са обрастао кореновим системом, боље је користити методе додавања ђубрива у додатне удубљења.
 • Употребљено ђубриво додаје се припремљеној бушотини и пажљивопроливена вода.Прелив треба комбиновати са довољном количином заливања.Влага повећава ефикасност апсорпције растворених елемената у траговима од стране кореновог система.

За максимални ефекат, препоручује се примена сложене методе исхране након цветања грожђа. Треба комбиновати и фолијарне и коренске методе.При поштовању концентрација, правилном избору микроелемената и ђубрива, поштовању самих процедура, грожђе ће постати јаче и одушевити се великом и укусном жетвом.Не заборавите на "подршку" грожђа у друго вријеме: прије цватње и након жетве.Све мора бити комплетно, уравнотежено и уравнотежено.