Главни штетници грожђа.Ко су лишће винове лозе?

Често вртлари могу да виде рупе различитих величина на лишћу грожђа.Пре свега, узнемирује оне који воле да користе лишће за храну или их користе за домаће припреме.Међутим, било каква штета треба одмах изазвати забринутост вртлара.То значи да је биљка оштећена и не може се у потпуности развити.

Рупе на листовима грожђа могу направити различите штеточине

Рупе на лишћу грожђа чине различите штеточине.Ако не почнете с њима на вријеме да се борите, можете изгубити цијели виноград.Размотрите најчешће.

Буха грожђа

Друго име за ову штеточину је лисни буба.Он једе не само грожђе, већ и друге биљке.Изгледа као мали бубашваба.Може да скочи.Напад на биљке почиње у рано прољеће.Јаја се полажу на доњу страну листа.У једном тренутку је у стању да одложи 30-40 комада.

Борба против њих почиње након прекида пупољка.За уништавање коришћених инсектицида. Поновљени третмани се изводе сваки пут када се лист покрије новим рупама.

Буха грожђа нападе новонастале пупољке

Рударство

То је мали црвени лептир.Појављује се у мају.Поставља јаја на неотпаковане листове. Временом се лим прекрива рупама, жута и умире. За уништавање штеточина могу се користити сви инсектициди. Као превентивну мјеру, на јесен, треба ископати цијели повртњак и уклонити све биљне остатке.

Грапе цриб

Велики појединци воле јести сок од грожђа. Штеточина седећи, седи на лишћу или изданку и фиксира се уз помоћ дроге која пробија-сише. Тако појединац проводи цијели свој живот.

Женка полаже више од 2000 јаја у једном периоду.Личинке се рађају покретне, а не само лист једе, али сви зелени делови биљке врло брзо постају покривени рупама.У овом тренутку треба уништити паразита. Уосталом, са великим појединцима је тешко борити се. Они су у стању да излучују заштитну супстанцу која плаши птице и не дозвољава излагање отровима.

Борба против ларви треба да се спроведе у пролеће, док лишће грожђа још није раслојено. Грмови грожђа третирају се системским инсектицидом. Ако виноград није велик, онда се велике јединке и јаја бере ручно. Приликом уклањања користите тврде рукавице. Када се често прегледава од штеточина може се ријешити без хемијских третмана.

Јастук за грожђе је причвршћен на плахту и на њему троши сав живот

Грапевине Гладе

Штеточина има дугуљасто маслинасто-зелено тијело. Личинка једе лист и прави помаке у изданцима за зимовање. Ако се грожђе појави на грожђу, избојци постају млохави исуво лишће.

Да би се ријешиле златне рибице, потребно је уклонити оштећене избојке и лишће и третирати винограде инсектицидима. Ако спроведете планирани превентивни третман, можете заборавити на ову штеточину.

Голдграсс грожђе се гази у вину

Крпељи

Разликујем ове типове крпеља:

  • Паук. Врло честа штеточина. Једе лист и озбиљно оштећује саму биљку. Крпељ има жућкасто-зелену боју. Његова величина није већа од 0,6 мм. Зимовање се дешава под палим листовима или испод коре. Током сезоне се штеточине множе више од 12 пута. У прољеће, чим се температура угрије до 150 ° Ц, женке одмах почињу полагати јаја. Млади крпељи се појављују на дан 5-7. Две недеље касније, ова генерација је већ способна за репродукцију. Једна женка је способна да положи до 150 јаја, тако да се пораз винограда догађа веома брзо. На лишћу почињу да се појављују светле тачке које се постепено осуше, а лист одумире.За борбу против ове врсте крпеља, листове треба третирати акарицидима сваких 7-12 дана. На овај начин штеточина је добро уништена. Али за превентивне мјере, сваки јесен би требао спалити све лишће.
  • Мите осјетио. Једе само горњи део лишћа. У величинама штеточине не прелазе 0,2 мм. Зимовање се дешава испод скала бубрега. Велика штета за виноград не доноси.
  • Плоча гриње. Паразит је веома мали. Једе не само лишће, већ и друге зелене површине грожђа. Његовтешко је видети, али доноси значајну штету. Зиме се дешавају и под бубрезима. Зими чак штети биљци.
Превенција ових гриња је уклањање старе коре и третирање грмља колоидним сумпором пре распадања пупољака. Ако се паразит појави, биљка се третира акарицидима. Поступак треба обавити 2-3 пута у 7-12 дана.

Спидна гриња брзо размножава и уништава винограде

Летци

Може да нанесе штету било којој зеленој површини грожђа. Они конзумирају младо лишће. Постоје три типа мољаца:

  • Црв грожђа. Изгледа као лептир. Распон крила је до 3 цм и има тамно браон боју. На рубовима крила налази се бакрени сјај. Велики појединци не штете винограду, али њихова личинка једе лишће. Свака женка може положити до 400 јаја.
  • Групирање листова. Лептир са маслинама смеђим крилима. Распон крила од само 15 мм. Гусеница овог штеточина једе не само лист, већ и јајника, зелене бобице. Ако је биљка тешко оштећена, брзо се излаже разним болестима.
  • Двогодишњи Листовлер. Лептир са светло жутим крилима. Гусеница у почетку има светлозелену боју, а затим постаје црвена са црном главом. Једе не само лист, већ све зелене површине грожђа.

Превенција је најбољи начин за борбу против ових летака. Сваке јесени гори све отпало лишће. Ако се појави прољећесумњиве лептире, а затим третирати инсектицидима.

Када се појаве гусенице, треба користити прераду грожђа са биолошким супстанцама.

Сложени плашт лишћа једе лишће и бобице

Филоксере

Најопаснији паразит.Има и име лозне уши.Може се ширити садним материјалом, уз помоћ ветра и јаке кише.Једе не само лишће, већ и коренски систем.Лист покрива много малих рупа.У корену формира неколико пролаза.Ако је биљка тешко оштећена, може потпуно да умре.

За превенцију се саднице у раствору инсектицида дезинфикују, уклањају се сви површински корени грожђа.За сузбијање штеточина, биљке се третирају инсектицидима након прекида пупољка.

Доста паразита је у стању да нанесе значајну штету грожђу.У већини случајева, на почетку су безопасне рупе на лишћу.Ако не разумете узрок њихове појаве, онда можете изгубити већину грожђа.Уосталом, чак и безопасни штеточине ослабљују биљку и она почиње да буде изложена гљивичним или бактеријским болестима.