Главни проблеми код узгоја грожђа

Ако винова лоза није прописно збринута, онда постоје проблеми са грожђем.На квалитет бобица утичу временски услови, пољопривредна позадина, разноврсност, аграрне акције, чак и исправност склоништа за зимовање и равнотежа елемената у траговима у земљишту.Зато је вредно обратити пажњу на већину мањих проблема током вегетације.

Недостатак гвожђа након зимовања

Стање дефицијенције гвожђа се назива хлорозом.Постоје двије врсте болести: прва је узрокована недостатком елемената у траговима због тла, недовољним гнојидбом, а други је изазван инфекцијом.

Главни симптоми:

 • листови жуте од ивица до вена или обрнуто;
 • плоче постају суве, ломљиве;
 • плодоношење је одсутно или смањено;
 • у завршним фазама, врхови избојки избељују и падају.

Да би се разликовала инфекција од недостатка, обратите пажњу на поступак жутљења.Ако почне од вене до спољне ивице, изазива је гљивица.У овом случају, применити друге мере него са конвенционалном хлорозом.

Неопходно је обезбедити болесном жбуну залијевање, храњење.Често ове биљке умиру.Забрањено је прављење резница из њих.Супротно увријеженом мишљењу, прскање не помаже код инфективне клорозе.

Са баналним недостатком, предузмите кораке за храњење да би вратили равнотежу хранљивих материја:

 • на листу -жељезни келат;
 • под кореном - гвожђе сулфат;
 • додатно убризган манган, калијум, цинк, магнезијум и бор.

Важно је одабрати праву сорту када се сади виноград који би се одупирао болестима и комбиновао са карактеристикама тла на локацији.

Хоррор

Стање када пољопривредник посматра деформацију величине јагодастог воћа на гомили се назива грашак.Неке бобице расту од нормалне величине, а друге једва досежу просечан грашак.Има водену структуру и промењену боју.Разлог је слабљење опрашивања током периода цветања.Могу бити узрокована трима факторима.

 1. Недостатак природних опрашивача - инсеката.
 2. Карактеристике сорте.На пример, Чарли често грашак.
 3. Неодговарајуће лијечење винове лозе: поремећена равнотежа воћних изданака, губитак цвијећа и јајника.

У сваком од ових случајева треба створити додатне услове за правилно формирање јајника из цвијета.

Испрва то раде ручно, откидајући цвијеће из бисексуалног цвијета, дају се женама, лијевајући полен.Професионалци то раде специјалном четком.Боље је спровести процедуру до 9 сати у суво време.

Поставите мамац за опрашиваче инсеката: 300 г шећера по литру воде, додајте грожђе и инсистирајте.За мирис, можете испустити мало меда.Затим, потребно је сипати отопину у тањуре и ставити испод грмља.Обавезно прекријте танком газом или слојем маховине тако да пчеле не хране на мамцу, већ опрашите цвасти.

Други начинје да се узгајају различите сорте са неједнаком способношћу опрашивања.Опрашивачи разматрају рани руски, кишмишки.

Посађени су на завјетрини како би се осигурала жетва из Таиге или Дзинтара.Али врста Алесхенкин, Кодрианка а приори склони грашка, па изаберите по властитом нахођењу. ​​

Отварање винове лозе у зимском периоду

Кршење склоништа у зимском периоду доводи до залеђивања изданка винове лозе.Прво, поставите дијагнозу бубрега: остали су живи или су умрли.Одрежите грану и однесите је у хладну просторију, након неколико сати је премјестите на топлу.Ако се вино и пупољци посијече зелено, то не утиче.

Грожђе често пати од раног откривања у пролеће.Током првих одмрзавања виноградари отворено отварају винову лозу, а она се смрзава током мраза.Пролећни минус је опаснији од зиме јер не постоји заштита у виду снежног покривача.

Шта урадити:

 1. Изрезивање смрзнутих изданака (смеђе на резу).Прије периода активне вегетације замијенит ће се новим.
 2. Чешће залијевајте коријенски систем, нарочито у сухом времену.
 3. Ако је грм сасвим мртав, одложите га.

Такође, не треба очекивати висок принос ако је виноград био тешко оштећен.За неколико сезона, избојци ће бити ажурирани, стопе ће се повећати.У будућности, придржавајте се склоништа и откривања лозе за зиму, пазите на снагу структура.

Болести и штеточине

Инфекције и инсекти, глодари озбиљно угрожавају виноград.Треба да знате како да се носите са њима.Неке сорте су отпорнијепатогени гљива, други - мање.

Много зависи од засићености земљишта, бриге, климе.Ако су подземне воде близу њих, а време је хладно, онда влага изазива труљење.Најчешће болести су:

 • краста;
 • плијесан;
 • оидиум;
 • Уочавање.

Други услови узрокују мољце, филоксере, гриње паука.Обратите пажњу на боју лишћа, присуство слузи или сузама, густину бубрега.Током плодног периода активирају се осе.

Како одолети инвазији паразита:

 1. Узмите у обзир пољопривредну позадину.Виноград у близини шумског појаса је лоша идеја, има много дивљих животиња и инсеката.
 2. Изаберите сорте са високим имунитетом и отпорношћу на мраз за ваш регион.
 3. Редовно прскати, укљ.за превенцију.
 4. Очистити органске органе, спалити оболеле грмље.
 5. Да би се правовремено створила лоза, да би се уклонили суви изданци (често паразитирају инфекције).

Ако се придржавате правила за чување приватног винограда, можете добити велику жетву.Пошто је ово култура на југу, она захтева посебну бригу, тако да се фармери суочавају са многим проблемима.