Главне сорте грожђа узгајане у Мађарској

Виногради у Мађарској појавили су се већ 276. године. Узгој ове бобице окупирали су многи народи, који су се замијенили на територији државе. У основи, за производњу вина узгајане су беле сорте. Сада у Мађарској постоји велики број винограда укупне површине више од 110 хиљада хектара.

Угарско столно грожђе из периода раног сазревања

Врсте грожђа

Грожђе се према намени дели на столни, технички и универзални. Столне сорте се узгајају за конзумацију у облику свежег бобица.Техничке врсте грожђа се називају вином , од којих углавном производе вино, као и сокове, грожђице. Разликоване су сорте грожђа:

  • по боји;
  • по величини и облику плодова;
  • принос;
  • отпорност на штеточине и болести;
  • на доспелост

У погледу површине, столно грожђе у Мађарској чини једну четвртину свих насада. То су древне сорте које су се дуго населиле на обронцима. Сорте вина имају ширу класификацију.

Сорте грожђа које се узгајају у Мађарској

У Мађарској се узгајају обе познате врсте: Цабернет, Пинот Ноир, Цхардоннаи, Саувигнон Бланц и локалне вриједности. Због разлике у климатским карактеристикамаВинородни региони ове земље, ово пиће богова веома се разликује по својствима на југу и северу Мађарске.

Сорта грожђа Цабернет Саувигнон

Овдје се углавном узгаја бијело грожђе, из којег почиње описивање сорти.Производи златно вино са слатком аромом и богатим укусом.Најбоље одговара оригиналној кухињи Мађара са масним јелима са много зачина.На цијелом подручју државе може се идентифицирати око 20 подручја винарства, вјерно чувајући традиције из античких времена.

На равници расте половина винограда у Мађарској.Плантаже се углавном узгајају механички, а пјесковита тла у региону су одлична за узгој ризлинг и есерио врста.

На југу се произведу различни брендови вина.У јужној клими, сорте Кекфранкос, Кадарка и Цабернет расту невероватно.

Егер на сјевероистоку земље познат је по свом бијелом вину Леанка.Дреби се поноси светски познатом слатком Харсхевелом.Традиционалне сорте ризлинг и кадарка истискују драги мирисни совињон и шардоне.

Шампањско и бело вино произведено је на западу града Будимпеште.Локалитет Сомло, северно од великог језера Балатон, познат је по богатим винима грожђа Фурминт и Олаз ризлинг.У граду Мог, на сјеверу, Езерио расте на кречњачким тлима.

Териториата на Балатон, нај величественото езеро в Европе, има четири винородни региони.Овдје се узгаја углавном бијело грожђе Олаз ризлинг.

Ораз Риеслинг

Неуспоредиве сорте грожђа које се узгајају у западним и јужним регионима.То су Гевурзтраминер, Саувигнон Бланц, Пинот Грис, Цхардоннаи.Бела вина Фурминт, Харсхевелиу и Јухфарк познато место Схомло.

Кекопорто, Кекфранкос и Кадарка у Шескарду чине беспрекорна црвена вина која се не могу описати.

В находите втораа вход от производитела на северо-вход на въпроса.Као такав, створио је околну климу.Увек је топла јесен са честим маглама.Ту су и бројне сорте Блауфранкисцх, Кекопорто и Звеигелт.

Бело грожђе у Мађарској

Опис врста грожђа треба почети са најчешћим типом италијанског ризлинга.Традиционална сорта вина, која се налази у свим регионима за производњу вина у земљи.Она је најпоузданија међу осталим врстама.Његова арома није превише богата, са бадема афтертасте.Његов укус зависи од места и доба године.Велико вино се добија приликом жетве на северу Балатона и на подручју Насмеја у касну јесен.

Сорта Фурминт се такође назива Токај и злато - врста винове лозе.Карактерише га јединствена арома и укусна својства.Мирис младог вина сличан је јабуци и одлежава у бурету на меду са орахом.Вино из сорте Фурминт једна је од најтраженијих, погодна је за многа локална јела.

Једно од најпопуларнијих вина у Мађарској је произведено од грожђа Фурминт

Ако међу сортама постоји глава породице Фурминт, тада се Харслевеле сорта може описати каољубавница породице. Ова сорта касног сазријевања се узгаја за производњу вина. Арома овог грожђа личи на суптилни, лагани мирис лимета. Безбедно расте у окрузима Дебреа, Схомло. Вино из сорте Харслевелиу је веома популарно. Погодан за пирјана или кувана меса и лагане салате.

Племенити јесењи облик Кекнела доживљава његово друго рођење. Описана је не само као "богато грожђе" због сложености гајења. У Мађарској је скоро престао да се гаји. Сада су посебно заинтересовани за то, јер чини укусно танко суво вино. Према опису винара, то се може цијенити заједно с ремек дјелима Токаиа.

Езерио сазрева у рану јесен. Користи се за конзумацију у облику бобица, као и за производњу пенушавих вина. Ова сорта се узгаја углавном на подручју Мор. Користи се за производњу висококвалитетних вина. Његов укус се може описати као комбинација укуса од огрозда, јабуке и лимуна. Диван пратилац јела од купуса, рибе и живине.

Леанка, преведена од мађарске "девојке", може се описати као вино "за вођење разговора". Сорта је поријеклом из Трансилваније, узгојена у регији Егер. Прекорачује укус меда и цвијећа. У вину, велики проценат алкохола. Савршено за лагана јела, месо и живину.

Елегантан поглед на киралејску грожђе комбинирану од Леанке и изражајно грожђе из села Данос. Ово вино се може описати као елегантан, са деликатним мушкатним укусом.Кираилеанка подсјећа на свјежину ливаде с нотама јабуке. Сорта је била широко распрострањена у винским регијама Егер, Насмеи, Етиек, у региону Матра, на југу Балатона. То је уистину добар пратилац паприкашима, пилетини и лаганим оброцима.

Традиционална сорта високог приноса - мушкат мађарски. Је универзални разред. Користи се углавном за производњу десертних вина. Мушкат је веома осетљив на влагу и лако се пукне. Када се покупи касно, производи одличне десертне сокове са израженим букетом мушкатног орашчића.

Мусцат Грапес Хунгариан

Сорта Цхерсеги Фиусхересх добијена из укрштања грожђа Ирсхаи Оливер и Красни Траминер. Ова техничка грожђа се бере крајем септембра. Производи укусно вино са деликатном аромом.

Црвене сорте грожђа

Кадарка - грожђе вина. Најважнија одлика је његова висока способност да издржи велики број болести. Високопроизводна сорта просјечног времена зрења. Има зачинску арому и просечан ниво катехина.

Кекфранкос је врста плавог грожђа. Конзумира се свеже и за производњу сокова. Али пре свега, направљено је од светлог, танког црног вина. Његов укус подсећа на црну рибизлу и зрелу шљиву са укусом црне чоколаде. Има мали проценат хистамина. Црно вино из грожђа Кекфранкос иде у сва јела традиционалне мађарске кухиње и веома је цењено у регионимаЛаиосх, Виллан, Цхонград, Егер.

Пинот Ноир је техничка сорта грожђа.Од њега се прави пјенушаво вино.Име се преводи као "црни бумп".Његове групе су тако густе и тамне да личе на јелову.Пинот Ноир вина се праве са веома деликатном и замршеном аромом.Ова грожђа има мали принос и у великој мери зависи од природних услова.

Мерлот је друга најпопуларнија сорта на свету.Веома отпоран на многе болести.

Мерлот грозда отпорна на болести

Грожђе Цабернет Саувигнон које се узгаја широм свијета.Цени се за незахтјевне услове за узгој.Његов укус је веома богат и вискозан, погодан за масна пржена јела.Има висок садржај алкохола.

Сорте грожђа које се узгајају у Мађарској заузимају важну улогу међу свим техничким грожђем на свету.Захваљујући традицијама које се чувају вековима, оне вам омогућавају да створите велико вино, које је високо цењено у Европи.