Главне карактеристике узгоја тиквица тиквице тиквице

Тиквице су једно од најчешћих поврћа у нашој земљи. Готово сваки власник домаће баште бави се његовим узгојем, а број посуђа које се може припремити из ове биљке прелази неколико десетина. Као део тиквица, има много витамина и минерала, а истовремено не садржи много калорија, па се може користити у исхрани. Постоји неколико сродних врста тиквица - тиквице, цруцнеца и скуасх. Узгој ове културе, иако није тежак, али захтијева знање и поштивање одређених увјета. Једна од популарних сорти ове врсте је Тсукесха.

Тсукесха скуасх је популарна и лако растућа сорта

Како правилно припремити земљиште

Да бисте добили добру жетву, пажљиво бирајте место за садњу тиквица. Он преферира сунчана мјеста, заштићена од вјетра, гдје је плодно тло, које има лагану структуру.Најбоље је садити тиквице након усева као што су махунарке, кромпир, коренасто поврће, купус.Најгори прекурсори су све биљке бундеве, јер због сродства могу бити болесне са истим болестима. Од јесени је пожељно ископати будући лежај у врту, а истовремено увести органска и минерална ђубрива. Посебно биљкетреба фосфор и азот.Ако је потребно, кисело земљиште се излаже калцификацији.

Узгој

Кошуље се узгајају кроз саднице и саде директно у земљу.Када се користи први метод, жетва се добија много раније.Да бисте то урадили, посијте семе од почетка марта до почетка маја у посудама са хранљивом смешом.Да би биљке изгледале јаке и да се не истежу, постављене су на добро осветљеним местима у топлоти - температура треба да буде до 25 степени.Када се појави први лист, температура се смањи на 20 степени.Треба одржавати и оптимални ниво влажности, не прелазећи вриједност од око 70%.Посадили биљке када је прошла опасност од мраза. Ако се тиквице узгајају у отвореном тлу, сјеменке се сијају у претходно израђеним рупама на удаљености од 70 цм једна од друге, до дубине од 5 цм.У случају високе влажности тла култура се најбоље узгаја на гребенима.

Грмови тиквица треба да расту на удаљености од најмање 70 цм један од другог

Брига за одрасле биљке

и ући у фазу активног раста, главна брига за њих се своди на следеће акције:

  • Заливање.Тиквице припадају породици бундева, па захтевају заливање.Пијте пуно воде ако је време суво током сета воћа.
  • Олабављење.Обавезно за спречавањеизглед коре на тлу, што отежава да ваздух дође до корена.
  • Храњење.Потребно је да се убрза плодоношење и његова добит.У ту сврху користе се дјубриво, фосфатна и поташна ђубрива.За цео период вегетације треба да буде 2-3 храњења.
  • Веединг.Отклањање корова је важан корак, јер коров може да лиши велики део усева тиквица ако се не уклоне на време.

Пре почетка жетве, биљке престају да заливају 10 дана.Ово је неопходно ради побољшања квалитета производа и његовог квалитета.Жетву треба обављати непрекидно како би се спречило прекомерно раст воћа.

Пре жетва Тсукесхи, заливање треба престати

Тсукесха сорта

Поред уобичајеног скуасх, постоје и неки који се називају "тиквице".Одликују се зеленом бојом воћа, као и бољим чувањем током транспорта и складиштења.Осим тога, ова врста тиквица нема бодљикав лист, његов грм не даје дугачке гране и на њега се причвршћују многе плодове.Једна од најтраженијих сорти ове врсте је Тсукесха.Његове главне карактеристике су:

  • Високи приноси, заједно са раним зрењем.Ово омогућава добијање усева чак иу условима са оштријом климом.Поред тога, плодност се одвија заједно са добрим повратком.Од једног квадратног метра до 12 кг воћа.
  • Плодови ове врсте тиквица чувају се дуго времена, али под условом да су правилно убрани.Поред тога, високаПопуларност сорте је због добре отпорности на најчешће болести.
  • Биљка има густ облик који не заузима пуно простора;
  • Окус воћа је висок, користи се за припрему разних јела, као и сирових.
  • Величина плода је приближно 30 цм дужине и нешто више од 10 у ширини. Тежина достиже 1 кг, боја коже - тамно зелена са светлијим тачкама. Унутар тијела је лагано и еластично.
  • Биљка сорте Тсукесх је позната по својој свестраности - погодна је за узгој у стакленику и на отвореном. Период вегетације траје 45 дана.

Тиквице ове сорте су непретенциозне и погодне за узгој у различитим климатским зонама.

Из описа се може разумети да они комбинују одличне укусне особине, добро су погодни за дугорочно складиштење и транспорт, и способни су да издрже разне болести. Главна ствар је да се поштују све основне агротехничке методе, не заборави да на време нахрани биљке и жетву, тако да је њен квалитет највећи.