Гдје и како правилно складиштити лук прије садње у прољеће Бов

Мали лук који се појављује у првојгодине након садње сјеменке се називају сетови лука.Од севке у будућности можете добити велику и добру жетву лука.Сама жетва зависи од тога како се лук бере и како је сачуван.Како чувати сетове лука пре садње у кући или стану, објаснићемо у овом чланку.

Док се сетови лука не засаде, треба да остану у савршеном стању

Како чувати сетове лука?Избор места

Да се ​​сетови лука не почну клијати раније од потребног времена, морају се чувати на сувом, релативно хладном и тамном месту. Температура у просторији није јако ниска, у супротном садни материјал може једноставно да угине и изгуби свој капацитет клијања. Најбоље је да људи који живе у кући чувају културу у подруму под условом да има ниску влажност, а температура не пада испод нуле.

Време складиштења лука код куће зависиће од више фактора, о томе ћемо вам рећи више:

  • Главни фактор за дугорочно складиштење код куће су исправно одабране сорте.Севок има много варијанти сорти, од којих неке једноставно немајууштедите дуго времена.
  • Време бербе такође игра важну улогу. Ако се сировине за садњу не прикупљају благовремено, поново ће проклијати и једноставно неће лежати до садње у пролеће.
  • Ако се сорте лука анализирају у смислу трајања њиховог очувања, онда се мора рећи да бијеле и црвене сорте расту много брже, жуте сорте дуго клијају.

За складиштење шава, потребна је ниска влажност и позитивна температура

Како припремити лук за складиштење зими

Занимљиво је питати како сачувати севок прије сјетве у прољеће, морате посветити велику пажњу компетентној припреми било које врсте сировина. Тако да се прамац не чарка, потребно је да севок држите пре садње у пролеће на следеће начине:

  • Прије свега, потребне су вам квалитетне сировине за искрцавање. За коју сврху треба пажљиво бирати лук, пажљиво бирајући само здрав, правилан и чврст лук, који има потребну густину, природну боју и не деформисану површину. Мирис садног материјала не би требало да трули.
  • Најбоље је направити избор различитих сијалица на топао и сунчан дан, ако се ова процедура обавља на улици. Потребно је посебно пажљиво бирати севок, јер ако барем један покварени лук уђе у кутију са садњом сировина, то може покварити сав материјал за искрцавање.
  • Пре складиштења лука потребно је темељито очистити читаво земљиште.
  • Коријени луковица морају бити добро осушени, не би требало бити нових процеса на коријену. Дакле онПерезимует веома добро у тлу и на пролеће ће дати најбоље ране избојке.
  • Неопходан услов за дуготрајно складиштење је сушење севке.Да би се садни материјал осушио, он се мора поставити у вентилисану просторију са ниском влагом.Температура на овом месту треба да буде око 24-32 степени.У овом режиму садни материјал се мора исушити не више од недељу дана.Тада се лук може загријати на температури од 40 степени током дана.
  • Друга могућност сушења лука је постављање жаруља у редовну чарапу.Такође се налази у сувој соби.
  • Лук можете сушити на стари начин.За шта севка ради плетеницу и стави у топлу собу.Велике сијалице се користе за личну употребу, резањем сувих глава из ражња.

Лук се такође може складиштити у различитим контејнерима - у врећама, корпама, кутијама или контејнерима.Важно је да ваздух прође добро кроз резервоар.Најбоље је поставити садни материјал у посуду са слојем не већим од 30 цм.

Осим тога, током зиме, сијалице треба пажљиво проверавати с времена на време, ако су неке од њих блокиране, треба их одмах уклонити измасе.Севок, чија се љуска влажи, поново суши.

Складиштење лука у плетеницама је метода која је тестирана у времену

Могућности складиштења за семе

Постоји неколико опција за складиштење и треба да изаберете једанопцију која вам највише одговара.Рецимо о њима детаљније.

​​

Метод хладного складиштениа

ИмаОчување севке са температуром од -2 /-4 степени. Ове услове најлакше је организовати у кући уз помоћ незагријаног подрума, боље је да севок држите у фрижидеру у стану. Главни фактор, опет, је ниска влажност.

Пре употребе опције хладног складиштења, севаге треба загрејати 14 дана на температури од 32-36 степени.Прије доласка прољећа, и када око 2 тједна остане прије садње, лук треба поновно загријати с истом температуром. Само на тај начин ће се припремити сировине за слетање на тло.

Успут, могуће је оставити материјал за сјетву изван просторије. Зашто користити пластичну посуду, напунити слој пиљевине и ставити суву севку на врх. Лук поново покрива пиљевином, покрива се поклопцем и поставља се у припремљену јаму. Величина јаме би требала бити око 25 цм виша од висине спремника, а јама би требала бити направљена на мање сухом комаду земље. Капацитет, који се уграђује у јаму, треба капати и заспати на малом брду земље. Доласком прољећа овај севок се може користити за искрцавање.

Възможно је користити хладну методу када постоји сухи подрум

Топло складиштење

Ова опција складиштења подразумева складиштење семена на собној температури током целог зимског периода. Просторија у којој се налази прамац мора имати одговарајућу вентилацију, а температура овдје мора бити приближно 17-26 ступњева.Важно је да ваздухвлажност у просторији је била ниска, иначе ће лук једноставно проклијати. Температуру треба одржавати у јасно дефинисаном моду, јер ако је простор хладнији, севок ће пуцати стрелицама, а ако се зрак загријава изнад максималне границе, лук ће се једноставно осушити и бити непогодан за слијетање.

Лук се може држати топлом методом уз строго поштовање температурног режима

Комбиновани метод складиштења

Постоји још једна варијанта очувања сев - комбинације.Ова опција комбинује оба наведена метода.За почетак, лук се ставља на топло складиште до смрзавања.Затим се температура са којом се држи сет постепено смањује све док није близу нуле.У овом режиму, садни материјал се одржава током читавог зимског периода, а са доласком пролећа, температура се постепено повећава све док не достигне 26-31 степени.Након пет дана, ова бројка се смањи на 22 степена и ускладишти у овом режиму, све док се лук не посади у земљу.

Сумирајући, морам рећи да је најбоље складиштити лук у кући, јер ћете га увијек имати у расположивости, што је врло погодно, јер се додаје разним јелима.

Али због неписменог складиштења, лук може почети да труне.Уз помоћ наших савета, без проблема ћете сачувати лук у кући.