Феррет: изглед, пасмине и боје Ферретс

Претпоставимо да сте се одлучили за избор кућног љубимца и да се у стану смјестила прекрасна, мекана животиња. Постати власник власи је занимљиво и одговорно занимање. А шта заправо знате о тим животињама? Да ли фери замишљају боје у природи? Или су можда питали како изгледа дивљи црни феррет и које пасмине ових животиња живе у нашим шумама и степама? Ако сте заинтересовани за ову информацију, хајде да разумемо.

Степска ласица - становник Евроазије и Северне Америке

Опште карактеристике

Травњак или твор, је предатор сисара који припада породици ласица. То укључује минк, ласицу и хермелин.Биолози разликују три природне врсте и једну припитомљену.

Географски, стене су подељене на следећи начин:

  • Три врсте ласица живе у Евроазији и Северној Америци - степама, црним ногу и шумама.
  • У Русији и Украјини постоје двије врсте. Ово је шумски (црни) ласица и степа (светло).
  • припитомљене врсте, фуро или ферет, су свеприсутне.

Све пасмине се сматрају малим животињама. У свом природном станишту, одрасли мужјаци могу да имају дужину тела не више од 60 цм, а женке око 40 цм.

Шумски феррет, како му име каже, преферира да се насели у шумовитом подручју

Степске ласице

Ово су ноћни предатори, који се сматрају највећим од цијеле породице.Дужина тела може достићи 60 цм, а просечна тежина животиње је 0,6 кг.Изгледа да се животиња разликује од шумског брата.Степски феррет има крзно са високом ретком косом светле боје.Испод ње је јасно видљива густа јарка подлога.Шапе и врх репа могу бити тамни, њушка такође има тамне мрље и изгледа као маска.

Животиња има високу плодност.У леглу женка може имати до 18 беба, али то је ријетки максимум, ау просјеку 10 штенаца.

Трудноћа траје нешто више од једног и по месеца.Новорођено младунче тежи највише десет грама, али брзо расте.Већ у осмој седмици живота младе животиње могу ловити.

Степска ферета је веома плодна

Црнокоси феррет

Друго име ове врсте је амерички ласица.Нажалост, ове животиње постепено нестају.Од 1967. године уписани су у Црвену књигу.

Црнокоси феррети су много мањи од степских.Дужина тела није већа од 45 цм, а реп је 15 цм, а одрасла животиња тежи око 0,3 кг.Његово тело је чучањ, а ноге су му веома кратке.Мале животиње су веома слатке.Њихово крзно има неједнаку боју.Основа косе је бела, а њен крај тамно браон, скоро црн.Ова комбинација даје осјећај да је животиња жућкасто-смеђе боје.Њушка је офарбана у облику карневалске маске.

Захваљујући заштити и оплемењивању, популација животиња ове врсте постепено расте. БУ 2007. години њихов број није прелазио 600, ау 2010. - већ 1500 појединаца.

Црнокоси ферет је на ивици изумирања

Шумски твор

Животиње из шумске пасмине имају још неколико имена, међу којима су и заједничкеили црни ласица.То су типични становници еуроазијског континента.Распрострањени су широм Западне Европе и широм Русије.У прошлости, црни ласица је уведена на Нови Зеланд како би се лакше носила са малим глодавцима.

Изглед шума је типичан за породицу ласица.Животиња има кратке ноге и флексибилно дугуљасто тијело.Важите шумске животиње од 0,4 до 0,85 кг.Максимална дужина њиховог тела је 48 цм, а реп 17 цм.

​​

Шумски феррет има разноврсну боју крзна.Примарна боја - црно-браон.Леђа су нешто лакша од ногу, грла и репа.Али могу бити црвене и беле варијације.На глави шуме полемиста је контрастни замрачени образац у облику маске.Црни ласица се разликује од степског конгенера мекшом преласком боје са тела на ноге и црном бојом репа.

Шумски твор има специфичне локалне жлијезде које производе тајну с оштрим застрашујућим мирисом.

Шумски феррет преферира седентарни живот, везује се за одређено мјесто и без разлога га не напушта.Флуффи животиње не воле да копају властите рупе.Станови јазаваца или лисица или стари пањеви постају њихово уточиште.Понекад се животиња смести у близини људског стана и насели сеиспод кровова штала и купатила.

Женка заједничког полемуса није превише плодна, у леглу не више од шест штенаца.Младе животиње изгледају другачије од одраслих животиња.Имају издужену косу на врату, такозвану јувенилну гриву, која са годинама нестаје.

Шумски феррет посједује изузетно лијепу вуну

Удомаћени твор;Биолози их називају фуро или феррет.Иако фуро - албино врста, која се понекад појављује у дивљини.

Домаћи феррет има већу разноликост боја од свог дивљег претка.Може бити и бијеле и различите нијансе смеђе и црне.Већина животиња је мешана.

Љубимац је релативно велик, његово тело је дугачко око 51 цм, реп је 13 цм, а његова тежина може достићи два кг.

Сродство домаће сорте са црном пасмином доказано је релативно недавно, подаци су добијени 1970. године.Прије тога, сматрало се да је то хибрид црних и степских врста.Само проучавање скупа хромозома дозволило је да побије ову грешку.

Творови могу произвести потомство, како међу собом, тако и када се паре с родом из шуме.

Фуро је феррет-албино

Пошто је ласица животиња од крзна, особа је покушала да добије вриједне хибриде за производњу крзна.Такав хибрид је био златна врста животиња.То су релативно велике животиње са квалитетним лепим крзном.Покривна длака је црна, иУнутрашњи јастук има различите нијансе наранџе. Хибридна пасмина је званично регистрована 2004. године у Русији. Али као кућни љубимац, ова врста није ухватила.

Неко време је постојао хибрид ферета и минке који се зове хонорик. Споља, ова животиња више личи на куну, већ на структуру лобање, облик и боју његових ушију од ласице. Овај хибрид се скоро никада не проналази, јер је европска кора постала ретка животиња. Части нису баш погодне за одржавање куће, јер су агресивне и свадљиве.

Сада знате које су врсте ових животиња природне и које су вештачки узгојене. Поред тога, можете разумети боје разних ласица. Можда је ова информација корисна када купујете кућног љубимца, и можда ће послужити само за општи развој.