Фазе припреме кромпира за садњу кромпира

Пажљиво припремање кромпира за садњу не обављају сви пољопривредници. Неки не виде смисао у трошењу времена и енергије на тако једноставну културу. Други пак проводе читав низ активности пре засађивања, вјерујући да то повећава принос и штити грм од болести.

Зашто је потребна припрема садног материјала

Општа припрема семенског кромпира за садњу је неопходна из више разлога, али се могу разликовати два главна.

 1. Дозвољава вам да поделите оброк. То ће бити конзистентно средње или ниско у зависности од године, али никада неће доћи до великих разлика унутар једног слијетања.
 2. Даје могућност да се одбаце болесни, покварени, слаби корени, што позитивно утиче на жетву. Избоји ће бити пријатељски и хомогени.

Много не зависи само од самог препарата, већ и од услова складиштења, карактеристика земљишта, сорте, климе. Негде кромпир расте а приори боље. У другом региону, потребно је више напора за стабилну жетву.

Припрема кромпира за садњу у пролеће укључује 5 фаза

 1. Избор гомоља или семена.
 2. Прорастање.
 3. Пејзаж.
 4. Соак.
 5. Резано поврће.

Такође, клијавост је погођена складиштењем садног материјала, ако сте га складиштили од прошле године. Поштовање свих фаза омогућава да се добије већи и стабилнији усев, без додатних напора током вегетације.

Избор семенских кртола

Припрема одабраних кртола кромпира за садњу је релевантна ако баштован жели да посади неки од прошлогодишњег кромпира. Стога, прије садње, обавезно одаберите корење. То можете да урадите у две фазе.

 1. Одмах након жетве, расподеле хране и складиштења, оставите корење да лежи 2-3 недеље на температури од + 15 ° Ц. Тако се испоставља да се зарасла прстенаста трулица: они постају љигави у унутрашњости или труну.
 2. Пре спуштања, оставити да лежи на + 18 ° Ц у истом периоду. Недостатак: можете изгубити материјал за слетање непосредно пред искрцавање и потражити алтернативу. Болесни гомољи се не препоручују за употребу: из њих расту слабе биљке, које наслеђују бактерије.

Пољопривредници су саветовали да одаберу кромпир истог пречника и тежине за садњу, без оштећења и недостатака од сорти које су се показале најбољим у укусу, очувању квалитета, отпорности на болести. Иста величина ће помоћи да се добије сличан род из различитих грмова, што олакшава копање и даљи избор за храну или складиштење.

Услови екстракције за клијавост

Прорастање је дуго, алиНајпоузданија припрема здравих кртола кромпира за садњу:

 • коријенски усеви ће изникнути пре него што стигну до земље;
 • клијање се повећава, грмови расту истовремено;
 • могућност повећања приноса и убрзано сазријевање.

Постоје 2 типа процедура - суха и влажна клијавост, али оба трају од 30 до 40 дана. Почните мјесец дана прије слијетања - негдје почетком-средином априла.

Суво

Одабрано коренасто поврће се поставља у кутије у 1-2 слоја. Више се не исплати, иначе је приступ светлости блокиран. Клијање неће успети у подруму, температура од 18-20 ° Ц је неопходна првих 12 дана, затим до + 14 ° Ц.

Светлост доприноси производњи соланина: штетна је за људску потрошњу, али је добра за клице. Такви семенски корени дају биљкама висок имунитет и не привлаче глодаре. Клија би требала бити издужена, са пупољцима листова светло зелене боје, али боја зависи од сорте кромпира.

Вет

Коренасто поврће се пребацује на тресет, хумус или пиљевину. Просторији не треба светло, температура мора бити најмање + 12 ° Ц. Горња граница + 15 ° Ц. У влажном окружењу, кромпир формира не само клице, већ и корење. Сам процес траје до 20 дана - профитабилније је ако пожурите.

Значајан недостатак је то што их треба засадити одмах након клијања. У супротном, клице ће почети да се ткају. Ако се слијетање одлаже због временских разлога, премјестите спремник на хладније мјесто.

Комбиновано

Туберс Фирстпроклијало је 20 дана на светлу, а затим је стављано у влажну средину 10-12 дана.Након тога одмах се посади.

Свака метода има своје предности и недостатке, али омогућава припрему примарних клица прије него што се стави на тло и повећа шансе за ницање.

Алтернатива клијавости

Аутумна припрема сјемена кромпира за садњу идуће године у облику вртларства омогућава повећање приноса за 10-15% (према оцјенама вртлара).Немојте бркати методу са клијавошћу.

Постоје два мишљења о времену када се копа семенски кромпир са земље: када је потпуно зрео или за неколико недеља.Када се узгајају за продају, користе посебну садњу: засијају семе посебно, боље га хране, штите од штеточина, стварају јаку наследну имунитет и откривају је раније, пре него што достигну велике величине.

Уређење пејзажа се обавља на следећи начин:

 1. Припремите ролну и равну површину у хладу дрвећа или испод балдахина.
 2. Раширити семена кртола у 1, максимално 2 слоја.
 3. Оставите за 8-9 дана, окрећући се 1-2 пута.
 4. Похрањује се када постану мало зеленкасте.

Вјерује се да се кромпир скупља у соку у зраку, тако да они брже расту када се испусте у тло.Ако је потребно, зеленило можете посадити у затвореном простору у пролеће, али овај метод је мање поуздан.Такође, одржавање квалитета помаже да се избаце болесни, покварени корени и чувају само здраве пре сетве.

Намакање семена

Припрема одабраних сјеменки кромпира за садњунамакање је брзо и једноставно, али за куповину рјешења кошта новац.

Рецепт:

 • 4 кг амониј нитрат;
 • 4 кг суперфосфата;
 • 100 литара воде на собној температури.

Мешати у контејнеру до хомогеног раствора.Коренски усјеви се стављају тамо за садњу 1 сат, у резервоару се може појавити муљ.Као резултат, семе апсорбује:

 • азот (доприноси развоју клице);
 • фосфор (потребан за коренски систем).

Хранљиви раствор који, према различитим изворима, повећава принос у просеку за 15%, доприноси развоју снажних грмља са високим имунитетом.

Период зрења је такође смањен за 5-7 дана.Ако је натапање тешко, замењује се прскањем.Потом се раствор конзумира у количини од 100 литара на 3 тоне, а затим се садни материјал може садити зеленилом или га узгајати по нахођењу фармера.

Пепелни прах

За семенски кромпир се користи бреза или други пепео.Има елементе у траговима који доприносе високој квалитети клијања и формирању грмља.Таква припрема кромпира за садњу, као што је запрашивање, повећава:

  садржај скроба;
 • Ниво борне киселине, који је заштита од штеточина.

Пражење клијавих или посађених кртола има добар ефекат.Затим се клице добро корењују и брзо расту.Прије поступка садни материјал се суши, а пепео равномјерно распоређује.Брисање није потребно.

Да ли вам треба резањеГомољи

Дробљење садног материјала се практикује ако се коријени различитих величина и неједнаког броја клице.То олакшава садњу, обезбеђује пријатне избојке и униформност парцеле за принос.

Али постоји алтернативно мишљење: оштећење љуске даје флори репродукцију патогена.Нарочито ако је један нож исечен у велику групу, а споре или бактерије остају на сечиву.Приликом сечења редовно дезинфикујте инструмент, идеално након сваког гомоља.

Обично се поступак проводи 1 седмицу прије садње, али се може обавити раније.Материјал мора да лежи у ваздуху 40-50 сати, затим се на резу формира заштитни филм, а ризик од инфекције постаје мањи.

Боље је уситнити садни материјал само ако смо сигурни да су сви гомољи здрави, нема штеточина и болести у земљишту.Онда ће процедура дати само позитивне резултате.

Саднице кромпира

Неуобичајена појава, али може бити делотворна ако је потребно држати растуће коренске усеве пре садње или размножавања сорте у малим количинама.Изаберите само јаке и здраве клице са листним пупољцима.Када достигне дужину од 4-6 цм, пажљиво се одломи и посади у мокру подлогу.Погодно:

 • тресет;
 • мешавина земљишта за саднице;
 • као крајње средство влажне пиљевине.

Лонац са изданком стављен је на топло, сунчано место, као и свака садница.Онда, временом, они су посађени на отвореном терену, када су напољуустановљена је стабилна температура.Иако је метода више експериментална, она може бити корисна и за узгој сорти које су слабо успостављене у земљишту коријенским усевима.

Припрема семенског кромпира у пролеће није једини догађај који гарантује успех.Важно је одабрати право вријеме, разноликост, вријеме за третирање биљака од штеточина и оплодити.