Фазе и домаћинство.Како одржавати и узгајати дивљу живину код куће Фазани

Фазан је ловачка дивљач.Али није у стању да заустави узгој фазана код куће.Па, како можете да се одупрете?На крају крајева, мужјаци су невероватно лепи, а њихово месо може да задовољи укусе сваког гурмана.Ове птице се могу држати и за душу и за стол.За оне који желе да виде лепоту у свом дворишту, покушаћемо да откријемо тајне успешног узгоја фазана.

Златни фазан може се чувати за храну или једноставно као дивна птица

Избор пасмине за узгој

Ово је свијетли представник породице куровообразних,који се често налази у дивљини.Ово је добродошли ловачки трофеј, али човек, који је освојио своју лепоту, упорно покушава да удомачи птицу.То још није могуће у потпуности, а фазан узгојен у заточеништву прилагођава се природном окружењу у кратком времену.То омогућава да се фазани сматрају условно припитомљеним птицама.

Да би се почео узгајати фазани у окућници, потребно је одлучити у које сврхе почињете живе животиње. Ако желите узгајати украсне птице које ће украсити ваше двориште или врт, онда одаберите дијамант или фазан од злата. АкоАко планирате да користите или продате месо и јаја згодних и лепих жена, онда купите ловачке или сребрне птице.

Чудно, али што је перјаница фазана светлија и лепша, птицама је теже да се брине.Почетници не би требало да бирају украсне пасмине.Боље је направити пробну куповину ловачких врста, јер је њено природно станиште што је могуће ближе нашој клими.

Декоративни фазани су веома тешки за бригу

Лов на фазане

У дивљини, лов на фазане преферира умерене зоне са умереном климом.Осећа се добро у оскудним шумама или засадима.Садржај фазана ове врсте омогућава да се добије висока производња јаја и укусно месо уз релативно ниску цену.Птица не пролази кроз храну и брзо добија на тежини.Одрасла особа тежи 2,5 кг и може произвести 45 јаја по сезони.

На пазарите се не продава само месата и јаја, него и живите пилии и перје.Цена пилића је ниска, али потражња за њима је константна.

Сребрни фазан

Сребрне фазанске пилиће се често купују за кућни узгој.Птичја домовина је висораван Кине, али то не спречава да добро подноси хладне зиме.Главна ствар је заштита стоке од пропуха.Птица је велика, тежина му може достићи од четири до шест килограма.Производња јаја женки је једна од највиших, за сезону су полагали 50 јаја.Птица комбинује декоративне квалитете са практичношћу и добробити садржаја.

Сребрни фазан толерише хладноћу

диамонд

\ т

Природно станиште су висоравни Кине. Птицу је тешко одржавати и хранити, али је идеална декорација дворишта или ловачке куће. Узгој фазана ове врсте у потпуности се оправдава високом декоративном вриједношћу. Дијамантни згодни захтијева позитиван садржај температуре и скупље храњење са високим садржајем елемената у траговима.Зима захтева обавезно загревање куће, јер мраз негативно утиче на здравље стоке.Маса птица је око једног килограма. Производња јаја - не више од 30 комада по сезони.

Дијамантски фазан тежи око килограма

Златни фазан

Ово није велика декоративна птица са светлим перјем. У врту се узгаја као декорација. Маса златног фазана је нешто више од једног килограма, укус меса се не разликује од ловних врста. Тешко је и скупо чувати птицу, али љубитељи егзотике радо га узгајају. Производња јаја златног фазана је ниска. Током сезоне, женка полаже само 25 јаја. Ниске температуре птице не могу стајати.

Зими се златне фазанске куће нужно загревају. Поглед је веома осјетљив на вјетар и пропух.

Како опремити авијаре

Узгој фазана захтијева изградњу пространих ограђених простора. Фазани стварају стабилне парове или стабилне групе. У зависности од тога, или пар птица, или 1 мужјак и 4 жене ће живети у кавезу. Пример моногамних парова су дијамантски фазани, а групе злата ће живети у групама.

Минимално допустивовеличина ограде за моногамни пар је 1,5 к 2 м. Чињеница је да су фазани уплашени, и да при свакој опасности покушавају да одлете. Ако им пресечете крила, птице постају нервозне и немирне. Осим тога, њихова особина - љубав према високим гарнитурама или гранама. Птице воле летјети и осјећати се угодније ако се могу попети.

Птичица за фазане мора бити прилично висока

Под кавеза је покривен дебелим слојем пијеска. Повремено се у њој купају фазани, ослобађајући се паразита. Пијесак се лако чисти, добро упија отпад. Ако више волите глинене подове, онда направите кутију и напуните је мешавином песка и пепела за “купање”.

Овнаре треба да има своје корито за храњење и пиће, као и неколико склоништа на различитим висинама. У вријеме гнијежђења уграђена је колиба од трске или трске, а погодан материјал за гнијезде баца се на птице.

Ако је кавез за птице велики, онда можете засадити неколико грмова или кратких стабала. Посебно ефективно изгледа у кавезима на отвореном гдје планирају узгајати украсне врсте. Тамо можете уредити и травњаке и уредити рибњак. Ако постоји место, онда можете створити природни пејзаж за кућне љубимце.

На окућници је неопходно изградити резервно кућиште, у које се птице померају током чишћења свог дома.

У тешким зимама, садржај заробљеника фазана је дозвољен само током топлог периода, а за зиму декоративних кућних љубимаца.пребачен у гријану кућу.

За зиму, фазан мора бити премештен у гријану просторију

Како опремити кокошињац

Мјесто за кућу је изабрано далеко од скица. Мора да је суво. Унутра су канцеларије за породице, димензија не мање од кавеза. Зидови куће требају бити двоструки, са унутрашњим слојем изолације. Струја се доводи у просторију тако да се гријач може спојити.

Шта фазани једу

Храњење зависи од врсте птице. "Месни" фазани су прилично непретенциозни, а украсни фазани могу трептати главом. Дијета се састоји од:

  • зелена крма, као што је маслачак, боквица, коприва;
  • отпад од хране - пилинг поврћа, комади меса, остаци хлеба или житарица;
  • мешавина зрна која се састоји од кукуруза, сунцокретовог семена, просо и других житарица.

Храна може бити 50% кукуруза или пшенице. Али просо у великим количинама није вредно додати. Може се давати младим животињама до 20% тежине хране, а не више од 10% одраслим особама.

Као деликатеси, фазани уживају у јелу пужева, инсеката и глиста. Ово је једина птица која активно кује бубе из Цолорада.

Узгој украсних фазана захтијева витаминске и минералне додатке приликом храњења током цијеле године, јер у нашим географским ширинама није могуће осигурати егзотичне биљке које су уобичајене за тов. Ловац и сребрни фазан морају се хранити витаминимазими, а љети по вољи и могућностима власника.

Фазан мора бити константно храњен витаминима

Инкубација и брига о младима

Најчешће, у заточеништву, женке одбијају да излегну јаја. Али, чак и да је саградила гнездо и сјела, у уличном кавезу пилићи неће преживјети. Стога ће за узгој птице морати купити инкубатор и кавезе са гријањем за пилиће. Јаја испод кокошке треба узети 20. дана инкубације. После узгоја у инкубатору, грејање и храњење пилића три недеље потпуно је на савести власника.

Постављање телади старе три недеље не би требало да буде јако густо. На 1 м² више од 30 јединки не настањује. Гнијезда су покретна и могу се сломити. Младима није потребна умјетна расвјета.

Канибализам се може појавити ако је дан предуг.

Температура садржаја првих 3 дана је најмање + 28 ° Ц. Затим се постепено спушта. У кавезу на отвореном, млади могу бити ослобођени на стабилној температури која није нижа од + 20 ° Ц, али не раније од 1 месеца.

Фатални пилићи могу ходати на температури не нижој од +20 ° Ц

Сточна храна за младе стоке је каша од јаких и зелених јаја. Могу се пренијети на дијету за одрасле од другог мјесеца живота. Од петог месеца млади постају одрасле птице.

Упркос чињеници да су пилетина и фазан чланови исте породице, постоје различити трошкови за власнике да узгајају ове птице.Наравно, на неколико малих фазанаприватна парцела ће дати посебан шик читавој фарми, али ако се бавите индустријским узгојем ових птица, боље је да то урадите као додатак универзалној фарми пилића.Тако ће бити јефтиније и лакше.Али избор је ваш.