Фактори који утичу на формирање јајника на грожђу

Цветање грожђа и формирање бобица је један од најважнијих процеса који се одвија у винограду. Његови резултати не одушевљавају оне који узгајају ову биљку. Зашто се то догађа?

Упркос обилном цветању, јајници у грожђу не морају увек да се формирају

Климатски фактори

Временски услови имају најзначајнији утицај на број јајника. У условима мраза може доћи до плодних изданака, у пролеће ће се манифестовати у чињеници да ће грмље слабо процветати, а мало плода ће бити везано. За формирање кластера најпогоднија је температура од +25 до +30 ° Ц. Ако је приметно нижи, онда је процес цветања и опрашивања неактиван, гроздови су ретки, квалитет усева је низак. Ако се температура повећа за 10 или више ступњева у односу на оптимални, тада се исушује текућина на стигми грожђа која је потребна за боље приањање полена током опрашивања.

Препоручена влажност ваздуха је око 70%.Ниска влажност спречава да се полен залепи за стигму пиштоља, а висока влажност изазива засићење полена влагом и губи преносивост. Киша и магла такође не доприносе добрим плодним виноградима.

Вјетар може бити и повољан и неповољан фактор. Лагани вјетар промовира кретање полена, ма како јаквјетар може оштетити грмље, резати цвијеће и представља озбиљну препреку раду опрашивача.

За добро плодоносно цвјетање потребна је распршена сунчева свјетлост. То значи да треба пратити густину засада и њихову локацију, не допуштајући виноградима да буду стално у хладу. У случају задебљања биљака, могуће је уклонити дио листова и изданака (или везати незгодно лоциране изданке), чиме се отвара приступ и свјетлу и опрашивачима.

Јаки ветар током цветања може отпухати полен од грожђа

Опрашивање

Ако на грмовима нема довољно јајника, то је често повезано са лошим опрашивањем. Уочено је да опрашивање варира у зависности од сорте: неке сорте имају слабо везана бобица, чак и под веома повољним условима. Поред тога, ту је и бисексуални тип цвета и функционално женски тип. Сорте са цветовима потоњег типа не могу да опрашују свој пелуд.

Да би се добила култура таквих сорти, неопходно је да се у близини налази грм са квалитетним поленом. Због тога се препоручује следећи начин засађивања: наизменично 2 грмова грожђа жељене сорте и 1 грм са квалитетним (плодним) поленом. Присуство неколико сорти у винограду ће позитивно утицати на број и величину бобица.

Да би се ријешио проблем опрашивања, може се направити умјетно опрашивање. То се дешава током периода цветања, пожељно неколико пута, ујутро и увече. Да би то урадио, направипуфове од комада крзна, напунити их пелудом, притискати их у цватуће цвјетове опрашивача, а затим пелуд пренијети на цвјетове биљака које треба опрашити.Вештачко опрашивање вам омогућава да скоро удвостручите принос грожђа.

Опрашивање грожђа ручно повећава његов принос за фактор 2

Храњива

И недостатак и вишак гнојива лоше утичу на грожђе.Чињеница да нема довољно бор у довољној количини узрокује повећан пад јајника.У овом случају, корисно је двапут прскати воденим раствором борне киселине и цинковог сулфата (10 1: 10 г: 10 г, респективно).Азотна ђубрива током периода цветања довешће до повећаног раста зелене масе, боље је да их повежемо са фосфатним ђубривима у првој половини лета.Грожђе се добро апсорбује од стране калијума у ​​другој половини лета, а онда би ефективна исхрана овим елементом у траговима била ефикасна.

Узгајивачи се често питају зашто нема жељеног резултата када се органска твар унесе у тло.Треба имати на уму да се органска ђубрива примјењују прије зиме, ау ограниченим количинама, у супротном ће грмови бити нестабилни према болестима, неће издржати хладну сезону и њихови приноси ће се смањивати.

Да би се максимално пренела животна сила грмља на цватове, можете захватити изданке изнад 6 листова изнад врха грозда.То ће зауставити раст изданака, а везивање ће бити ефикасније.

Постоје и други фактори који узрокују лоше воће на грожђу:

  • Злонамјерниинсекти и патогена микрофлора. Ако грм утјече на штеточине, цвјетови се углавном истуширају.
  • Неодговарајуће рационирање гомиле. За веће групе могу се уклонити цветови пре цветања. Али нема гаранције да ће услови цветања бити повољни и да ће лево цвеће донети плодове. Било би практичније оставити 1 /3-1 /4 више цватова него што је потребно, и уклонити вишак у фази грашка-воћа.
  • Неправилно обрезивање. У присуству великог броја изданака или изрезивања плодних очију, остају слабе цветове и слабе групе.

Брига о грожђу за вријеме цватње и засађивања бобичастог воћа захтијева знатан напор и разматрање многих фактора, укључујући временске увјете, карактеристике постројења и агротехничке факторе.