Економски ефекат на принудно молтинг кокоши кокоши

Комбинација фактора стреса мијења тијело кокоши, због чега се перје одваја, полагање јаја за неко вријеме престаје, а тежина птице опада.Када се врши принудно маљење пилића, продуктивни капацитет и способност да се започне следећи циклус полагања јаја ускоро се повећава.Због брзог протока у индустријском окружењу, поступак се ефикасно користи за повећање производње јаја.

Присилно мољање побољшава перформансе пилића

Услед масовног утицаја код голубова долази до готово истовременог молирања, тако да после 45-55 дана поново почиње полагање јаја.

Карактеристична особина птица је систематска промена перја. Када дође до периодичног мељања, то је резултат адаптације организма на смањење дневне светлости.

Природни период мијењања перја код птица јавља се 3-4 мјесеца сваке године у прољеће. Ниво производње јаја се нагло смањује или зауставља током овог времена.

Зашто вештачко лајање кокоши?

Пад продуктивности на перадарским фармама је због неколико разлога. Главни су: скупих птица, високе цене хране, адитива,разне дроге, као и трошкове енергије, смањујући производњу кокоши.Стога је задатак фармера живине да пронађу ефикасне начине за повећање профитабилности производње и да направе процедуре у складу са стандардима.

Принудна вештачка процедура у којој се пилићи мељу, што повећава производњу јаја и смањује потребу за коришћењем концентрованих и узгојних јаја.

Пролијевање омогућава побољшање стоке

Многи научници су открили зашто присилно лишавање птица лијечи животиње на повољан начин.Маса и квалитет јаја значајно се повећавају.Смањени трошкови за храну и живину.И све због формирања новог процеса полагања јаја, док убрзава природни циклус молтинга у слојевима.Смисао ове процедуре је да се брзо заустави полагање јаја и убрза период губитка перја.Пилићи се мељу скоро у исто вријеме и истовремено заврше у свим живим бићима. За брзи поновни раст перја, пилићи су добро храњени, и требало би да буду правилно изведени. Као резултат тога, производња јаја се драматично повећава, повећавајући имунитет птица.И све то на рачун оштрих промена у исхрани, посту, осветљењу и телесној температури.

Методе присилног мољења пилића

Период губитка перја у пилића пролази кроз три фазе.Први мољац траје од три месеца на 15-21 недељу од рођења.Током прве године живота, пилетина пролази кроз три периода губитка пернатог покривача.У ком месецу перје испада у пилићима?Сматра се нормалнимако птице у пролеће толеришу једну молтњу.У будућности, остатак промена оловке ће бити у лето, углавном на крају сезоне, и на јесен.Лети пилићи добијају на тежини, након чега су сасвим спремни да излегну јаја.

Молтинг се може позвати различитим методама

Постоји више од неколико десетина техника за израду пилића.Пре него што се зауставимо на одређеној методи вештачког молирања слојева, пратимо анализу стања птица.На основу телесне тежине и здравља пилића, режим је одређен, интензиван или обрнуто лак.Присилно мољење кокоши врши се на неколико начина познатих као: хемијска, хормонска и зоотехничка.

Кемијска стаза се заснива на краткорочном храњењу концентриране хране.Који садрже одређене супстанце.Посебна хранива варирају у присуству хемијских елемената у њима, као што су: јод, калцијум, енгептин, протамон, нилевар и други.Зашто баш одређене елементе?После њиховог усвајања, рад и ослобађање хормона од стране гонада успорава, гонадотропна функција хипофизе се смањује.

Физиолошки процеси у гонадама су ослабљени, инхибирају сазријевање фоликула грааф, што спречава овулацију и узрокује да мужјаци зауставе сперматогенезу.

Све функције тијела позитивно настављају своје активности након завршетка давања лијекова.

Уз помоћ хормонске методе вештачког молитве, кокоши већ пола дана јаја, иако тежина јаја и тежина кокоши нисусе мењају.Метода се заснива на употреби различитих хормонских препарата.Када се тироксин, прогестерон и други лекови уведу у исхрану, пилићи неко време не журе на дејство примењене супстанце, јер се синтеза и секреција фоликулотропног хормона хипофизе успорава.

Зоотехнички метод молирања заснива се на регулацији станишта пилића

Зоотехнички начин, или како се назива у производњи, заснива се на комбинацији одређеног режима гладовања водом,посебна исхрана и недостатак осветљења.Са зоотехничком методом вештачког молирања код птица, повећава се економска ефикасност производње.На класичан начин смањују се трошкови хране, струје и радног особља.У малим количинама се користи само јефтина, уравнотежена храна, али са довољном количином влакана и малих протеина.

Птице се нахранат сирек, овас, јечмен и друго.

Прелиминарне мјере прије пресвлачења

Неопходно је унапријед провести низ поступака прије него што се изврши умјетно лајање птица.Главни су:

  • уклањање нездравих појединаца;
  • узимање узорака крви за тестирање на инфекције, нивое антитела, вирусне болести;
  • одређивање од стране ветеринара о поновној вакцинацији након добијања резултата испитивања;
  • усклађивање са нормама климатских услова, селекције и исхране.

Само здраве кокошке се подвргавају молитви

Режим напајања кокоши несилица са вештачким избацивањем

У систему за храњење током вештачке молитве може се разликовати одређени број периода. Слојеви хране почињу након четири дана поста. Свуда у пилићима се одржава исправна микроклима, вентилациони систем функционише. Порције садрже потребну количину влакана и протеина.

Надаље, постотак садржаја храњивих бјеланчевина од 20-22% поступно се повећава за интензиван изглед пернатог покривача, док је калцијум само 1%. Вишак калцијума негативно утиче на раст перја.

Завршава исхрану са тачном дневном количином невезане хране. Ниво калцијума је 2-2,5%, протеина 15-18%. Дозвољено је направити неке варијације у садржају порција

Захваљујући вештачком мокрењу, кокоши носе много више јаја, које су квалитетније и крупније него природно маљење. Отпорност птица на заразне болести се повећава. Вреди размотрити чињеницу да ефективност услова неге и исхране пилића, сезоналности и старости птица утиче на ефикасност. Након молтинга, потребно је повећати количину витамина и минерала у исхрани кокоши.