Ефикасност од склоништа за зиму са агрофибре

Обавезни поступак са којим се суочавају готово сви виноградари чува жбуње за зимски период.Процес је од великог значаја за опстанак биљке и очување њене способности да доноси плодове.У пракси се користи доста различитих метода и метода скривања грожђа.Од великог значаја је не само правилан редослед акција, већ и квалитет одабраног материјала.Данас се за потребе склоништа активно користе посебна индустријска средства, међу којима посебно мјесто заузима агрофибер.

Склониште грожђа од агрофибера, под њим - лапник

У питањима употребе агрофибре као покривног материјала за зиму, све није тако једноставно.

Само исправна употреба овог материјала може имати ефективан резултат.Да би се избегле тужне последице по грожђе након завршетка зиме, вредно је детаљно се упознати са склоништем грожђа и улогом агрофирара током ове процедуре.

Зашто ми је потребно покрити грожђе

Грожђе је биљка која воли топлоту и која је осјетљива на ниске температуре.Ниже температуре могу довести до потпуне смрти биљке.У већини случајева, пораз одређених подручјагрожђе, млади младићи умиру, што у коначници доводи до смањења квалитета усјева, а понекад и до потпуног одсуства бобица.Смрт пуца настаје ако је склониште за зиму слабо или се користи погрешан материјал.

Главни задатак склањања грожђа је очување способности грмља да произведе велики и висококвалитетни усјев, односно да сачува здраве очи.Они углавном пате од мраза и хладног времена.

Општа правила за чување грожђа за зиму:

Поступак се спроводи након јесењег обрезивања грмља.Овај период је ограничен на период од краја октобра до почетка новембра.

Не журите са склоништем.Први мразеви су корисни за грожђе.Постепено смањење температуре омогућава биљци да се стврдне и припреми за зиму.Потребно је да се уверите да температура не падне испод - 12 степени (тачна критична тачка снижавања атмосферске температуре одређена је разноврсношћу биљке), јер су ниже температуре већ катастрофалне за грожђе.

Фростбиттен грм грожда је умро

Карактеристике склоништа зависе од сорте грожђа.Што је његова отпорност на мраз већа, потребно је подузети мање мјера за заштиту.Поред тога, рањивост грожђа зависи од нивоа плодности - повећан принос смањује отпорност на хладноћу.

Што је старији грм, то је отпорнији на хладноћу и отврдњава се до мраза.Посебну пажњу треба посветити младим биљкама које још нисуповећана маса биљке, немају јаку и дебелу кору.

Грожђе грожђа не би требало да додирује тло приликом скривања.

Полагање грожђа на шкриљевцу ће искључити додир са земљом

Најбоље је поставити летву (5-10 цм) између тла и грожђа. Директан контакт са површином може узроковати плијесан и труљење биљака.

Да би притиснули винову лозу, искусни узгајивачи користе металну жицу од које се прави кука тражене величине.

Методе и врсте материјала за склониште

Данас, у виноградарству, постоји много начина да се склони. Могу се класификовати према врсти материјала и технологији поступка.

Склониште са спунбондом и земљом - отварање грма у пролеће

По врсти материјала могу се разликовати сљедеће методе:

 • Склониште са снегом.
 • Употреба земљишта.
 • Употреба пиљевине. Неки стручњаци и виноградари указују на немогућност (неефикасност) употребе пиљевине као самосталног средства склоништа. По њиховом мишљењу, треба их користити само као елемент комбинованог метода.
 • Употреба сламе.
 • Наношење гранчица смреке (гранчице четинара).
 • Употреба пластичног филма.
 • Употреба посебних индустријских материјала (агрофибера).
 • Комбинована метода (употреба више материјала). Најефикаснији и најпопуларнији начин.

Склониште са пиљевином идрвени штитови

\ т

Најприступачнији, најједноставнији и најјефтинији материјал за склониште за зиму је тло. У зависности од сорте грожђа и климе, слој заштићеног земљишта варира. Дебљина може варирати од 5 до 50 цм, а земљиште се узима између редова, али вриједи осигурати да његово кретање не доводи до излагања коријена.

Главни недостатак употребе тла је повећана вјероватноћа труљења биљке при високој влажности или као посљедица одмрзавања.

Боље је изабрати филм у боји за покривање

Често се филм користи за склониште, јер овај материјал није оскудан. Јефтиност, доступност, лакоћа коришћења - то су главне предности филма. Али овај материјал има веома значајне недостатке: када делови грожђаног чахура долазе у контакт са филмом у зимском периоду, они су озбиљно оштећени; Постоји велика вероватноћа стварања ефекта стаклене баште током одмрзавања, што служи као основа за активирање животних процеса у биљкама, што их чини рањивим на мраз и трулеж.

Да би се смањила негативна својства филма, препоручује се да се одаберу нејасни, рефлектујући, вишебојни типови филма.

Према технологији постоје два главна начина:

 • мокро;
 • суво (вишегодишње).

Сух заклон с сено и агрофиротами

Под влажном методом подразумијева се употреба за заштиту импровизираних средстава (снијег, тло, лапник, сијено, итд.) И непостојање баријера за продирање влаге у грмље. Под сувим путем јеразумију припрему специјалних уређаја (штитова, утврђених ровова, вишеслојних филмских тунела или агрофироте) који стварају посебне заштићене услове, а средства за заштиту се могу користити више пута.

Према степену заштите за зиму, постоје три главне врсте:

 • хиллинг;
 • полуотворено склониште;
 • пуна склоништа.

Хиллинг се користи за скривање младих грмова грожђа. Такође је ефикасан за одрасле биљке у јужним регионима, где је вероватноћа јаких нижих температура ниска. Ова врста заштите подразумева стварање насипа око грмља. Његова висина је 30-40 цм, а величина зависи од параметара самог грма.

Хиллинг не може заштитити отворене пупољке од мраза, па се овај метод треба користити у одговарајућим условима иу регијама са погодном климом.

Полуотворена изолација са агрофибром

Полуотворено грожђе се користи на југу, у регионима са топлим зимама. Метода обухвата покривање доњег дијела грмља (схтамба) земљом, у горњим дијеловима су покривени посебним материјалима (филм, тканина, итд.) Или сијено (смрека).

Съгласно с този метод, употреба на агрофиротът е перфектна. Дебљина "горњег" поклопца (костим) не би требала прелазити 5 цм.

Најчешће се користи пуни омотач. Посебно је значајна у регионима са хладним зимама, јер је у стању да заштити грожђе од мраза и мраза. Овом методом се уклањају винова лозаиз решетке, они се дефолишу (уклањањем лишћа и других органских формација које су испуниле своју сезонску функцију и више немају практичну вредност) и орезивањем.Припремљене винове лозе, пажљиво сакупљене у греду и притиснуте на земљу.

Вертикално склониште сваке чауре за вино

Они су покривени покровним материјалом који је одабран за ту сврху.

Агрофибре

Агрофибре су специјални материјал који не загађује околину, израђен од полипропилена.Друго име за материјал је спунбонд.Агрофибре имају танку структуру сличну ткиву.

Погодно за агро-влакно и бело-црно грожђе

Својства агрофире:

 • Одлична пропустљивост за влагу.Може се „померати“ у било ком правцу, чиме се избегава накупљање испаравања и кондензата на унутрашњој површини влакна.
 • Одгађа продирање ултраљубичастих влакана.
 • Еколошка безбедност.
 • Материјал је вишекратно употребљив (оперативна ефикасност траје 4–5 сезона).
 • Избегава појаву некрозе (некроза биљних парцела без њене потпуне смрти).

Агрофибре су погодне као покривни материјал за зиму за грожђе узгојено у регионима са благим зимама.

Тунелско склониште грожђа од агрофибре

Савршено штити биљке од јесењих и пролећних мраза.У регионима са јаким иКод дуготрајних ниских температура зими, агро-влакна као главно средство склоништа нису прикладна.Мора се користити у комбинацији са другим материјалима.У таквим случајевима, најбоље је користити га као први слој тунелских склоништа.

Покривки на грозде агрофиротов

Негативни отношениа на материалите:

 1. Потреба по откупите.Велики виногради могу захтијевати прилично велике трошкове за агрофироре.
 2. Висок степен преноса ваздуха и влаге.Одатле, грмови грожђа могу постати ледени и умријети.Агрофибра импрегнирана влагом, растегнута, што доводи до њеног контакта са биљком.То може довести до смрзавања и оштећења биљке на нижим температурама.

Карактеристике склоништа с агрофибре

Склониште грмова грожђа са агрофибром за зиму подразумијева секвенцијално извођење сљедећих акција:

Стационарни ров за склониште

Грмови грожђа савијају се до површине земље.

 1. Покрити с агрофибер.
 2. Рубови материјала су притиснути опеком, камењем или земљом.

Неки узгајивачи нуде другачији начин склоништа с агрофибре.Погодан је за појединачна грмља.

 1. Лозови грма су везани у сноп.Приликом извршавања везивања они су у вертикалном положају.
 2. Сноп је омотан агрофибером у неколико слојева.Ако су зиме хладне или је винова лоза премлада, вреди је направитипокрити великом количином агро-влакнасте амбалаже, покривајући целу биљку до земље.

Кружни ров за склониште

Важно је да се изврше све неопходне припремне мере пре спровођења поступка склоништа:

 • тримгрмље;
 • довољно залити сваки грм са најмање десет литара воде;
 • додати ђубриво;
 • проливена је отопина бакар сулфата (400 грама на 10 литара воде);
 • повремено се земљиште и грмље дезинфикују са калијум перманганатом.

Вертикално склониште на решетки

Полагање и савијање грмља током покривања најбоље се обавља у посебно припремљеним рововима.Захваљујући овој мјери повећана је погодност и ниво заштите.Након полагања грожђа, они се фиксирају помоћу посебних спајалица од дрвета или метала.По дужини постављених постројења уграђују се посебно припремљени лукови.Размак између њих не би требало да прелази 50 цм.

Метални или дрвени материјали се могу користити као материјал за лукове.Дужина сваког лука не би требала прелазити 100 цм.Важно је фиксирати ивице материјала који покрива.Искусни виноградари за ову сврху сакупљали су посебне клинове од дрвета.Крајеви тунела остају отворени за вентилацију док температура не падне испод 8 степени.Након спуштања температуре на овај ниво, они се скривају иза.