Ефикасна заштита садница парадајза Парадајз

Врло често на листовима парадајза који расту у стакленицима иу отвореном тлу појављују се бијеле, жуте или смеђе мрље. Они су резултат неправилне бриге, грешака ђубрива, ако су нападнути штеточине или болести. Зашто су рајчице болесне и како одредити узроке мрља на лишћу парадајза, како се носити с овом појавом?

Саднице парадајза могу променити боју због болести

Беле мрље на лишћу парадајза

Може указивати на различите узроке. Стога је важно пажљиво испитати саднице на лицу мјеста, утврдити зашто и који фактори доприносе развоју болести. Мале, округле, беле мрље на листовима парадајза брзо се спајају и праћене су белом прашкастом превлаком која указује на пораз сјемења прашњавом пепелом. То је гљивична болест која инфицира летке у доњем делу биљке, али се брзо креће до врха. Бијела мрвица такођер се појављује на стабљикама, петељкама. Развој пепелнице доприноси високој температури и високој влажности.

Меали Дев

Млечна роса је прилично честа, али веома озбиљна болест биљака. Може се лако препознати и тешко збунити са другим болестима. Болест се одликује симптомом - бели брашнасти плак који покрива стабла, пупољке, цвијеће, цијелу биљку. У почетку, патина је мала и лако се уклања трљањем прстом.Шири се брзо, чврсто покривајући све делове биљке.Напад је врло карактеристичан, изгледа као да је неко посипао стабљику и читаву биљку брашном.Оштећени делови постају смеђи, постану црни, а затим умиру.

Млечна роса - гљивична болест парадајза

Како се борити против белог калупа

Када сте приметили прве знаке, потребно је да се спреј против болести.За саднице парадајза које расту на приватној парцели, обично се избегава употреба хемијских пестицида и Тиморек Голд 24 ЕЦ се користи за борбу против пепелнице парадајза, на бази природног екстракта чајевца и одобрен за употребу у органској пољопривреди.Против пепелнице, лек се користи у количини од 5-10 мл по литру воде.Спреј на 10 м² садница.Прскање се врши четири пута у размаку од 7-10 дана.Добри резултати се добијају наизменично Тиморек Голд са фунгицидом Топсин М 500 СЦ.

Некротичне мрље беле боје

Беле, некротичне мрље могу указивати на много опаснију болест, названу рак парадајза.Симптоми болести:

  • лист цурл;
  • сушење листова парадајза;
  • делимично бледење на једној страни.

Постепено се жућкасто-смеђе мрље додају белим тачкамабоје, и цела биљка почиње да бледи. Стабљике и петељке постају беле, а на њима се појављују смеђе или готово црне пруге. У случају такве болести, инфициране саднице треба потпуно уклонити, спалити заједно с коријењем. Преостале саднице третирају се препаратом који садржи бакар, као што је Миедзиан 50 ВП.

Прскање се понавља сваких 7 дана. Ако се саднице парадајза сади у стакленику, смањите влажност и дезинфикујте све алате. И тако да бактеријски рак не удари поново парадајз, боље је напустити гајење парадајза на овом месту 3-5 година.

Бактеријски рак парадајза најпре се манифестује увртањем листова

Храна за штеточине

Веома често беле тачке настају услед храњења штеточина. Ако се на горњој површини листа формирају гроздови малих, белих, округлих мрља, на рубовима су се населили мољац рајчице. Његове личинке се хране сочним и меким зеленилом. Као резултат, на листовима се формирају уски коридори који се називају листови (мине). Како ларве расту, тако се повећава број и величина бјеличастих мина. Листови су јако оштећени, умиру и падају са биљке. Моспилан 20 СП се користи за борбу против мољаца руда рајчица. Паковање 2,4 г растворено у 6 л воде. Поново попрскати након 7-10 дана. Током вегетације направите само 2 прскања.

Ворациоус Тхрипс

Бијеле мрље на садницама могу бити резултат храњења једног од два типа трипса. Случајне, неправилне, беличасте мрље које расту и старисаднице мијењају боју у беж, указују на присуство штеточина - цвијетни западни трипс.Око места су такође видљиви измет штетника у облику црних, сјајних и благо конвексних тачака.

Потпуно сличне сребрно-беле тачке које се налазе дуж главних вена лишћа парадајза, које на крају покривају целу површину листа - резултат стакленичких трипса.

Зато заражени листови на крају постану жути и умиру.Моспилан 20 СП се користи за контролу трипса, као код рударских муха.Природни лек Агрицола ће помоћи да се избегну хемијски пестициди у борби против трипса.Концентрат је растворен у дози од 40 мл лека у 10 литара воде.

Тхрипс оставља мале беле мрље на рајчицама

Сунбурн

Ако је температура превисока и сунчеве зраке су врло јаке, младице садница парадајзаможе добити опекотине од сунца.Манифестује се у облику белих тачака које нису обојене.Нема лекова за ову болест, а тешко је помоћи оболелој биљци, спаљеним и белим листовима да се не обнове.Чак и ако је лист постао бијел само пола, а стабљика остала зелена, саднице ће бити блиједе и заостајати у развоју здравих биљака.

Зашто су понеки саднице парадајза прекривене лутрасилом у стакленику и на отвореном пољу?Ова мера помаже неоткривеним младим биљкама да преживе у сатима посебно активног сунца.

Зато се, када се узгајају саднице од првих дана садница парадајза, препоручује да се ојачајуи редовно издржати на сунцу тако да се прилагоде и навикну на ултраљубичасте зраке и сунчеву светлост. Вријеме проведено на сунцу повећава се из дана у дан, а онда нема потребе за додатним заштитним мјерама и забринутошћу због бијелих листова садница.