Еффецтиве Плум Царе Типс Шљива

Многи вртлари и становници љета узимају шљиве на посебно место на својим парцелама.Цијењена је због жетве и изгледа.Али да би воћно дрво постало здраво и издржљиво, потребно је створити повољне услове.Брига о шљивама укључује поштовање правила за садњу, узгој, храњење, вакцинацију, заливање, орезивање и прскање.Хајде да издвојимо све ове активности, без којих ће бити проблематично узгој здраве биљке.

Општи опис шљива

Шљиве су бројни род ружичасте породице, укључујући више од 250 различитих врста, од којих су многе популарне воћне културе..Биљка је најчешћа у умереним географским ширинама.

Изглед биљака

Домаће и жуте сорте кинеске шљиве постале су популарне у Русији.Највише је профитабилно узгајати их у средњој стази.Опис домаће шљиве:

 1. Дрво просечне висине, не више од 17
 2. Црохн овални облик, са широким или уским растом грана.
 3. Очекивано трајање живота зависи од одређене сорте, може достићи 27 година.
 4. Период ефективног плодоносења је око 12 година.
 5. Плод: у раним сортама - 2-3 године након садње; у касној сезони - за сезону 6-7.
 6. Систем коријена штапова са главном дубином коријена до 50 цм.
 7. Шљива има једноставну, класичну структуру листа са малим зубима на ободу.
 8. Пет цветова латица.
 9. Карактеристично воће је коштуница са јаком кожом, сочном пулпом и великом кости.

Употреба воћа:

 1. Свеже.
 2. Као главни састојак компота, сокова, конзерви, џемова.
 3. Суво воће (суве шљиве) - након сушења.

Култура је одлична биљка меда у касно пролеће. Један хектар биљака даје до 10 кг меда. Шљива је одлична за уређење и уређење локалитета.

У индустријским размерама семе се припрема од не-сушеног уља за медицинске потребе.

Садња шљиве

Садња шљиве је најважнија фаза на којој зависи успех накнадног раста и плодоношења биљке. Током поступка морате се придржавати неколико предуслова.

За шљиве, морате пронаћи оптимално мјесто које ће задовољити све захтјеве за квалитет тла, влагу и доступност сунчеве свјетлости. Други кључни фактор у садњи шљива је стриктно поштовање рокова. Воћна биљка мораискрцавање у вријеме када постоје повољни климатски увјети вани.

Слетање такође захтева поштовање читавог низа обавезујућих правила. Ништа мање важан је низ акција када се сади биљке у земљу.

Избор локације

Садња и брига за шљиву почиње са избором одговарајућег места у земљи. Шљива непретенциозна према врсти земљишта. Препоручује се за садњу на отвореном тлу да би се изабрала опуштена, плодна земља, засићена кисеоником.

Сматрано воће воли светла места. Када се сади, саднице се не смеју засјенити сусједним биљкама. Ако се одрасла шљива или јабука већ узгаја у близини, боље је посматрати довољно одстрањивање, што ће осигурати одсуство младог сјенила током дана. Удаљеност од подземне воде треба бити 2 м.

Често се засађују воћне биљке на периферији локалитета. У таквим случајевима потребно је узети у обзир оптималну удаљеност од границе локалитета до стабла - 2 м са висином биљке од 10 м.

Термини садње шљиве

Да би се утврдило како правилно засадити шљиву, неопходно је прецизно одредити оптимално време поступка. Од овог фактора зависи пола успеха. У регионима са хладним зимама, оптимално време за садњу шљиве је период до почетка кретања сокова и пре отварања пупољака.

Оптимално време за сађење шљиве:

 • Прољеће - искрцавање се врши након завршетка отапања снијега и његеводе, важно је размотрити могућност појаве сезонског хлађења и мраза, најбоље прољетно вријеме је почетак травња;
 • Јесен са обавезним склоништем саднице за зиму, садња не би требало да буде најмање 30 дана пре почетка зимског хладног времена, повољно време је почетак септембра.

Правила садње

Редослед акција за садњу шљиве:

 1. Продубљивање се припрема 10-14 дана пре планираног датума кореновања.
 2. Препоручене димензије јаме за слетање: дубина - 80 цм, ширина - 70 цм.
 3. Размак између сваке засађене биљке треба да буде 4–5 м. Слободни простор између садница се повећава или смањује за 50–100 цм, у зависности од висине сорте.
 4. Приправљена је смјеса за затрпавање биљке.У земљу ископану из удубљења додаје се канта тресета и хумуса, 200 г гашеног вапна, 2 шалице нитропхоске.
 5. Садница је пажљиво постављена у удубљење и причвршћена за шину.
 6. Основана биљка је пажљиво посута припремљеном смесом земље.
 7. Шљива треба да се постави у удубљење тако да се при спавању ниво прелаза кореновог система у кљун налази на удаљености од 50 мм од нивоа тла.
 8. Поред стабљике формирана је мала рупа и кроз њу обилно влажи воду.
 9. Простор око дрвета је покривен пиљевином.

Сађење у јесен

У регионима са меким итопла зима је дозвољена садња шљиве у јесен. Поступак се проводи почетком септембра, прије почетка првог мраза.

Редослед акција током јесењег искрцавања:

 1. Продубљивање се припрема унапријед за 15-20 дана. Дубина корења није већа од 0,5 м. Јама не би требало да падне на земљу за 60 цм.
 2. Подручје слијетања треба бити благо повишено тако да се снијег не накупља зими.
 3. Биљка мора имати снажан коренски систем - најмање 5 снажних коријена дужине 25 цм.
 4. 50 г калијумове соли, 100 г суперфосфата, 15 кг хумуса по бунару се додаје у земљу.
 5. Претходно припремљен клин чврсто се копа у средину удубљења.
 6. Садница је пажљиво постављена на дно депресије поред клинца. Бачва је причвршћена за клин са жицом. Коријени се лагано шире на дну.
 7. Биљка је напуњена припремљеном смјесом земље, њежно набијена.
 8. Тло се обилно навлажи са 2 канте воде и малчаром са пиљевином.
 9. Пре почетка зиме, треба да залијете грмље још 2-3 пута. Пажљиво пратите кишу тако да се не накупља влага у земљи. Ако је довољно, наводњавање се не врши.

Садња семена

Многи вртлари и вртлари су заинтересовани да посаде шљиву са јамом. Одговор је недвосмислен - могуће је слетање са кости, иако је то ризично и дуготрајно. Да бисте знали како да посадите шљиву, морате разумети основна правила.

Агротехника садња семена:

  \ т
 1. Камен мора бити од дрвета које је прилагођено да расте у даним климатским условима.
 2. Садни материјал се узима из сочних и зрелих шљива.
 3. Важно је садити неколико костију одједном, у случају да неколико њих не расте.
 4. Да би се проклијала шљива првобитно потребна у лонцу.
 5. На отвореном тлу клице се засаде рану јесен.
 6. Садни материјал је замотан у влажну крпу и стављен на хладно место. Камен у овом облику стоји од октобра до марта. Тканина треба увек да буде мокра.
 7. Камен током складиштења се третира стимулансима раста. Средства заливена и тканина у којој је умотана.
 8. Сигнал спремности на кост за садњу - његово бубрење, пуцање заштитне тврде љуске.
 9. Проклијало семе треба засадити на влажном тлу.

Репродукција шљива

Осим што расте испод костију, неколико других метода се активно користи за множење шљива. Најједноставније методе су потомци коријена и пресађивање.

Роот Сционс

Размножавање одгајивача коријена могуће је само са биљкама које имају властите корене. За методе пресађених шљива није погодна. Поступак се изводи у рано прољеће или рану јесен.

За шљиву са разгранатом круном, ниским бумом и снажним системом корена, мали сунчани коријен је изабран на сунчаној страни. Раст корена је уредно одвојен од корена родитеља. Код потомака скратити коренски систем за 30%, уклонити сва оштећена подручја.

Млада биљка се сади у претходно припремљеном, растопљеном и влажном земљишту.Шљива се храни и залијева.

Резнице

Препоручује се да се у пролеће сади младице шљиве.Топла сезона ће омогућити младој биљци да се укоријени у новим условима, ојача и акумулира ресурсе за прво зимовање.

Како правилно припремити и боље узгајати резнице:

 1. Поступак се проводи усред љета када избојци поцрвени на бази.
 2. Издужена је дужина од око 30 цм.
 3. Неколико изданака је исечено из гредице, свака треба да има 3-4 летке.
 4. Горњи рез је равномеран, а доњи - под углом од 45 °.
 5. Резнице се стављају у доњи крај раствора стимулатора раста током 2/3 дана.
 6. У припреми је парцела - кревет треба да се састоји од тресета и пијеска у једнаким дијеловима.Слој земље треба да буде 15 цм, а тло се наноси танким слојем чистог речних пескова.Тло се оплођује 1 кашичицом.суперфосфат 10 литара воде.
 7. Клија би требало садити у влажном тлу до дубине од 30 мм.Удаљеност између садница не би требало да буде мања од 70 мм.
 8. Над резницама су постављени лукови метала или дрвета.Полиетиленски филм је фиксиран на лукове.У стакленику, температура треба да буде на 27 ° Ц.У врућим данима температуре не би требало да пређу 30 ° Ц.Ако је потребно, проводи се провјетравање.
 9. Петељке се наводњавају неколико пута дневно.Кондензат се уклања из филма.Корење се јавља за 15-30 дана.Све зависи од сорте.

На јесенТло око резница је активно мулковано тресетом и сувим лишћем.За зиму, саднице су прекривене густим нетканим полимерним материјалом.Након презимљавања, млада шљива се трансплантира на стално место.

Брига и узгој шљива

Након пресађивања биљке потребно је младом дрвету пружити пуну бригу.Без детаљног разматрања правила бриге, резидбе, наводњавања и ђубрива, немогуће је разумети како се узгаја шљива на вашем подручју.

Пролећна нега

Активан рад на узгоју шљиве и његивању почиње почетком пролећа.Чим температура престане падати испод 0 ° Ц, потребно је ослободити дрвеће од материјала покривања који је заштитио судопер од мраза и хладног вјетра.Период уклањања склоништа пада на март-почетак априла.

Пролећни трупци и главне гране шљиве третирају се кречом.Штити коре од опекотина од сунца, напада глодара и инсеката.

Јесенска нега

Скрб за шљиву укључује и садњу.Ако је потребно, поступак се препоручује почетком јесени, док је време топло и суво напољу.Овај пут ће омогућити да се дрво опорави у новој земљи и прилагоди новим условима пре доласка хладног времена.

Након што се лишће спусти, врши се резидба санитарне круне.Уклања све оштећене и старе гране.

Тло се чисти од лишћа и грана.Такве мјере ће елиминисати повољне услове за развој патогених бактерија и штеточина.Пре почетка прве мразове шљивепокријте посебним материјалима.

Стварање и обрезивање шљива

\ т

Једна од главних метода бриге о шљивама је орезивање и обликовање. Након уклањања покривног материјала у прољеће, врши се санирање санитарне крунице. Уклоните све оштећене, замрзнуте гране. На почетку прољећа је такођер боље планирати активности за формирање круне. Поступци орезивања и формирања на почетку вегетативне сезоне омогућавају биљци да имају довољно времена са повољном климом за опоравак и исцељење.

Обрезивање и обликовање се врше пре почетка активног протока сока. Овакав приступ омогућава постројењу да минимално оштети штету.

Правила за обрезивање и обликовање:

 1. Користи се добро наоштрен инструмент. Мора да је чисто. Након рада на једном дрвету, нож се чисти и дезинфикује пре него што пређе на нову биљку.
 2. Секције су равномерне, под благим углом.
 3. Ране се чисте од остатака коре и третирају са баштом.

За добру жетву, важно је да се периодично тањи круна, уклањајући дебеле површине. Прекомерна густина грана ће довести до прекомерног раста, недостатка хранљивих материја у изданцима, смањења зрачења, повећања вероватноће развоја болести.

Када помлађујете, уклоните све старе и оштећене гране. Ако је потребно, спровести вакцинацију или трансплантацију.

Уклањање грана треба обавити након првог зимовања, јер шљива активно формира густи систем процеса у круници.

Правила о обрезивању првог пролећа:

 1. Мостови су очишћени од грана на удаљености од 40 цм од нивоа тла.
 2. Кливе, које се налазе изнад, скраћују се за 50%.
 3. Дужина трупа би требала бити око 150 цм, остатак врха је одсечен.

Друго обрезивање шљиве у лето:

 • процедура се изводи у 7-8 недељи лета;
 • све бочне, крунасте гране које се пружају од трупа се скраћују на 16-18 цм;
 • не додирујте пртљажник;
 • бочне гране које су усмјерене према доље су одрезане на 12-14 цм.Такве мјере ће успорити нагли пораст висине.Поступак се изводи док се раст не заустави и стабло достигне свој максимум димензија.

  Љети су бочне гране скраћене за 16-18 цм, а током цијеле сезоне уклоњене су оштећене, замршене и осушене гране.

  Ђубриво и обрада

  Узгој шљива у средњим географским ширинама није могућ без периодичног храњења биљке и ђубрења земљишта.Ако до 4 године старо воће нема хранљиве материје које леже у удубљењу током садње.У наредним годинама, осиромашена земља мора бити оплођена.У ту сврху у растопљену земљу уливају се раствори који садрже потребне елементе.

  Гнојидба тла, по потреби, проводи се неколико пута по сезони:

  • у прољеће - прије почетка цвјетања користи се отопина од 30 г урее у 10 литара воде, након цвјетања додаје се канта разријеђене воде.40 г соли калцијума и30 г уреје;
  • у лето - након жетве, сипати 20 литара мешавине, са 30 г калијум сулфата разблаженог у њему и 40 г суперфосфата разређеног у њему;
  • у јесен - органска материја у облику инфузије дивизма, гној с разрјеђивањем воде један до пет, такођер је користио птичји измет, разријеђен водом у омјеру од један до десет.

  Након што се снег отопи, додаје се ђубриво у тло. Ови елементи утичу на убрзање процеса опоравка, активацију раста, формирање јајника.

  Заливање

  Љети је залијевање важан фактор у њези воћака. Воће не подноси суше лоше, тако да је важно стално се бринути о њему, пратити снабдевање кореновог система свежом водом.

  После заливања, потребно је попустити и малчирати земљиште око дебла. Добра оксигенација корена је важна за развој корена.

  За нормално заливање једног дрвета потребно је око 3-6 канте течности. Укупна запремина зависи од величине и старости дрвета. Заливање треба извршити:

  • за млада стабла - једном сваких 7 дана;
  • за одрасле, формиране биљке - једном месечно.

  У случају суше, учесталост наводњавања се повећава. Хидратизира се тако што се земља суши у близини колона. Знак недостатка влаге у шљивама је напукла кожа на плоду.

  Уклањање коренских изданака

  За здрав раст шљиве, брига за пристволни простор је од велике важности. Промјер не смије бити мањи од 200 цмпотребно је повремено опуштати и малчирати, уклонити све корове.

  Шљива активно даје раст корена, што чини биљку слабијом.Све избојке треба резати сваке 3 недеље током лета.

  Превенција

  У одсуству правилне неге, шљиве су изложене разним болестима и нападима штеточина.Да би се спријечио развој болести и паразита, шљиве се прскају посебним средствима:

  • у прољеће, прије отварања младих пупова;
  • пупољци се обрађују током цветања;
  • Лети се прскање врши сваке 2-3 недеље.

  Превентивне мере у комбинацији са поштовањем правила бриге о шљивама избегавају развој штеточина и болести на воћкама.Уз одговарајућу негу, шљива ће расти здраво, одушевљавајући домаћине обилном жетвом.