Ефекти свраба на грожђе

Грожђе је осјетљива биљка, штетници и болести су чести гости садног материјала. Брига о садном материјалу је усмерена на третман и превенцију биљака од потенцијалне инвазије.

Пруритус - једна од болести грожђа

Опис болести грожђа

Ниво губитка усјева услед излагања штеточинама и болестима је око тридесет процената. Ако је брига за садни материјал погрешна, онда можете изгубити половину целокупног усева, или целог грожђа.

Пруритус, или гриња, честа је појава на садном материјалу грожђа. Постоји седамдесет врста крпеља које нападају грожђе. Чест тип крпеља је свраб. За неискусну особу, а за особу је немогуће уочити свраб на грожђу.

На мјестима узгоја грожђа постоји крпељ. Он бира лишће или гроздове грожђа као свој дом. Међутим, мање је вероватно да ће ово бити њихова жртва. Облик тела свраба је издуженог облика, достиже двадесет милиметара. Женке расту до великих величина, а мужјаци мање. Сврачна боја је светла, понекад са жутом бојом.

Инсекти преживе зиму, пењући се испод пупова винограда и биљног отпада. На једном пупољку винограда може да живи око хиљадутицкс. Са почетком топлоте, инсекти прелазе у животне просторе биљке. Када избојци почну да расту, гриње се држе унутра.

Стопа оштећења грожђа је врло сврби. Слина гриње садржи елементе који изазивају закривљеност листа. Као резултат, површине листа које су постале храна за сврбеж постају овалне у бијелом тону. И на вањском дијелу листа формиране су конвексне површине.

Грапе тицк је микроскопски паразит

Ако је величина ефекта сврбежа на лишћу грожђа велика, онда листови почињу да потамне. Након тога, због инхибиције процеса природног развоја биљке, листови се суше и падају. Са погођеним пупољцима, ситуација је иста.

Када се не спроведу активне акције за борбу против штеточина, берба грожђа може имати смањену количину. Постоје сорте грожђа које нису погођене сврабом. Да не би дошло до превенције гриња на вашим раменима, боље је да биљке сортирају отпорно.

Ако број гриња није велики и присутни су само на неколико листова, онда можете једноставно уклонити оштећена подручја и уклонити их са локације.Оштећено грожђе у великом обиму треба пажљиво и одмах третирати. Немојте одмах уклонити захваћена подручја и обрадити мјешавину Бордеаук грожђа. Употреба паразита није ефикасна, може помоћи само у лечењу болести.

С малими волумените на лези

Како се носити са сврбежом у винограду

Након завршетка пада листова, мере контроле се састоје у преради целог сирћета са 5% децоцтионто лиме.Пошто сте пропустили ову акцију, у пролеће морате да попрскате виноград са седам процената раствора карболинеума као контролну меру, ефикасно помаже да се уклони свраб из винограда.Постоје и посебна решења која могу помоћи у борби против крпеља у пролеће, пре пупрења винограда.

Када цвату младице грожђа до величине од пет центиметара, виноград се често третира колоидном смјесом.Постоје и лекови који помажу да се елиминише масиван утицај гриња на садни материјал.

Да би се излечио виноград, из доњег дела биљке се спроводе мере за борбу за лишће.Могуће је да се прскалица постави на посебан начин тако да се обрађује само доња страна лима и прелази у горњи део.Ово је ефикасан третман, друга врста може бити неутрална.Да бисте утврдили резултате обраде потребно је потражити нове листове.Недостатак штете на њима је резултат вашег рада.

Број третмана зависи од степена оштећења винограда, може бити један удео и три.Међу препорученим средствима за третман су они који су отпорни на гриње.Због тога се мора водити рачуна о резултатима опрашивања.Повећање доза је неприхватљиво ако не желитештети винограду и желе да сачувају квалитет усева.

Прскање обичне кречавине уништава сврбеж

Мере предострожности и руковање

Ставите специјалну одећу или затворите отворене делове тела тако да вам производи који се третирају не штете. Али са директним контактом, одмах оперите подручја оштећена штеточином или болешћу.

Да би се спријечило и исправило дјеловање гриња, уклонили оштећена подручја и правовремено уредили виноград. Немогуће је оставити биљни отпад у подручјима како би се избјегла инвазија крпеља поново. Постоје и други типови крпеља који нападају садни материјал - то су гриње. Они такође проузрокују оштећење и увенуће листа.

У оштећеним подручјима можете приметити такву штету:

  1. Жуте тачке.
  2. Они се стапају у једно континуирано мјесто.
  3. Горњи део затамњује.
  4. Слина мреже се претвара у малу мрежу.
  5. На мрежи, крпељи остављају своје личинке.
  6. Брзина репродукције гриња паука је брза.

Спорост је неприхватљива у лијечењу болести и штеточина биљке, мјере се морају одмах подузети. Пошто су све сорте грожђа подложне крпељима и болестима, треба спровести активну превенцију.