Дварф Буффало Азија и Африка Краве

У крижаљкама и скенираним ријечима често можете наићи на питање - мини-буфало од четири слова. Тачан одговор ће бити аноа - патуљасти бизон. Разумјет ћемо каква је то животиња, које се врсте налазе, гдје живе.

Шта је изванредан поглед

Упркос чињеници да су велики и моћни копитари са смртоносним роговима повезани са бизонима, међу разноврсношћу ових биљоједа који једу стадо постоји неколико варијанти које се разликују по својој малој величини и тежини.

Представници неколико подврста два рода копитара спадају под ознаку патуљака.

Порођај у коме је представљен патуљасти бизон:

 • Африканац;
 • Азијска (индијска).

Ниско растућа подврста афричког рода је патуљасти шумски бизон.

Подврста патуљастих копитара из Азије:

 • тамарау или тамаро (изумирање);
 • Малајски (изумрли);
 • аноа (изумирање).

Дварф Форест Буффало

Најмање минијатурни представник копитара у Африци је патуљасти шумски бизон. Ове животиње се могу наћи и под именом - црвени бизон. Живе у екваторијалним шумама.

Кратак опис животиња:

 • рогови према гореи назад, не разликују се по дужини, већ прилично широкој;
 • висина - до 130 цм;
 • телесна маса - 260-280 кг;
 • црвена боја, са тамним деловима на раменима, глави и копитима;
 • лош вид, али одличан мирис и добар слух;
 • Уши су широке и велике, са канџама на крајевима.

За разлику од њихове саванске браће широм континента, црвени бивол је много мањи и лакши.Уобичајени црни биволи имају висину од 1,5 до 1,8 м, са тежином од 700 до 1200 кг.Разлика је значајна.

У шумским копитима, за разлику од великих популација савана, рогови су много слабији и мањи (мање од 40 цм), не расту заједно у старости са годинама.Просечан животни век је 15-20 година.

​​

Формираат малки групи до три појединци или мали стоки - не повече от 30 бики, крави и телета.Храни се биљном храном, апсорбујући зеленило око 2% своје масе дневно.

Трајање трудноће креће се од 42 до 44 недеље.Обично једно теле се роди са црвено-црвеном косом.Боја није случајна, савршено беба маскира на позадини земље наранџасте боје у шуми.10-20 минута након рођења, теле већ хода и прати мајку.Период дојења је око шест месеци.

Због злог темперамента и непредвидивог понашања, патуљасти шумски бизони нису прилагођени припитомљавању.

Тамарау

Патуљка подврста бивола која живи на филипинском острву Миндоро се зове Тамарау.Такође можете наћи име Филипино или Миндорански буффало.

У овом тренутку, ти мини бикови припадају врстама које брзо умиру. Дакле, ако је у 2011. години било нешто више од 1.700 појединаца, онда се годину касније број смањио за 500 глава.

Последњи представници ових папкара настањују специјални резерват Иглит. Али чак и хитне мере заштите не помажу да се заустави процес изумирања.

Тамаро - највећи азијски бизон. Увек је живео на острвима Филипинских острва. У историјској ери, тамароу је живео само на једном отоку - Миндоро. Вани, помало као антилопа.

Кратки опис:

 • рогови су усмерени горе и назад, не разликују се по дужини (до 50 цм), већ су прилично широки;
 • висина у гребену - до 110 цм;
 • одрасла телесна тежина - од 150 до 300 кг;
 • црна;
 • нема горњих сјекутића;
 • уши су мале, без канџи на крајевима.

Индонезијски бул

Патуљасти бизон са острва Малајског архипелага - аноа, равница или планина. Обе врсте коегзистирају у равним и брдовитим шумским подручјима индонезијског острва Сулавеси.

Представници планина воле повишена мјеста, а налазе се и на острву Бутар, у близини Сулавесија. Аноа је најмањи представник копитара који се разматра.

Кратки опис:

 • рогови су мали и равни, показујући уназад;
 • висина гребена - 80 цм (мање до 70 цм);
 • телесна тежина - од 150 до 300 кг (планина - од 30 до 150 кг);
 • боја црна или смеђа;
 • вуна је скоро без косе;
 • Уши су мале, без канџи на крајевима.

Пет великих разлика у изгледу појединаца у низинама из брдске браће.

 1. Лакша боја предње ноге.
 2. Дужина дугог репа.
 3. Облик рогова.У равници - трокутасти рез, у планини - округли.
 4. Дужина труба.Појединци из равница имају дужину до 27 цм, ау роговима у планинама рогови не прелазе 18 цм.

Овај патуљасти бизон води један или два живота.У великим групама, женке се скупљају током периода гестације.Аноа трудноћа траје од 39 до 42 недеље.

Пријетње да се спаси становништво

Све врсте патуљастих бивола су тренутно у рањивом положају.Пре неколико деценија, главна опасност за животиње у питању била је неконтролисани лов.Активни рад на државном и законодавном нивоу, стварање заштићених националних паркова и резервата, значајно је смањило ову пријетњу.

Али нова опасност расте у облику активног развоја људи дивљих природних територија.Наведени копитари не могу постојати у промјењивом крајолику, а пораст у култивисаним и експлоатисаним територијама у станишту бивола угрожава њихово постојање.

Само свеобухватне мјере, укључујући очување подручја дивљине у стаништима бизона, заштиту од ловокрадица и стално праћењенаучне заједнице, омогућити очување популација ових јединствених животиња.

Специфичност оплемењивања

Све врсте патуљастих бивола су прилично захтјевне животиње. За њихов узгој потребно је створити услове што ближе природном станишту.

Захтјеви за узгој патуљастих бивола су високи иу многим аспектима се односе на климу и флору у региону.

 1. Присуство пространог земљишта са природним крајоликом, обилном шумском вегетацијом екваторијалног и тропског типа, близина водних тијела.
 2. Они воле обиљу воде и прљавштине.
 3. Исхрана шума или мочваре од поврћа.
 4. Строго поштовање димензија група које су карактеристичне за животиње у њиховом природном станишту.
 5. Када се чува у соби, треба обезбедити довољно простора за сваког појединца, избегавајући потпуну изолацију.
 6. Важно је пратити старост свих појединаца у стаду. Стари бикови у природном станишту воде усамљени начин живота, могу бити агресивни према својим сродницима.

Патуљасти биволи се разликују по сложености свог узгоја. За успјешан садржај важно је створити повољне увјете, избјегавати честе контакте с људима.