Дуцк специес

Међу паткама један од најзанимљивијих је рог рогова.Мушке животиње не могу се занемарити због сјајног перја и звучног гласа.То привлачи не само жене, већ и ловце, који се не боје да популација ове птице опада.Мора се имати на уму да се пузавац осећа најбоље у свом природном станишту.

Изглед птице

Теал припада породици патака.Трескунок бира да живи у различитим подручјима од Сахалина до Британских острва, од скандинавских земаља до руског Сибира.Птице се осећају најудобније у умереном појасу.Међу европским земљама, највећа популација је виђена у Холандији, неки појединци живе у Турској, Узбекистану и Казахстану.

Изгледа да је типична патка, која се разликује по својој малој величини, од 35 до 40 цм дуга, тежи од 300-450 г, распон крила је 65-70 цм, што вам омогућава да се нагло уздигнете и бешумно слетите на површину воде.Трескункуну није потребна предстојећа вожња прије полетања.

Сезона парења је време да се промени боја перја мужјака како би се привукле жене.Издваја се мушка трекунок:

 • груди и врат богате смеђе боје;
 • са сивим ногама и странама, на којима се виде црни узорци;
 • бијели трбух и шкамп;
 • смеђа глава и реп, на којима су беле тачке;
 • сива,благо проширење кљуна;
 • зелено огледало - подручје близу задњег руба крила, гдје је бијели обод, најјасније се манифестује у летовима;
 • плава и сиво-смеђа крила;
 • беле и тамне мрље, неравномерно распоређене по целом телу.

У сезони парења, велика бела пруга изнад очију је најуочљивија код мушкараца на тамној позадини главе.

Женке изгледају готово исто цијеле године - тамно смеђи врх и свијетло дно са тамним мрљама, њено огледало није тако свијетло зелено као мушко. Млади пилићи од одраслих птица одликују се јаснијим тачкама на телу, присуством наранџасте боје у перју.

Друго име птице одражава карактеристичну особину његовог гласа - сухо пуцкетање, чује се свуда, сличи звуковима од додира зуба чешља.

Мужјаци се могу чути у шуми, на обали или у зраку. Глас женки није тако изражајан, понекад кваре, подсјећајући у звуку гласа женки теал-звиждача.

Хабитати

Трескунку се насељава у зараслим резервоарима, преферира друштвени начин живота на мочварама, у делтама река, поплавним подручјима, на обалама језера, гдје постоје бројне густе шаше и трске.

Птица избегава планинске венце, густе шуме. Биљке су птице селице, зими проводе у афричким и азијским земљама, лете раније и долазе касније од осталих птица.

У Африци, пуж преферира провести зиму на ријекама Нигер, Сенегал и Језеро Чад. Између осталихПопуларне области за зимовање: Индокина, јужна Кина, Шри Ланка, Индија, Пакистан.

Важни елементи прехрамбене хране су:

 • мекушци;
 • раки;
 • инсекти, њихове личинке, водени кукци;
 • пијавице;
 • црви;
 • пуноглавци;
 • изданак изданка, валлисериес;
 • семена шаше, других биљака.
 • ​​

Инсекти и микроорганизми чине основу исхране у топлој сезони, са почетком хладног времена, пуцкетање рибе се фокусира на биљке.

Постоји прави лов на бакалара, али он добро опстаје у заточеништву, о чему свједочи присуство ових птица у многим зоолошким вртовима, гдје се успјешно узгајају.

Према Црвеној књизи, изумирање не угрожава крекер.Али дошло је до пада броја.Нарочито тамо где у обалној зони постоји активна градња.

Настанение отдиха

Тресхскунок спада в моногамне птице.Упркос постизању пубертета у годишњем добу, женке још нису способне за узгој, али често иду на зимовање са одређеним мужјаком, што указује на формирање јаког пара.

Џогер не може без игара за парење, као код других врста: мужјаци пливају са кљуновима, а код женки су наборане перје.С времена на време они одмахују главама и бацају их назад, дајући глас.

Још једно понашање мушкарца: окреће главу у страну, благо подижући крило тако да су видљива карактеристична места.Женске особе често привлаче мушкарцетресу главом, тихо уздише и пркосно очисти своје перје.

Ове птице праве своја гнијезда на удаљености од 150–200 м од водених тијела, гдје су скривене од људских очију високим шикарама мочварне траве. Гнезда су плитке јаме, распоред у којем женке обраћају велику пажњу, облажући површину пахуљицом и сувом травом.

Просјечан број излежених жућкастих јаја је 8, овалног су облика, просјечне величине 40 × 50 мм. Излежавање траје око 3 недеље, женка се бави овим, мужјак је близу само на почетку, а затим одлази на годишњу молу.

Након појаве пилића, неки појединци остају на истим мјестима, други лете на Волгу, у Транс-Уралу. Пилићи уче да лете 38-40 дана након рођења.