Дунав: сорта грожђа која је освојила срца виноградара.

Како да се не изгубите у избору сорте грожђа, да одаберете ону која преживљава у специфичним климатским условима, по укусу, визуелним преференцијама? Велики избор предлога обухвата основне и хибридне форме, укључујући и сорту Дунав грожђа, а овај му је материјал посвећен.

Дунав грожђе - производ бугарске селекције

Коријени из којих је ишла сорта грожђа Донг, довели су до плантажа у Бугарској. У овој земљи узгајивачи М. Кондарев, Н. Матевскои добили су сложени хибрид. Преко Риби Мехура и Балкана придружио се кардиналу са виновом лозом. Резултат је био нови конкурент.

Видљиве карактеристичне карактеристике

Понекад се добијена сорта грожђа Дунав може наћи под називом “Чудо Бугарске”, Дунов, Дунав. Индикатори помоћу којих можете упоредити сорту и истакнути је у дугом опису имена:

 • довољно висок;
 • свечане, благо издужене, овалне бобице равномјерно обојене јарко црвене боје;
 • веома велике групе.
 • бујни грм са густим зеленилом из великих, средњих листова.

Прекрасан виноград привлачи пажњу биљних узгајивача. Пословне бројке нису тако примамљиве.Сорте сорте са малом отпорношћу на штетне гљивице, временске прилике, климатскиуслови.

Разноврсност винове лозе Дунаев ће украсити сваку парцелу

Показатељи разноликости

Висока утрживост сорти грожђа Дунава поткрепљена је подацима о сорти.Са веома раним периодом зрења (100 - 115 дана), бобице се већ продају у августу, а купац их добро купује.

Опис параметров, помембних за производитеље:

 • грожђе не треба опрашивање треће стране, има бисексуално цвијеће;
 • тежина четкице за бобице до 1,5 кг (у просеку 0,7 кг);
 • величина плода (31 к 21 мм), просечна тежина 8,5 г (до 15 г);
 • гроздови су крхки, у облику цилиндра;
 • унутрашњост бобице је хрскава, густа;
 • средна киселост (6 г /л);
 • садржај шећера није превисок (17%);
 • отпорност на тешке временске услове није висока (до -18 ° Ц);
 • болести ове сорте нису страшне, реагују на гљивичне инфекције;
 • велика преносивост.

Съгласно оценки за дегустациа, свързани грозди се доделата 8,2 пункта, което означува признање од купци.Према многим изворима, опис описује, укус Дунаве је хармоничан, али једноставан, без специфичне ароме.Неки мисле да ово није добар показатељ квалитета.

Навијачи сорте наводе благо суптилне ноте мушкатног орашчића.Нека одступања у прегледима могу бити присутна у зависности од подручја раста, броја сунчаних дана прије сазријевања бобица, те тла и климатских увјета.

​​

Дунав може да промени свој укус зависно од места раста

Садња и негу грожђа Дунав

Пренос садница од 2 до 3 године на седишта врши се у пролеће или јесен коришћењем конвенционалних метода. Резнице лако добијају јаке корене током крпања. Величина зареза у метрима је 50 к 50 к 60. Између грмља се чува најмање 1 - 1,2 метра. Редови морају бити удаљени 3 м. Са овим формирањем винограда, биљке су добро проветрене и добијају потребан део топлоте и светлости. У пространим редовима лакше је руковати виновом лозом и жетвом.

За осветљење, сорта је захтевна, воли топло, сунчано време. Слабо реагује на вишак воде.Када је подземна вода близу површине, потребно је одводњавање како би се уклонио вишак влаге. Најбоља земља је плодна, благо кисела, неутрална. Резнице пре садње су уроњене у смешу која се назива каша: глина (400 г), гвожђе (200 г), 12% хлорофос (200 г), вода (10 л).

Култура размножава младице, графтове.

Опис бриге обухвата:

 • дорада;
 • заливање;
 • малчирање;
 • орезивање;
 • полагање за зиму.

биљка је оплођена,хранитиорганском материјом или воденим раствором урее са додатком амонијум нитрата, суперфосфата, калијум хлорида. Ова операција се може обавити истовремено санаводњавањем . Корени биљке одлазе на дубину преко 5 м и толеришу суво време. Када киша ријетко пада, боље је једном мјесечно сипати канту воде испод сваког грма.

Биљни, расклимани кругови коровапотребно је покритималчаром(слој земље или тресета дебљине око 7 цм). Резидбаје дизајнирана да формира грм.Оптерећење није више од 40 изданака, од којих ће између 60 и 70% бити плодоносно.Уклоњено 8 - 10 очију на винову лозу.Бочни избојци се скраћују за 2 - 3 пупа, предуго за трећину величине.

Припрема за зимовањесе врши пажљиво, одговорно за грожђе Дунав.Сигурност грмља осигурава добру жетву наредне сезоне.Прије покривања грмља, лозе се уклањају из носача, скупљају у сноп, полажу на земљу и осигуравају у том положају.Боље је ставити изолационе материјале тако да гране не додирују тло.Одозго грожђе је покривено биоматеријалима, лишћем, лабавом земљом.У сњежној зими биљка је добро очувана.Обртници граде куће, разне уметничке облике над положеним грмљем.Зрак слободно циркулише испод њих, стварајући додатну храну за сорту.

Слама се користи за малчирање грожђа

Болести и штеточине

Код инфекције традиционалним болестима грожђа, плијесни, Дунав оидиум има високу отпорност.Према томе, до 5 и 7 бодова.Опис имена других болести са којима се сорта инфицира:

 • црна мрља. Појављује се углавном у јуну.То су смеђе, тамне отеклине и трагови на кори, лишће;
 • сива плијесан. Штете од грмља током цијеле године.Посебно опасне за вакцинације и младе младице;
 • антхрацносе .Оштећење гљивичне болестиизбојци, цватови, лишће, бобице за зрење.

Штеточине које представљају опасност: лист-мољац, паук-крпељ, филоксера.

Жетва

Гроздови грожђа Дунав могу дуго да остану на грмљу, мењајући боју.Замрачује, постаје љубичаста, трешња, готово црна.Комерцијални квалитет не губи.Стекните наглашенији укус.

Плодови не пуцају током дугих киша, а не грашка.Сједните равномјерно, заједно. Жетва почиње да полети средином августа.Јагоде се пласирају на тржиште до последње деценије септембра.Добро се продају.

Не пропада током транспорта.У домаћинству се чувају у хладним подрумима који су од ноге гомиле подигнути до преграда на плафону.