Дуговјечност коња: колико живи просјечни коњ Коњи

Одгајивач је заинтересован колико ће кућни љубимац бити поред њега.У просеку, коњи живе 25-30 година, али не сваки случај достиже старост.Квантитативни показатељ дуговјечности коња директно је повезан са квалитетом живота.Ако се не поштују услови држања и храњења, она ће дуго живети.Међутим, фармери знају да постоји још неколико околности које такође утичу на животни вијек коња.

На животни век коња утиче низ фактора

Фактори дуговечности

нега и храњење, следећи услови:

 • домаће или дивље животиње;
 • за домаће сорте - сврха: узгој, рад, спорт;
 • пасмина.

Нега

Правилни услови за чување стада су чисти и суви у собама. Уз влагу и прљавштину у шталама, стока се разболи. Коњске ноге и зглобови су осјетљиви: отечени су, упаљени, болни.

За добробит играју улогу:

 • придржавање дневног режима;
 • кретање, физичка активност: важна за стару животињу (трчање по жици, лагани тренинзи са децом).

Редовне шетње на свежем ваздухупродужава живот коњаТо укључује:

 • житарице;
 • квалитетно сено;
 • свјеже покошена и сушена трава (љети);
 • храна за животиње;
 • витамини и минерали.

Стадо потребува испашу (25 килограмов трава по глави на дан, на повърхността от 2 хектара) и свободен достоп до вода (50 литров на дан). Старим коњима се не даје груба храна да би се избегли грчеви у желуцу и узнемиреност црева.

Коњима је потребно 25 кг траве дневно

Дивљи коњи

У природним условима, коњи ретко живе до максималне могуће доби.То спречавају околности у којима се животиње боре за постојање.Дивљи коњи превазилазе ефекте ниских и високих температура, њихове неочекиване капи, разне природне катастрофе.

Исхрана у природним условима је оскудна, зими је потребно ископати храну испод снега.Поред тешке климе и недостатка хране, грабежљивци такође смањују и бројност стоке.Други разлог за високу смртност међу дивљим коњима су вирусне, инфективне и катаралне болести, инфекција стада црвима.Први који умру су ослабљени примерци и млади.

Очекивано трајање живота у таквом стаду зависи од станишта.У топлој земљи са богатом разноликошћу вегетацијског покривача, то је 7-10 година дуже него у хладним подручјима.

Медјутимстопе болести остају на истом нивоу као иу оштрим климатским условима.Мустанзи живе 10 година, а максимална старост животиња ретко достиже 15 година.

Мустанги живат во дивот за кратко време.Они добијају одговарајућу негу, обилну храну и третман. Уз поштовање правила држања животиње у просјеку, она достиже индикатор од 20-25 година. Разлика између дуговјечности у стаду овиси о сврси њених представника:

 • узгој;
 • спорт;
 • ради.

Племенске сорте добијају више пажње и бриге за њих темељитије него за представнике стада са другачијом сврхом.То је због високе вриједности таквих животиња за наставак пасмине, људске жеље да се сачува и побољша генетски материјал.Међу родовским, чистокрвним узорцима, чија је сврха пренос показатеља пасмине на потомство, чести су случајеви достизања старосних индикатора од 25-30 година (и више).

Очекивани животни век спортских сорти скраћује интензитет тренинга и перформанси, повреде које се наносе коњима током такмичења.Умиру од пуцања плућа, грчева у стомаку (због жељеза у устима) и бола, постају инвалид.

Спортски коњи не живе дуго због високог физичког напора

Због физичке штете спортске животињеодбачен у самом зачетку живота. Познати примери са достигнућима током такмичења имају шансу за дуговечност и тиху старост, а представници са просечним достигнућима постају тренинг. У просеку, такви коњи живе 18-20 година.

Колико ће животиња живјети са радним задатком зависи од природе активности и оптерећења. Важну улогу играју исхрана и измјена рада и слободног времена.

Индивидуална генетска подложност дуговјечности и издржљивости су одлучујући фактори у одређивању колико дуго траје такав случај - 10 или 25.

Пасмине

Представници племена су склонији да достигну максимални старосни ниво. Ахал-Теке или арапски коњ живи до 35 година. Високе стопе дуговјечности зависе од темперамента пасмине. Дакле, мирни мали понији или представници пасмине пасмина са измјереним животним стилом достижу 35-38 година старости.

Коњ Акхал-Теке може да живи до 35 година

Предмети дуговечности

Дугогодишњи рекордер препознао је пастуха који је живио у 18. стољећу и добио надимак Стари Билли (полу-раса Цлевеландског залива и тешког камиона), чија је старост 62 године. Радио је на реци, вукао барже у Воолстону. Још један сличан случај је 52-годишњи пони из Француске. Међу спортским коњима постао је познати аустралијски војвода Танго, који је навршио 42 године. Међу коблама које се зову 46-годишњак, дуговјечан, који је фосил 42 године.

Међу руским коњима стекао је славучистокрвни пастух Будинок

  и кобасица арапске пасмине Сахара

  .

Бројке, колико година коњи живе, зависе од индивидуалних карактеристика узорка, који су одређени генетиком и сврхом. Уз добру бригу, одржавање и редовне инспекције код ветеринара, коњи постижу дуговечност.