Доследно гајење грожђа на територији Алтаја

Саднице белог и црвеног грожђа се засађују и узгајају у различитим климатским условима. Било да се ради о земљама Сибира или јужних земаља, грожђе може задовољити плодове њихових власника дуги низ година.

Гајење грожђа на Алтају има своје нијансе и особине

Како посадити биљке на Алтају

Грожђе на Алтају се сади углавном у априлу или мају. Питање садње саднице сорте на Алтају је контроверзно због климатских услова, али многи вртлари се дуго баве виноградарством, добијајући богате жетве из различитих сорти узгоја.

Прије почетка садње саднице на Алтају, потребно је, од јесени, припремити парцелу. Припрема јаме је важна фаза у узгоју грожђа. Посебна пажња се посвећује припреми иловастог тла или пјесковитог. За практичност, боље је направити дугу јаму - ров.

Када се јама ископа, наслагати горње и доње слојеве земље на супротним странама. Горњи слој је плодан, а доњи слој ће се касније мешати са органским ђубривима.Доњи слој земље се меша са органским ђубривима: хумусом или гнојем, додају се минерална ђубрива. Да би земља могла да добије кисеоник у јами, потребно је да инсталирате цев и помешате доњи оплођени слој земље са песком или шљунком.

Након што смо ставили смеђу оплођеног тла у јаму, мизаспемо са плодним земљиштем на коме ће бити засађена садница белог или црвеног грожђа.У јами је направљен хумак, овај метод је погоднији за сакупљање саднице за зиму.У пролеће, јама се сипа са неколико канти воде и чекају да се земљиште забије.Простор можете покрити филмом да бисте загрејали простор пре садње.

Температура тла од петнаест степени погодна је за садњу саднице.Са висином граница температурног режима повећава се стопа преживљавања садница, услед раста кореновог система.Биљка треба да буде увече.Посадите биљку тако да коренски систем задржи свој интегритет.У процесу садње корени биљке се исправљају.

Приложена садница на уграђени носач постављена је у рупу и прекривена земљом, залијепљена на врху и прекривена филмом.Младе младице, које су према опису узгајане садницама помоћу тресета, добро су асимилиране.

Добро ископана рупа је основа доброг приноса грожђа

Брига о грожђу на Алтају

Главни непријатељ бијелог или црвеног грожђа- штеточине и гљивичне болести.Они тако снажно утичу на садни материјал који многи вртлари губе заједно са жетвом Алтаи.Радом узгајивача дозвољено је да донесе много отпорних сорти.

Упркос отпорности сорти, младица белог или црвеног грожђа захтева квалитетну негу.Чак и ако је биљка отпорна, треба гнојиво,прераду, залијевање и обрезивање. Само поштовање стандарда неге омогућава биљци да да жетву.

Гроздови грожђа постају жртве штеточина и болести у условима високе влажности и облачног времена. Одбијање пружања трајне неге грожђа и садног материјала ђубрива је немогуће.

Потребно је с времена на време обрадити постројење. Брига на Алтају се одвија сезонски. И зависно од доба године и периода, обрада је другачија. Превенција је гаранција здравља садног материјала и његове заштите од споре гљивица.

Први профилактички третман се врши након што је изолациони материјал уклоњен из винограда. Вино је у овом тренутку везано и третирано посебним раствором који спречава појаву гљивица. Обрада се може обавити и прије зимског отварања. За прераду алтајевих винограда бијелих и црвених сорти популарно је користити жељезни сулфат.

Биљка је такође заштићена превентивним третманом од инсеката. Поновна обрада се врши истовремено са храњењем кореновог система. Користе се бордо течност и препарат који садржи бакар, период третмана почиње неколико дана пре цветања. Трећи третман се врши следећег дана након другог. Манган се користи као профилактичко средство. Ефал се користи за четврти третман, неопходан је у влажним временским условима иу случају гљивица.

Последњи третман уу превентивне сврхе, они настају као резултат озбиљне инфекције гљивичне споре.

Редовно обрезивање је саставни дио бриге о грожђу на Алтају

.

Карактеристике нега грожђа

Серија за негу белог или црвеног грожђа се састоји од:

  1. Припрема тла за садњу грожђа.
  2. Избор сорте прихватљиве за териториј Алтаја.
  3. Узгој бијелог и црвеног грожђа и цјелогодишње његе.
  4. Оплодња и површинска обрада.
  5. Обрезивање грмова грожђа.

Опис виноградарства у сјеверним регионима разликује се од култивације на другим парцелама. Ова чињеница се не може изоставити.Потребно је одабрати праву сорту која може издржати смрзавање тла, јер на Алтају ниво мраза прелази друге регије.И како се земља замрзава не може се поредити са другим показатељима. Да бисте обезбедили правилну негу, потребно је да уклоните склониште или рано, или у средњем времену или након достизања топлоте.

Касни термоизолациони материјал искусни вртлари, узимајући у обзир индивидуалне карактеристике бијелог или црвеног грожђа. Бијело или црвено грожђе се сади у рововима и чини их густим склоништем које не даје пролаз топлини прољећа. Отварање се врши након што се пролећни мраз заврши и време се стабилизује. Само су неке врсте сорти предиспониране за такву култивацију.

Просјечни период је засађен без рова и прекривен филмом, заспаогроунд.

За почетнике је популарно узгајање сорти бијелог грожђа мушкатног орашчића. Бијело грожђе на подручју Алтаја може се узгајати од хибридних сорти добивених као резултат узгоја. Опис узгоја бијелог грожђа на подручју Алтаја није тежак, ако поступате методички.