Домаћи голубови: узгојне карактеристике Голубови

Узгој домаћих голубова је занимање које могу обављати искусни и почетници.За узгој и добијање здравих, одрживих потомака, узгајивачи голубова поштују правила бриге и исхране.Запамтите да су то моногамна створења која се спајају на живот.Важну улогу игра одговарајућа опрема просторије резервисане за узгој чопора.

Узгајање голубова није посебно тешко

Карактеристике

За домаће голубове на европској територији Русије, узгој почиње крајем марта или почетком априла,иу топлијим климатским условима - две недеље раније. Ако се пари током лета, пилићи не пролазе до почетка хладног времена и неће преживети зиме .

Једногодишње или двогодишње птице спадају у категорију произвођача, мада се способност размножавања јавља за шест месеци.Међутим, превише младих голубова карактеришу бројни недостаци:

 • сиромашне кокоши;
 • носе јаја која говоре (неопрашена);
 • постоји већа вероватноћа да ће се разболети.

Код куће птице живе до 20 година, али учествују у узгоју до десет година.Случајеви старије ниске продуктивности дају не-робустан, често болестан потомак.

Дове је дозвољеноза репродукцију када је стара 1 година

Припрема

За фазу је припремљено гнијежђење птица.У том циљу, на крају хладне сезоне, у голубарници, обављају генерално чишћење и дезинфекцију просторија и опреме.Пре процедуре се птице одлажу или испуштају у ваздух.У том случају, одаберите сунчани топли дан тако да се не замрзну на улици.

Пошто је чишћење завршено, у поткровљу су постављене пристанишне кутије.Важно је да број ових уређаја прелази број парова у јату.

Тако ће породице голубова изабрати одговарајућу кућу без сукоба са другима.Други услов - присуство слободног простора између кутија, тако да њихови становници памте пут до нове куће.

Додатни захтјеви за гнезда:

 • не стављајте их у ред тако да се голубови не збуне;
 • да се разнобојне кутије;
 • стављају један на други или се налазе у различитим угловима просторије;
 • број.

Са инсталираним ладицама, више немојте мијењати ову локацију.Непосредно прије парења, ставите мекано сијено и сламе на дно кућа и голубарника.Ако је простор за држање голубова мали, онда без дрвених конструкција, гнезда се постављају на полице.Да би то урадили, они праве вертикалне бранике.

Кутове за гнезда се не могу померати након инсталације

Женке су припремљене за предстојеће полагање јаја: допуштају им да лете више.Важна и разноврсна исхрана:

 • свежа зеље;
 • фино исецкано поврће;
 • витамини, минерали.

Неколико мјесеци прије почетка сезоне узгоја, узгајивачи голубова савјетују да се стадо рашири по сполу како би добили снагу.

Врсте парења

 • Природно: мушкарац бира голубицу за себе, и она одговара на удварање.Са природним начином узгоја, полагање јаја почиње раније, постотак ваљења је већи.
 • Принудна: погодна за узгој, када узгајивач голубова узима узорке са одређеним квалитетима, у зависности од правца.Узгајивач голубова обраћа пажњу на карактеристике лета, а месне пасмине обраћају пажњу на дебљину и раст.Међутим, мужјаци се у овим условима понашају агресивније, полагање јаја почиње касније, плодност јаја је нижа.

У вештачком избору пара користе се две методе:

 • хомогени - парни узорци са истим карактеристикама узгоја;
 • хетерогени - представници са различитим квалитетима одабрани су за потомство, што даје најбоље резултате.

Са природним парењем, плодност је већа него код вештачког

За репродукцију, мужјаци и женке се стављају у кутије за парење.Ако голубови седе заједно, дајући једни другима знакове пажње, то су знакови брака.Такав пар размножавања голубова у заједнички простор - они се више не растављају.

Понекад се догоди да се храни две женке: понашају се као да су склопиле брачни спој између голуба и голубара, полажу јаја,излегли су их.Пошто остају неоплођени, голубови из таквих јаја се не излежу. Међутим, пар се користи као продуктивне кокошке. Два мушкарца имају већу вјероватноћу сукоба, али су у ријетким случајевима и поплочани.

После парења

Кутије за парење постају угњеждене. У свакој од њих се налази гнездо. У сусједним кућама налази се уређај за гнијежђење на различитим странама (у једном - десно, у другом - лијево). То ће олакшати тражење птица. Две недеље након прве игре за парење, голуб узима прво јаје. То се обично догађа рано ујутро или прије поднева.

2-3 дана прије почетка полагања јаја, женка постаје мање покретна, сједи у гнијезду са спуштеним крилима. Подручје око клоаке незнатно надима.

Полагање јаја је стресна ситуација. Код премладих или старих жена то често доводи до оштећења јајовода. Ако се јаје касни, голуб може да умре. Обично нема више од два јаја у квачилу (један у младој) са сјајном белом љуском, од којих свака тежи 20 грама.

Ако се женка почне излегати одмах након прве, не чекајући друго јаје, онда ће се једна од пилића излећи раније и престићи ће најмлађе у развоју. Да бисте спречили ово, уклоните прву копију из утора, замењујући је пластичним моделом. Узми пажљиво, боље са кашиком. Када се зидање заврши, вратите га на своје место.

Ако женка почне да се излегне једно јаје, потребно је да га подигнете неко време, иначе ће се пилић рано излећи.

Инспекција зидања

Узгајају се голубариови циљеви овоскоп.Приликом прегледа оплођеног узорка у средини, види се замрачење, од којег се црвене пруге разилазе.Недељу дана након почетка излегања, љуска постаје бледа тупа нијанса, а затим постаје сивкаста.

Ако ембрион умре, љуска постаје тамно плава и зрачни јастук се повећава.Такве копије се одбијају.

Излегавање и рађање

Домаћи голубови су добре кокошке и брину се о свом потомству.Стално седе у гнезду, замењујући једни друге - мужјак седи од 10-12 часова и до 15-17 сати, остатак времена - женско.Младе птице нису толико марљиве и повремено напуштају квачило, због чега су ембриони суперхлађени и могу умрети или бити одложени у развоју.Код младих парова, валивост досеже 65%, у старијим и природно формираним - 95.

Ако су у вријеме инкубације врући дани, узгајивачи голубова редовно прскају простор од прскалице.Влажност голубиње има позитиван ефекат на развој ембриона.83крај љуске се пукне, а пилић кљуца курс у светло.Ако је шкољка прејака, пажљиво је помозите.Недавно појавио мали блуелинг тежи од 8 до 12 г. Исушује се, родитељи га загревају, и за неколико сати је у стању јести.

Храњење

Храњење голубова потомакамлека од родитељске струме током прве и пол недеље.Према саставу, ова супстанца садржи до 19% протеина и до 18 - масти.Ако пилић не прими ову прву храну, онда она умре.Ово се дешава са раним излегањем, када родитељски пар није имао времена да формира гутаво млеко.

Да би се хранили потомци без родитеља, узгајивачи голубова користе хранилице - у ту сврху су погодне птице које лете слободно.

Затим се храни зрна житарица омекшаних у гушавост.Голубови брзо формирају кљун, а за једну и по седмицу његова дужина постаје као код одрасле птице.Уз правилну његу до два мјесеца, пилић тежи једнако као и родитељи.

У условима обезбеђивања правилног гнијежђења и оплодње, домаћи голубови вољно улазе у игру парења и пасмине.Са добром способношћу одраслих птица да размножавају и његују, пилићи брзо добијају на тежини и показују добру продуктивност у будућности.