Добра стара сорта Страсенски

Недавно се појавио тренд ка новим, младим хибридним сортама међу пољопривредницима. Стиче се утисак да су стари облици били лоши и лошег квалитета. Али у стварности то није. Постоје многе „старе“ сорте грожђа које имају одлична својства и карактеристике. Међу њима посебно место заузима Страсенски хибрид. Као резултат професионалне активности узгајивача Совјетског Савеза, он је задовољио виноградаре и купце већ неколико деценија кластерима великих величина и сочном, укусном бобицом.

Гомиле Страсенског на Бусху

Детаљан опис грожђа Страшенског ће помоћи да се идентификују његове предности и недостаци, као и да се науче карактеристике бриге које ће бити корисне на локацији.

Карактеристике разноликости

Страсенски - хибридна сорта столног грожђа добивеног током професионалног узгоја у Молдавском НИИВиВ. Главна заслуга за добијање сорте је водећи узгајивач организације, МС Зхуравлева. Страсенски је продукт комплексног вишеразинског оплемењивања, где су коришћена четири родитељска облика (Друзхба к Катта-Курган к Додрелиаби, праћена укрштањем насталог хибрида са Мусцат де Саинт-Валле). Активно се користи још један назив сорте - конзул. Сорта се узгаја више од четири деценије, што вам омогућава да имате све потребноинформације за описивање својстава и карактеристика.Подручја активног узгоја грожђа су Молдавија, југ Украјине и Русија.

Страсенски бусх са жетвом за трећу годину

Уз сорте Кесха, Смена, Беруинтса, Страсенски припадају грожђу, способном за производњу усева, гроздовакоји могу достићи велике величине по тежини (до 5-6 кг).

Разматрана сорта је различита и дужина гомиле.Има једну од најдужих, просечна дужина је 50 цм.

Запис Конзула о расту величине припада једној од државних фарми Краснодарског територија, где су кластери дужине преко 70 цм и масе преко 7 кг примљени.

Тежина просечног грозда Страсени

Опис основних карактеристика сорте:

У погледу зрелости, она припада средњим-касним врстама (Молдавија),у просјеку (Ставропол Территори).Вегетативни период се креће од 130 до 160 дана, разлика варира у зависности од места гајења.На време сазревања утиче не само регион, већ и ниво оптерећења грмља.Плодови сазревају у периоду од двадесетог августа до двадесетог септембра.Високе стопе старења, до 80%.

Оптимално оптерећење чауре, према молдавском НИИВиВ, је 60 очију.Али руски виноградари примећују да се са оптерећењем од 40-60 оцелија сазрева са оштећењима: многи кластери сазревају да су неправилно формирани (прекомерна лабавост, полупразни гребени, неравномерно сазревање бобица, лош укус иизглед лошег квалитета).

Оптимално је оптерећење од 20 очију. Добијање велике и квалитетне бербе захтева одржавање догадјаја везаног за пасторка.

Страшенскиј лист је веома велик

Листови су велики, заобљени са 3-5 режњева средњег реза. Рубови лишћа се спуштају. По изгледу, листови су згрчени згуснутим густим чекињама на полеђини.

Грм је јаке или средње висине. Висина лозе достиже два метра. Свако изданак може да носи кластере масе до 1,2 кг. Ако узмемо у обзир просечне цифре гомиле, шема изгледа оптимално - један шут = једна гомила.

Зрело вино је добро.

Цвеће је бисексуално, ниво опрашивања је висок. Период цветања прати ослобађање пријатне ароме. Жетва се може очекивати у другој сезони након искрцаја. Уз правилну негу, принос се може повећати до 30 кг из грма. На индустријском нивоу, конзул производи око 250 центара усева по хектару.

Грм Страшенског расте

Просечна толеранција на сушу.

Ниска зимска отпорност. Просечне зимске температуре треба да буду на нивоу испод минус 15 степени. Појединачне грмље могу издржати краткотрајне мразеве до минус 25 степени.

На практично не утичу филоксера и гриње паукова. Ниво имунитета на трулеж и плијесан - средњи. Низак имунитет на оидиум и сиву трулеж.

Спора акумулација шећера омогућавасмањити негативан утицај птица и осе. Грожђу угрожавају само током зрења, односно од средине августа.

Карактеристике неге

Високе стопе висине конзула захтијевају посебну пажњу при одабиру простора за искрцавање, компетентног израчунавања удаљености. Оптималан начин слијетања је у редовима. Размаци између њих би требало да буду 2,5-3 м. Слободан простор између сваке биљке у низу од најмање 2 м. Дубина удубљења садње не би требало да буде мања од 60 цм. на свим местима погодним за гајење грожђа.

Страсенски саплинг винограда

У периоду од десетог до двадесетог маја, када избојци достижу величину од 50-60 цм, треба спровести процедуру стезања кроз интернодије из горњег цвасти.

Такве мјере омогућавају успоравање раста, а не укрућивање изданака, формирање пасторки у подножју главног виновог лоза. Ове пасторке дају потребну количину лишћа како би добили квалитетан усјев главних изданака. Таква процедура се назива степцхилд. На формираним пасторцима, гроздови се не формирају, али се активно користе за репродукцију као јаке и здраве резнице (пречник 6-8 мм, зимски оштре очи). Штипање вам омогућава да изједначите степен развијености свих кластера, да затегнете заостајање у сазревању. Ово утиче на побољшање презентације грожђа, изглађује време сазревања и жетве.

Димензије Страсенског кластера

Као дјелотворно средство за очување својстава уз неуједначено сазријевање плодова, користи се поступно сакупљање кластера како сазревају.

Тако се постиже регулација оптерећења на кошници и редистрибуција ресурса. Приликом извођења мјера за орезивање потребно је узети у обзир димензију грозда, високе стопе старења и принос. Прекомерно сечење ће озбиљно повећати оптерећење, што ће утицати на квалитет усева. Током периода формирања и зрења, препоручује се да се одстрани до 1/3 грозда, за балансирано зрење. У случајевима када дозријевање „почиње да тече сама од себе“, а мјере за штипање и резање нису подузете, зрење бобица је праћено пуцањем.

Низак степен отпорности на оидијум и сиву трулеж захтева употребу превентивних мера за прскање. Довољно је спровести 3-4 третмана по сезони:

 • примарно - почетком маја;
 • посљедњи - 30-40 дана прије претпостављеног почетка периода бербе;
 • остатак - са једнаким интервалима.

Сигнал (први) Страсенски

Препарати који садрже сумпор (колоидни сумпор, Тиовит Јет, Цумулус ДФ, Топаз, Скор, Хорус) се користе као средства против оидиума. Контакт фунгициди - ронилан и роврала су ефикасни у борби против сиве плијесни. Поразите сиву трулеж са затезањем жетве. Болест можете избећи благовременим уклањањем зрелих гроздова.

Описначини сузбијања птица и осе:

 • Опрема специјалних мрежастих надстрешница и врећа на кластерима.
 • Откривање и уништавање гнезда јасена у опасној близини мјеста слијетања.
 • Нанесите слатки мамац.
 • Инсталација звучних птица и класичних вртних лутака.

Одличне особине преживљавања и компатибилности су уочене код пресађивања на залихе сорти ЦО-4 (заједничка подлога европске сорте грожђа са високом стопом преживљавања и отпорности на оштећења и климатске утицаје) и Кобер 5 ББ (други заједнички грожђе). Уз одговарајућу припрему, сорта Страсенског грожђа се одликује позитивним својствима укорјењивања резница и младица.

Засита от оси и птиц с въпроси

Конзул не воли недостатак влаге.

Искусни виноградари произведу наводњавање једном недељно, док се усев потпуно не сазри. Након сакупљања смањен је интензитет наводњавања. Недовољно заливање у врућем времену често постаје узрок оштећења биљке оидијумом.

Воће

Опис карактеристичних својстев гроздова и бобица:

 • Гомиле имају тежину од 1,2–1,5 кг. Четке имају велику дужину - до 0,5 м. Просечна ломљивост грозда.
 • Јагода је веома велика. Величина: од 2,6 к 2,5 цм до 3,1 к 2,7 цм, просечна тежина је 8 г.

Тежина Страшенског бобра

 • Облик плода је овалан или округли.
 • Боја - тамно љубичаста, црна.
 • Месо је меснато са довољно великим садржајем сока. Плодови су прекривени дебелимпруиновои блоом.Кожа је танка, на укус и осећај када се једе не утиче.
 • Висок садржај шећера са умјереном киселошћу.
 • Укус без глупости, али складан.Са становишта параметара дегустације, окус бобица се оцењује веома високо - 8 бодова од 10.
 • Не подлеже дуготрајном складиштењу и транспорту на велике удаљености.У случају неправилне неге и влажног времена избојци су склони пуцању.

Страсенско грожђе се узгаја за свјежу потрошњу.Конзул је погодан и за конзервирање и маринирање.