Доњи листови парадајза жути, зашто? Томато

Сваки летњи становник, садња парадајза, нада се максималним резултатима. Али то не функционише увек онако како ви желите. Понекад можете гледати како доњи листови пожуте на стаблима парадајза.

Жутење лишћа на парадајзу може имати различите узроке

Могући узроци жутости у доњем лишћу парадајза

Разлози због којих су доњи листови парадајза жути су неколико:

  • Приликом обнављања младица (посебно садница) њихова исхрана је поремећена.
  • Недостатак корисних супстанци осети се испод листова.
  • У природи је прописано за опстанак биљке да би се сачувао интегритет њеног врха.
  • Приликом ослобађања нових листова, старији доњи постају жути и отпадају.

Али има и других фактора.

Недовољна операција коренског система

У многим случајевима, питање: “Зашто су доњи листови парадајза почели да постану жути?” Може се рећи о дефектном раду кореновог система.

Проблеми с коренима - један од разлога за жутило цијелог грма

То се дешава због поремећаја у узгоју садница. Зашто? Не могу да посадим садницеоутгров Дакле, коренски систем је уткан у куглу. Или, у почетку, оставили малу количину земље за количину семена. Пресађивање садница садница ће делимично решити ситуацију. Након пресађивања, садница добија слободан простор, што ће створити поновно покретање свих система. Дакле, биљка активно развија младе коријене, што доводи до смрти и падања старих листова. Ако не пресадите парадајз, цела биљка ће умрети.

Прехладна култура

Зашто хипотермија утиче на жуту боју лишћа у парадајзу? Због оштрог пада температуре нарушава исхрану коријена. Не само надземни део културе, већ и коренски систем. Ако се једном појави скок температуре, доњи листови парадајза почињу да постају жути и постепено се повећавају.

Прехладнении парадајз узрокује жућење и успоравање раста

Када се приближи хладно време, боље је покрити саднице.

Механичка оштећења корена

Локално оштећење корена доводи до жућења доњих листова. Зашто се то догађа? Приликом пресађивања садница у отвореном тлу, коренски систем може бити оштећен. Ово се може десити са честим отпуштањем земљишта у близини парадајза. Али брзо се обнавља: ​​након изрезивања неког времена, млади адвентивни корени расту, обнавља се боја листа.

Недостатак корисних супстанци

Важно је знати које су супстанце потребне за парадајз како би се избегло жућење. И ако се појаве знаковиболести, разумите зашто се то догађа.

​​

Дакле, ако биљка има недостатак азота, на листовима се појављују жуте мрље.Ако у тлу постоји мањак бакра, али постоји много органске материје, доњи листови добијају бледо жуту боју.Када је манган мањи, светло жута боја постаје старо и младо лишће, почевши од дна, што иде на целу културу.Често се то дешава у кречним земљаним смешама.Недостатак фосфора такође доводи до жућења свих лишћа парадајза.

Недостатак исхране (азот)

Фузаријална увенућа

Ово је гљивична болест која често погађа парадајз.Поред жутих листова, видљиво је и увенуће културе, упркос чињеници да се биљка систематски залијева.Зашто гљивице раде тако?Гљиве које су се појавиле у земљишту, могу бити присутне дуго времена, што увелике смањује принос парадајза.Гљивице се могу заразити зараженим семеном, компостом, алатом.Али морате знати да гљива може да се шири и на ветар и због високе температуре, што јој омогућава да се размножава у садницама.

Почетак болести јавља се у коренском систему, затим су захваћени доњи листови, стабљике и касније цијела биљка.

Фусариум увенуће парадајза

У узнапредовалој фази болести, парадајз није у стању да апсорбује воду и корисне састојке са земље.Ако је јајник формиран, плодови постају мали у величини.

Методе за сузбијање жутости лишћа парадајза

Важно је да се парадајз примењује од самог почетка гајењапревентивне мјере, како се не би постављало питање "зашто?".

  1. Дезинфицирајте контејнере у којима ће бити посејано семе парадајза, оруђе и земљиште.Дезинфикујте семе намакањем у 1% раствор калијум перманганата (1 г калијум перманганата се разблажује у 100 мл воде и семе се намакају 20 минута).Затим их оперите чистом текућом водом.

    Почетак третмана треба да буде на првом знаку појаве жутила

  2. Пажљиво прочитајте све препоруке за узгој купљених сорти парадајза.Посматрајући правилну температуру и негу садница и садница, могуће је избећи многе непотребне ситуације које доводе до жућења листова у парадајзу.
  3. Са појавом жутих мрља, потребно је систематизовати залијевање биљака и нужно оплодити биљку нитратима, фосфатима, хлоридима.

Ако су листови потпуно жути, скоро је немогуће обновити културу.Али прављење превентивних мера и одговарање на проблем на време, можете сачувати жетву.