Дијамантне патлиџане, карактеристике и култивација патлиџана

Патлиџан је једно од омиљених поврћа нашег становништва. Сада су изведене многе различите врсте. Сорте се разликују према облику плода, боји, укусу и условима зрења. Дијамант патлиџана је вредан описа његових квалитета.

Дијамант од патлиџана - свестран, поуздан, доказан облик

Карактеристике сорте патлиџана Диамонд

Диамонд Еггплант - свестран, поуздан, доказан изглед. У топлијим крајевима, узгој дијаманта се обавља на отвореном пољу, у хладно коришћеним пластеницима, у пластеницима. Сорта се односи на зрење у средини. Дијамантни грм расте до 60 цм. Плодови се формирају на дну стабљике (30 цм од површине земље). Чашица патлиџана без трња, која ће спасити руке од пецкања.

Немогуће је не указати на његове предности у опису Дијаманта:

 • Главна предност у опису ове сорте је добар принос. На једном квадратном метру можете прикупити до осам килограма воћа. Они су цилиндричног облика, достижу дужину од 13-14 центиметара. У просеку, пречник једног патлиџана ће бити око 19 центиметара. Маса једног воћа достиже 130-140 грама.
 • Важна предност Дијаманта је његова отпорност на фитоплазмозу, мозаички вирус. Сорта има средњу отпорност на гљивичне болести (вертек трулеж, плод, Фусариум).
 • Одлична транспортноствоће.

Сорта дијамантских патлиџана успешно се користи у кувању као јело у свежем и конзервираном облику.

Сорта патлиџана Дијамант се успешно користи у кувању

Узгој

Постоје два начина за узгој патлиџана:

 1. коришћење садница;
 2. без садница - из семена.

Дијамантске саднице треба обрадити на крају зиме или на почетку пролећа.Фазе узгоја садница су следеће:

 1. Припремити кутије или друге посуде за узгој семена са растреситим, хранљивим земљиштем.
 2. За сејање семена.Можете користити одвојене вреће или чаше да не би покварили коренски систем.Тако ће се саднице брже укоријенити од укупног капацитета.
 3. Проводите обилно заливање семена топлом водом и покријте пластичном фолијом у периоду од 10 дана.
 4. Ставите кутију са садницама на топло место где ће температура бити око +25 степени.
 5. Када се појављују избојци, температура се смањује на +15 степени.Ово се ради како би биљка формирала јак коренски систем.
 6. После 14-15 дана, храните саднице.Урее можете узети с водом (15-20 грама уреје разријеђене у једном литру воде).
 7. Пресадити саднице за 2-2,5 месеца.Током овог периода постаће јачи.Саднице са 4-5 листова су посађене на отвореном тлу.Пре садње пажљиво залијте саднице.Ако се саднице саде у стакленику, треба да расте не мање од 6-7 листова.
 8. Место за засађивање сорте Дијамант треба да буде добро осветљено и да је тлопре компост.
 9. Размак између редова патлиџана треба да буде око 60 цм, а између јама за садњу око 40 цм.

саднице су посађене са 4-5 листова

Користећи методу гајења без сјемена, потребно је да семе Дијаманта потопи у воду и посади у земљу загрејану на +15 степени.Корисно је, заједно са семеном патлиџана, сијати ротквице које ће заштитити младе младице од корова.Када се саднице узгајају, морају се проредити, остављајући најбоље изданке.Шишке би требало да буду на удаљености од 20-30 цм, једна од друге.

Брига о дијамантским патлиџаном

Дијамант дијамантских патлиџана, као и многи други патлиџани, захтева систематско заливање, које се врши после три дана.Али у првих десет дана након садње није препоручљиво залити саднице тако да биљка не ослаби.Важно је, када се узгајају младице, повремено ослободити тла и коров од корова.Након 18-20 дана од слетања, врши се прво храњење уреом.После 2-3 недеље, направитедруго храњење са уреом и суперфосфатом .Када се појаве први плодови, добро је користити муллеин као дресуру сорте Алмаз.За превенцију болести уклоните доње листове на грму и једном у две недеље око грмља патлиџана поспите дрвени пепео.

​​

Не заборавите обликовати грмље.За оптималност оставите три стабљике, уклоните остатак.Плодови Дијаманта су велики и тешки, јер грмове треба везати.

Они воле да једуПатлиџана Колорадо буба, тако да грмље редовито треба прегледати и уништити штеточине.Можете нанети раствор хлорофос (30 грама. Хлофос на 10 литара воде) или неки други инсектицид.

Да би се повећао принос Дијаманта, они повећавају своје опрашивање.За то је потребно привући више клипа опрашивача.Како то урадити?Инсекти опрашују биљке као слатко.Када почиње цветање Дијаманта, грмље треба третирати посебним раствором:

 • до литре топле воде додати 100 грама гранулисаног шећера и 2 грама борне киселине;
 • Растворите 1 кафену кашичицу меда са 1 чашом воде.

Пратећи ове препоруке, можете постићи добар принос своје омиљене сорте патлиџана.А онда ће напори бити награђени.