Дијагностичка испитивања крава за маститис Краве

Процесзапаљење млечних жлезда код говеда је уобичајено.Најозбиљније питање је прогресија крава са успореним обликом маститиса, који има скривени ток, за разлику од болести која има изражену слику.Економски, овај процес утиче на смањење броја млијечних производа, смањену функцију репродукције, рано уклањање стоке и трошкове обраде.Скривени маститис је један од главних фактора који утичу на појаву гастроинтестиналних болести код животиња и раних женки.

Скривени маститис је непримјетан, али изазива велику штету домаћинству

Чимбеници болести

Истраживања су показала да је кравље млијеко са маститисом превише засићеноСтановници микрофлоре, оштећене ћелије које се накупљају у организму након употребе медицинских препарата.Овај производ карактеришу ниске стопе, што доводи до технолошког квара у производњи и негативно утиче на здравље људског тела.

С обзиром на све факторе, правовремену дијагнозу и превентивне мјере говедамаститис са даљим третманом је од посебног значаја. Најчешће, упала жлезде се јавља као резултат неповољног утицаја спољашњих стимуланса:

Фактори механичког утицаја.То су уобичајени узроци ове болести због повреда вимена и брадавица краве.Несавршеност и лом опреме за мужњу доводе до микротраума, модрица, рана и оштећења коже.

Физички ефекти, изражени у дејству високих или ниских температура, доводе до смрзавања, опекотина или прекомерне влаге у телу, због чега долази до те болести.

Категорија хемијских фактора који изазивају маститис код говеда одређује се утицајем на виме алкалних, киселих и других хемијских активних раствора који долазе споља или се јављају у организму након интоксикације.

Биолошки индикатори су микроорганизми (бактерије, гљивице, патогени инфекција), који могу бити и главни узрок болести и изазвати упалу, отежавајући њен ток и комплицирајући третман животиње.У жлезди је доступна пенетрација штеточина кроз канал брадавица, микротраума органа или крвљу.

Кравље виме су нежан орган, може се разболети од разних утицаја

Дијагноза израженог маститиса

Млеко је хранљиви медијум за микроорганизме.Објекти ферментације, представници микрофлоре, производи њихове виталне активности доводе до уништења епитела.млечна жлезда, њени канали и делови вимена.Према знацима развоја болести постоје два главна облика тијека маститиса: изражен клинички изглед и болест без јасних симптома.

Тест и дијагноза болести се спроводе на више начина: подгрупе болести разликују се према следећим карактеристикама:

 • катарални тип (омотавање лезије млечних канала или алвеола);
 • фиброзна (гнојна) варијанта - апсцес и флегмон вимена, компликација катаралног протока.
 • специфичне врсте (манифестације сличне ФМД, туберкулоза и актиномикоза вимена).
 • Маститис се дели на:
 • акутна (до једне деценије);
 • дуготрајно (до 21 дан);
 • хронично (више од 3 недеље).

Приликом тестирања историје крава и његовог одржавања, потребно је утврдити учесталост појаве заразних и локалних болести на фарми, квалитет и врсту исхране, исправност вјежбања, период екстремног тељења, опће стање тијела тијеком пренаталног периода. Открити време откривања болести, технолошке карактеристике и начин поступака музње, статус одговарајуће опреме.

Осјећај вимена омогућава да се утврди присуство маститиса

.

Уобичајено је почети клиничке студије са испитивањем краве, провјером пулса, температуре и дисања животиње. Затим проверавају кожу, стање лимфних чворова, кардиоваскуларни систем и гастроинтестинални систем.Од пресудног значаја је тест и његови резултати у жлездама илимфни чворови у подручју препона.Виме се визуелно прегледа, палпацијом и контролном мужњом.

Инспекција омогућава да се одреди нијанса и интегритет састава коже и косе, врста и конзистентност одређених четвртина, ниво оштећења крвних судова. Метод палпације се користи да би се утврдила реакција млечне жлезде на промене бола и осећања топлоте, присуство и карактеристике печата, деформације у ниши, ткиву и каналу брадавица. Тест са палпацијом органа се врши млијеком.

Проучавање главног дела и канала врши се хватањем његове базе између два прста, повлачењем према доле са постепеним померањем прстију до врха. Истовремено, морфологија и присуство камења открива се померањем брадавице између прстију. Палпација омогућава да се утврди величина, покретљивост, ниво болног прага. Нормално, лимфни чворови треба да буду дуги 70-80 мм, пречника око 10 мм, еластични, покретни и безболни.

Тест млека вам омогућава да сазнате тон пролаза канала, његову аномалију, количину и секрецију секрета. Присуство згрушаних појава у њима може указивати на појаву маститиса.

Узорци млека се узимају за дијагнозу маститиса

.

Дијагноза латентног облика болести

Овај тип маститиса код крава дијагностикује се тестирањем млека. Дугорочне студије показују да је развој затвореног облика болести праћен повећаним садржајем хлорних јона у производу, што помаже у смањењу електричне отпорности млека. Поред тога, усадржи повећан број леукоцита и подлеже физичким и хемијским променама.

Знајући све карактеристике промена у млеку, дијагноза субклиничког маститиса се спроводи коришћењем електронског уређаја Маститон.

Да би се спровело истраживање, потребно је око 20 мл млека из сваке брадавице.Тачни подаци се добијају након провере првог дела производа.Процес мерења је следећи:

 • Уређај се поставља испод брадавице, тражена доза млека се сија директно у посуду све док електроде нису потпуно покривене;
 • активирајте дугме за покретање 2 секунде пре него што се информације појаве на екрану;
 • снимите очитавања, деактивирајте дугме, излијте узорак;
 • настављају да тестирају следећи део производа.

Уређај Маститон прикладан је за дијагностицирање маститиса

.Очитавања уређаја имају следеће декодирање:

 • вредност од 450 јединица.и мање указује на то да је узорак високог квалитета, вероватноћа присуства болести је минимална;
 • од 450 до 600 бодова - могућност формирања инфекције затвореног типа је дозвољена;
 • изнад 600 показује да је ситуација акутна, прелазак на клиничку форму је врло вјероватан.

Вреди напоменути да је са 100% вероватноћом утврђивања присуства маститиса након једног прегледа веома тешко.Само ће поновљене провјере помоћи.са поуздањем рећи о присутности, динамици и развоју болести у крави.

Дијагностика болести коришћењем Мастион апарата и лека мастидим (димастин) ће посебно појаснити фазу болести, јер на индикаторе може утицати проценат садржаја масти у производу, фактори чувања, старост животиње, хранидбени оброк.

Ради рационализације контроле стања вимена и дијагнозе субклиничке форме болести, периодични тест ће омогућити индивидуално за сваку краву.На пример, ако животиња са почетним индексом од 450 јединица, поново дијагностицира динамику раста до броја 600 и више - то указује на манифестацију маститиса.

Периодично је потребно извести тест за маститис за сваку краву

Уз дугорочне индикације од 600 или више тачака, врше се редовни прегледи, јер таква динамика указује на погоршање инфекцијеи појаву инфламаторних процеса.Редовна истраживања вам омогућују да одвојите болесне животиње од стада и пратите их одвојено. Краве које су биле подвргнуте маститису могу произвести 500 или више јединица неко вријеме, што је посљедица упалног процеса вимена. Ако тест показује високе перформансе у већини животиња на једној фарми, има смисла проверити или заменити машину за мужу.

Превенција маститиса

Ова процедура се састоји од свеобухватних мјера које се односе на пројектовање, изградњу, организацију, инжењеринг, ветеринарство и санитарни правац.

Мјере дизајна и конструкције

Да би се осигурала минимална вјероватноћа болести у кравама, фарме морају испуњавати сљедеће захтјеве:

 • да су опремили штале са посебним породилиштима;
 • бити опремљен станицом за умјетну оплодњу;
 • да одвојено организује радњу за примарну фазу прераде млека, производни сектор, одјељење за унос хране, ветеринарске, инжењерске и кућне објекте;
 • у близини сваке штале треба опремити пешачке површине тендама;
 • свакодневно у вјежби треба укључити 2–2 км шетње за стоку;
 • имају у складу са прописаним стандардима чишћење, санитарне и друге објекте који обезбеђују нормално функционисање привреде.

Здравље виме зависи од услова крава

Организационе и пословне мере

Мисија за обављање ових функција је додељена менаџерима пољопривредних газдинстава и састоји се од следећег:

 • обезбеђивање висококвалитетне хране за фарме;
 • снабдевање и имплементација потребних ресурса у раду фарме;
 • примена производних технологија које омогућавају постизање максималне продуктивности уз минималне трошкове рада;
 • предузимање мера о доступности квалификованог особља на терену;
 • организација периодичне санитарне обраде фарме, током које се врши стандардно чишћење територије,просторије у складу са санитарним нормама, превентивни и ремонтни рад машина за мужу, помоћних уређаја и других алата;
 • контрола квалитета изградње сточних фарми;
 • обезбеђивање мера за спречавање маститиса стоке.

Инжењерска служба

Дужности инжењерске службе су да организују рационалну употребу уређаја, машина, механизама, регулишу план производње и продају производе који задовољавају све санитарне минимуме. Инжењер такође учествује у прегледу и координацији пројектовања комплекса, организује и проверава конфигурацију и пуштање у рад комуникационих чворова и машина за мужу.

Служба забрањује употребу механизама који угрожавају безбедност животиња и људи који нису прошли одговарајуће инспекције и цертификацију.

Инжењерска служба би морала проверити све механизме на фарми

Ветеринарска служба

Његова надлежност обухвата следеће активности:

 • праћење усклађености са ветеринарским и техничким стандардима у изградњи и пуштању у рад објеката за производњу млијека, других објеката релевантног смјера;
 • спровођење свеобухватних мјера за дијагнозу, превенцију и лијечење маститиса у стоке;
 • контрола санитарног стања током производње млека, периода чишћења и обраде машина за мужу, квалитетапроизводи;
 • одржавање строге евиденције болесних животиња са уписом у посебан дневник;
 • праћење понашања санитарног дана на фарми недељно;
 • Пружање преквалификације за ветеринарске раднике.

Анализирајући појаву болести маститиса код крава, можемо закључити да:

 • усклађеност са санитарним и грађевинским стандардима;
 • организацију правилне исхране, редовне тестове и анализе млека;
 • правовремена дијагноза;
 • одустајање од болесних животиња;
 • квалитетна опрема за мужу;

, сви они омогућавају рано откривање болести са могућношћу ефикасног лечења.Поред тога, ове мере омогућавају добијање висококвалитетних производа који су безбедни за здравље потрошача.