Девојачко грожђе - како садити резнице?

Људи узалуд потцењују девојчице.Наравно, такви плодови не служе за стол.Строго се не препоручују за употребу у храни.Али украшавање дворишта зеленим виновом лозом је лакше него икад.Такве биљке су често украшене ограде и фасаде зграда.Узгајати девојачко грожђе је веома лако.Довољно је добити пар квалитетних садница, захваљујући којима ће биљка моћи да се размножава.

Погодно је размножавати девојака грожђа резницама

У овом тренутку у свијету постоји неколико десетина различитих врста ове биљке.Најпопуларнија од њих је листопадно лиананско девојачко грожђе.Љетни становници и вртлари заљубили су се у њега због његове непретенциозности, лакоће бриге и култивације.

Методе за узгој женског грожђа

Грмови ове врсте нису грозничави.Изведено је неколико узгојних опција за ову украсну биљку. Уз помоћ сваког од њих могуће је у кратком времену узгојити здраве и лијепе винове лозе. Виногради се множе:

  • Семе.Најпроблематичнији начин који захтева много труда.Кости пре садње треба потопити у води неколико сати.Након отприлике недељу дана морају провести на хладноћи.
  • Сханкс.Популаран начин, чија је главна сврха укорјењивање садног материјала.Детаљније информације о томе налазе се у наставку.
  • Постављање. Алтернатива претходном методу. Сама култивација се одвија у земљи. Трепавице од грожђа које су положене на земљу и посуте земљом. До следеће сезоне ће дати корење, тако да се биљка може безбедно засадити на локацији.

Нема посебних тешкоћа у садњи и узгоју девојачког грожђа. Потребно је уложити најмање напора да се проклијају добре винове лозе, које ће бити главна декорација дворишта.

Семе може да се бере из зрелих плодов девојачких грожд

Садња девојачких резница грожђа

Избор летњег становника који планира да посади украсни виноград може пасти на било коју од постојећих метода. Најчешћа је могућност садње грмља. На тај начин их једноставно посадите. Због тога, вртлари се обично не труде да потраже други начин узгоја винове лозе на лицу места. Корени садни материјал дозвољен је током целе сезоне. Нема посебних препорука по овом питању.

Како припремате садни материјал - резнице? Пре свега, потребно је да га правилно одсечете. Прошлогодишњи изданак је савршен за резање, које је већ успело да стекне слој дрвета.Потребно је узети у обзир чињеницу да се укорјењивање одвија много боље и брже на мјестима гдје постоје чворови с малим пупољцима сличним додацима.Изабрани бич мора бити урезан у чубук, од којих ће сваки иматидва или три чвора.Овде је садни материјал и спреман.

Затим, треба да сејете саднице.Постоје начини за обављање ове врсте посла:

  • Укоријењење у води.Ова метода се користи од стране купаца у екстремним случајевима.Има смисла користити га у оним тренуцима када није могуће одмах поставити будуће саднице у земљу.Сам процес се одвија веома брзо и јасно.Довољно је да се неко време стави у посуду са водом да би се добило корење.Након пресађивања на тло, неће функционисати нормално.Таква реакција не би требала бити уплашена.То не утиче на здравље биљке.Уосталом, на месту ових корена ће се појавити нови који ће помоћи грму да се слегне.Из тог разлога, многи не виде никакав смисао у постављању резница у воду.Погодније је одмах их посадити у земљу.
  • Укоријењење у земљи.Прво морате одабрати мјесто гдје ће се биљка стално размножавати.Потребно је узети у обзир да првих неколико година виногради полако расту.Они ће ући у активну фазу само када коријени иду дубље у земљу за најмање један метар.Садњу на овај начин треба вршити на месту где нема великог броја корова.Уосталом, током жетве на локалитету, млади избојци се могу заменити са травом и уграбити или косити.
  • Садња у контејнер.Добар начин за узгајање девојака грожђа.За то ће бити потребан посебан контејнер, где ће проклијати корени будућих садница.У овом облику, могу се складиштити око годину дана.Само у контејнеру треба направити подупирач на којемвинова лоза ће бити вучена.Ако биљка расте пребрзо, треба је с времена на време резати.Таква мера ће помоћи да се спречи запетљавање грана.За зимски период препоручује се да се контејнери померају на место где се изданци неће моћи замрзнути.Са појавом топлоте, они се могу безбедно пресадити у земљу.

Прошле године су сечене дрвенасте резнице за садњу

Важно је одабрати прави дио дворишта у којем ће у будућности расти девојачко грожђе.Кажу да се може засадити у било којој земљи, јер у том погледу није апсолутно ћудљив.Међутим, неадекватна земља може успорити развој и раст биљке.Нема разлике у којој страни се виноград боље репродукује.И у овом случају нема посебних преференција.Ефекат може утицати само на изглед биљке.Гране винове лозе које су изникле са северне стране биће покривене ситним листовима.Њихова боја ће се сачувати у свом изворном облику до првих мраза.

Садња девојачког грожђа обично се одвија у првим мјесецима јесени.Тло прије тога треба темељито копати.За садњу изданака потребно је копати неколико рупа, које достижу дубину од око пола метра.Међутим, не постоје егзактни критерији и смјернице.Потребно је обратити пажњу на дужину коријена биљке и већ ископати рупе за овај индикатор.

Препоручује се да се на дну ископане јаме положи дренажа која се састоји од сломљених дијелова опеке, рушевина и пијеска.Ова смеша је обавезна.рефуелинг.Допуштено је допунити га разним ђубривима и минералима који позитивно утичу на раст биљака.Ако је ова фаза изведена правилно, онда љетни становник неће морати бринути о додатном храњењу винограда у наредне двије или три године.

Врат коријена треба бити на нивоу тла.Између садница се препоручује одржавање одређене удаљености.Па, ако између њих буде око 50 цм слободне земље.Тако биљке не могу међусобно ометати раст.

Корени првобитног грожђа не би требало да буду превише дубоко у земљи

Брига о биљкама

Брига о грожђу девојке састоји се од стандардних процедура.Сваки новајлија може да се носи са њима.Брига о украсној биљци укључује неколико основних корака:

  • Редовно заливање винограда.Потребан је у сушним годинама, са минималном количином падавина.Биљка није тамо где ће узети влагу.Стога ће вртлар морати да храни коријењем виновог грмља.Једна биљка има довољно 10 литара воде.Заливање је просечно три до четири пута годишње.
  • Правилно обрезивање винове лозе.Резидба се може обавити на два начина: санитарни и припремни.У другој варијанти, обично постаје неопходно када летњи становник обезбеди резнице за накнадну садњу украсне биљке.Обрезивање се врши од прве године.Уз помоћ прунера слиједи кадатреба уклонити осушене листове и гране.Требало би да се ослободите слабих изданака, од којих и даље не бисте требали очекивати никакав резултат.Код гајења, постоји потреба иу тим случајевима ако грмље расте пребрзо.
  • Заштита од болести и инсеката.Као што је раније поменуто, девојачко грожђе је у стању да се заштити од штетних ефеката штеточина и болести.Али понекад му је потребна помоћ особе у борби против таквих несрећа.Да би се ослободили инсеката, довољно је добро опрати листове раствором на бази алкохола и сапуна за веш.Није потребно одлагати уништавање корова, јер негативно утичу на коренски систем винограда.

Вриједи покушати узгајати дјевојачка грожђа за љетне становнике, који не могу одлучити како да украсе своју ограду или фасаду куће. Украсна биљка ће бити одличан додатак сваком дворишту.Потребно је само одредити избор одговарајуће сорте и научити неколико правила која се односе на бригу о виноградима.Поред тога, винова лоза која расте на зидовима стварају јединствену атмосферу цветне баште, коју ће ценити гости и комшије.