Детаљан опис грожђа Валек

Сваки узгајивач жели имати на свом земљишту само најбоље грожђе. Бројна повећања својстава грожђа доводе до појаве одличних хибридних сорти, са високим нивоом отпорности на спољашње утицаје, као и са квалитативним и квантитативним побољшањем приноса. Такве сорте укључују грожђе одгајивача Висхневетски. Узгајане у централној Украјини, ова грожђа, „наслеђујући“ најбоље особине три „родитеља“ одједном, испоставило се да су веома погодна и успешна за узгој у северним регионима.

Грозде грожђа Валек на грму

Валек грожђе (то је оно што је добило званичну ознаку) има бројне предности и карактеристике квалитета.

Ограничена покривеност информацијама о овој сорти захтијева детаљније разматрање важних питања везаних за својства и карактеристике грожђа Валек, обиљежја избора за његову садњу, важне препоруке о репродукцији, њези и расту.

Опште карактеристике сорте

Валек грожђе је хибридна сорта сложеног оплемењивања, која комбинује карактеристике следећих сорти - Кесха 1, Стар и Ризамат. По први пут, узгајивач из Украјине Н.П. Висхневетски. Из тог разлога, сама сорта се често назива- хибридни облик Вишневетског. Домовина грожђа - Кировоград регион.

Након што је апсорбовао најбоља својства 3 сорте, Валек је данас врло квалитетна и популарна биљка у областима веома великог броја виноградара.

Ова сорта има следеће специфичне карактеристике:

 • Рана зрелост. Даје жетву за три и по месеца. Жетва се може прикупљати од средине јула. У северним регионима (у односу на историјску домовину грожђа), рокови бербе су одређени до краја августа. У Ростовској области, Валек дозријева 5-7 дана раније од Аркадијеве сорте, која је једна од најбољих раних грожђа.
 • Сорта је отпорна на сиву трулеж и јесенске гљивичне болести. Случајеви лезије са сивом труљом практично нису евидентирани, ретки су. Неопходно је приписати опасности - негативан утицај животне активности осе, коју Валек јако воли као извор хране. Валек се не боји плијесни или оидијума.
 • Пожељан начин садње су младице. Резнице брзо и без проблема добијају корен, поштујући основна правила за слетање и бирање места.
 • Добра опрашивања, чак иу кишним периодима. Припада бисексуалном типу биљака. Шупљина говеда, која је гаранција опрашивања, даје готово апсолутни показатељ формирања јајника. Валек служи као одличан опрашивач других сорти грожђа.
 • Период цветања - до 10 дана.

Односи се на високородне сорте. Од грма можете да скупите 35-40 кг воћа.

Сами биљке и плодови су прилично отпорни на трошкове транспорта. Отпорност на мраз до -24 степени.

Бусх грожда Валек снажно расте

Жбуње снажно. Свако годишње доба даје прилично велики пораст младим винима. Без контроле, грм може расти, у кратком времену прилично снажно. Млада лоза за летњи период сазрева до пуне дужине. Старење изданака у првој сезони након садње је прилично добро.

Карактеристике садње, репродукције и неге

Приликом садње грмља, укорјењује се и развија у складу са стандардним условима за етапне сорте. Жетва се може рачунати на 2-3 сезоне након искрцаја. Уз правилну бригу о старости грмља, усјеви ће се повећати, са побољшаним укусом.

Ваљак је стабилан и као залиха и као графт када се обављају догађаји инокулације. Међутим, искусни узгајивачи препоручују самостално развити грожђе Валек, на сопственом коренском систему. Инокулација може негативно утицати на квалитативне и квантитативне показатеље приноса, отпорности на мраз и разне болести које узрокују болести.

Одређени број стручњака и виноградара биљежи нестабилност резница ове сорте до пресађивања на подлогама других сорти.

Јама за засадат на връзата треба да бъде голема

.

Упркос високој отпорности на мраз за зиму, посебно у подручјима са ниским нивоом снежног покривача, препоручује се да се Валек прекрије пиљевином, смреком и јелком.мулцх

Пошто је Валек склона ширењу, приликом садње, границе сваког грма морају бити пажљиво одабране.

Размак између биљака, у оптималним условима, треба да буде око 3 метра.Таква удаљеност не само да ће обезбиједити нутритивне ресурсе, већ ће створити и оптималне услове осветљења, које Валек „јако воли“.Приликом слијетања редова - удаљеност између сваког реда треба бити око 4 метра.Редослијед садње и припреме пристаништа за грожђе Валек не разликује се од било каквих значајних захтјева.Препоручује се само да се узме у обзир "љубав" ове сорте према "отвореним просторима" и расту.

​​

Земљиште мора бити добро припремљено и оплођено

Из тог разлога, јама је направљена што је више могуће (дубина не мања од 80 цм).

Обилан раст коренског система у свим правцима (у дубини и ширини) отежава трансплантацију.Поред тога, ово својство развоја корена повећава захтјеве на ниво влаге у тлу.Није потребно засадити ову сорту у земљишту са високим подземним водама, у низинама са високом концентрацијом влаге у земљишту, у мочварним и засјењеним подручјима.

Оптимално земљиште за ову сорту грожђа је лагана иловача са ниским садржајем црног тла.

Осим тога, Валек се "плаши" хладних вјетрова и промаја, због чега ће слијетање уз ограде или зграде бити предност за развој и раст.

Место мора бити осветљено и заштићено од ветрова

На основу горе наведених препорука о узгоју грожђа Валек, можете направити листу захтјева за одабир подручја за садњу.Терен треба да има следеће карактеристике:

 • Добро осветљени отворени простори.
 • Недостатак сјенчања или будућег засјењивања других биљака (будите опрезни приликом сијања других биљака поред себе, што са растом може узроковати неугодност за освјетљавање грмља).
 • По могућности парцеле на узвишењима, са дубоким подземним водама, умерене влажности тла.Нисин је опасан због повећане вјероватноће “стагнације” хладног ваздуха и влаге.
 • Јужна или југозападна страна падина.
 • Подручја заштићена од вјетрова природним баријерама, оградама или зградама.Мора постојати хармонија простора за осветљење и раст постројења, као и присуство баријера за природне проблеме (ветрови, скице).
 • Тло треба да буде лагано, добро засићено кисеоником и савршено пропустљиво за вишак влаге.
 • Заливање грожђа не би требало бити више од 3 пута годишње, ау сушним периодима интензитет треба повећати на 4-5 наводњавања.

Малчирање грожђа задржава влагу у земљишту

Иако се Валек не боји плијесни, оидиума и пропадања, вриједно је подузети мјере за одржавањережим влаге у земљишту (добра дренажа, како би се избјегло накупљање влаге у одређеним подручјима).

Не занемарите мере за борбукорови и разни органски остаци око грмља.

Следователни мерки се посочени за средства за борба с оси виноградара:

 • уништавање уских гнезда;
 • коришћење специјалних мрежа на гроздовима;
 • употреба специјалних мамаца за осе.

Заштита од осе с мрежами

Валек је популаран и брзо се шири кроз хортикултурне парцеле због своје одличне "виталности" и отпорности на транспорт резница. Почетни узгајивач може сигурно купити резнице, чак и ако је познато да су "путовали" на прилично великој удаљености. Главно је да су цела и здрава према спољним визуелним знацима.

Харвест на грм 3 года

Пошто су плодови грожђа Валек осетљиви на снабдевање хранљивим материјама, важно је пратити равномеран и складан развој грма. Да бисте то урадили, повремено:

 1. Разбити избојке у периоду након формирања витица и цвасти и прије него их учврсти у бази. Такве мјере ће омогућити да се ослободите слабих, оштећених и непотребних грана, да бисте добили прилику да добијете "ослобођене" храњиве састојке здраве избојке.
 2. Држати штипање и разбијање пасторака. Препоручује се да се проведе неколико дана пре цветања.
 3. Стањивање лишћа, уклањање старих, оштећених лишћа, као и оних које засијавају гроздове и бобице. Али немојте бити превише ревносни са уклањањем, оптимално уклоните не више од 4-5 листова из сваке групе. Уклањање листаповећава вјероватноћу оштећења плодова птица, како би се поступак обавио што је могуће више пажљиво.
 4. Спровођење јесенског орезивања после лишћа.

Валец се лако размножава резницама

Као што је горе поменуто, најбоље је засадити саднице Валека, посебно зато што се лако могу купити резницеу специјализованим расадницима или професионалним баштованима.Осим тога, уз адекватан ниво знања, можете сами припремити резнице ако већ имате свој грм ове сорте.

Плодови

Јагоде грожђа Валек имају следеће карактеристике:

 1. Грожђе се разликује по високој густини, величинама и великој тежини (1,5 - 2 кг).Примећено је да што су старији грожђе, то су тежи гроздови.Сваке године ова сорта додаје тежину својој жетви.

  Грозде грожђа Валек врло велике

 2. Јагоде имају правилан, лијеп заобљен /овални облик, величине око 3 к 2,8 цм.гр.
 3. Плодови су меснати, жуте боје.Под утицајем сунчеве светло жуте бобице могу црвенкати.Искусни виноградари одређују степен зрелости по изгледу ове боје на плодовима.Ако се појави - бобица је спремна да се сакупи и поједе.
 4. Укус - богат наговештајем мушкатног орашчића и крушке.Карактеристике укуса могу се описати као слатке крушке с угодним нотама мушкатног орашчића.
 5. Висок степенпреносивост, мала вероватноћа пуцања.
 6. Дуги периоди складиштења не утичу на изглед и карактеристике окуса плодова.
 7. Кора није инфериорна по укусу од пулпе.Жваће лако.

Берри Валек је велика и сочна

Како би се спријечило љуштење плодова, грмови захтијевају редовну и правилну резидбу винове лозе.Када се ови увјети наруше, величина плодова се смањује и укус се погоршава (појављује се кисели окус).Дакле, не би требало допустити развој чак два грожђа на једној лози.

Възможно сърцето на този българно столно гроздо е за свърво.

Густина плодова у гроздовима се често односи на један од главних недостатака ове сорте грожђа.Из тог разлога Валек није тражен и популаран међу велепродајним купцима.Међутим, у пракси, густина не доводи до дробљења, пуцања и накнадног оштећења плодова.

За и против грожђа Валек

На основу горе наведених података, који темељно карактеришу ову сорту, може се закључити да она има велики број предности и да су њени недостаци минимални.

Принос гроздја Валек је веома висок

Валек се препоручује узгајивачима, као стабилно и здраво грожђе са великом, висококвалитетном и укусном жетвом.

Главне предности ове сорте су следеће карактеристике:

 • Висока стопа преживљавања, отпорност на мраз и болести.
 • Одлични показатељи приноса.
 • Укусне, слатке, велике и трајне бобице и гроздови. Дуг рок трајања. Врло атрактиван естетски изглед грожђа и бобица.
 • Висок проценат опрашивања.
 • Кратак период зрења.

До минуса гроздја Валек спада:

 • Каприциозност према квалитету земљишта.
 • Осетљивост на влагу.
 • Захтев за велике просторе. Критично је у условима ограничених простора у земљи и приградским насељима многих љубитеља виноградарства.