Да ли ми треба борна киселина за грожђе?

Сваки искусан летњи становник и баштован ће имати борну киселину. Као најједноставније и најлакше расположиво једињење хрома, ова супстанца се користи у области квалитетног баштованства и хортикултуре због широког спектра примена.

Борна киселина се користи као ђубриво

Изгледа да је борна киселина (Х₃БО₃) практично безбојни кристали попут љусака, без мириса, лако растворљиви у води. Слаба киселост једињења дозвољава да се користи као ђубриво и ефективно заваривање за тла у којима је садржај бора недовољан.

Користи и штете од употребе борне киселине

Као један од најважнијих елемената у животу било које биљке, бор и његова једињења промовишу синтезу азотних једињења, повећавају садржај хлорофила у лишћу и позитивно утичу на метаболичке процесе. Борна киселина се најчешће користи у ницању нових семена, ради заштите вртаод болести, у борби против породица мрава на локалитету, у циљу повећања приноса.

Једина негативна последица употребе борне киселине од стране вртлара може битиакумулација супстанци у плодовима услед прекомерне оплодње земљишта, разних опекотина доњег и старог лишћа, промене њиховог оригиналног облика и савијања плоче.Из тог разлога, потребно је обратити посебну пажњу на састав употребљених ђубрива и минералних додатака, стање третираних биљака.

Бор за грожђе

Лоза може да захтева додатно ђубрење заједно са другим хортикултурним усевима.Препознајте недостатак узгајивача супстанци по појављивању белих тачака између вена листа, одсуству нормалних јајника.Досадно "изгладњивање" може проузроковати смрт младог садног материјала током прве године од тренутка када је посађено на стално мјесто.

Да би се спријечила смрт младих винограда, биљка се третира са борним раствором у комбинацији са цинковом соли. Компоненте су помешане у пропорцији са одговарајућим 5 грама.бор и 5 грама.цинк соли на 10 литара.воде.Овај метод третмана не само да доприноси расту и правилном развоју биљке, већ обезбеђује и дугорочни квалитетни раст, висок принос, велике плодове.

Слаб јајник гроздја - знак недостатка бора

Прво борско храњење

За фолиарно храњење, време од грожђа дообразовање пуних јајника.Када се на младом зеленом лозу већ појавило 3-4 листова, виноградари спроводе прскање користећи следеће компоненте:

 • Борична киселина (20 грама)
 • Шећер (3 кашике)
 • Уреа (25 грама)
 • Калијум хумат (40 мл.)
 • Кемира Лук (20 грама)
 • Лимунска киселина (30 грама)
 • Новосил (60 капи)
 • Жељезни витриол (10 грама)

За правилну припрему раствора, свака од супстанци мора бити растворена или разблажена у малој количини топле воде, затим су добијене растворе помешане и разблаженеводе до укупне запремине од 10 литара.Припремљена течност се мора користити у року од сат и по од тренутка припреме.

Новосил се употребљава за прву фолијарну прераду

Друга борна дресура

Следећа фолијарна обрада винограда одвија се током периода зрења бобица.Композиција за припрему раствора разликује се од прве у неким компонентама, али је потпуно идентична у механизму растварања, мешања и употребе.

За компилацију лисног храњења, требаће вам:

 1. Борна киселина (20 грама)
 2. Јод (3,5 грама)
 3. Тхиовит Јет
 4. 20 грама)
 5. Кемира Лук (20 грама)
 6. Калијум хумат (60 мл.)
 7. Шећер (3 кашике)
 8. Сода за печење75 грама)
 9. Новосил (90 капи)
 10. Калијум перманганат (2 грама)

Прскање грожђа два пута у одређеним периодима раста, цветања и формирања плодапомаже повећању броја јајника који се појављују, нових изданака на стаблу и корену, повећању садржаја шећера и побољшању укусак квалитете будуће жетве.

Кемира Лук се додава в другиот облека

Недостатак бора за виноград

Као „фиксна“ супстанца у биљкама, бор из умирућег старог лишћа неће моћи да расте у младим, новим, па стога читав вегетациони период грма захтева допуну „залиха“ корисног и важног елемента у траговима.

Недостатак супстанце доводи до труљења корена биљке, слабљења развоја проводног система и уноса есенцијалних нутријената у довољним количинама.У већини случајева, лоза која је лишена бора ће стално заостајати у развоју од онога што је довољно за правилан и активан раст.

За компетентну и ефикасну употребу борне киселине као виноградарског ђубрива, потребно је узети у обзир потребе биљака, ако је могуће, анализирати садржај корисних елемената у тлу, проучити састав смеша и раствора који се користе за дораду и ђубрива.

Предозирање бором

Прекомерни бор у земљишту или самој биљци је опасан и може довести до негативних посљедица.Први симптоми видљиви људском оку биће осебујне опекотине лишћа које се налазе у близини тла.Рубови листа се могу осушити, умотати унутра, а боја „жртве“ ће постати жута.

Након тога је могуће одумирање и падање оштећеног лишћа, што има штетан учинак на тло и омогућава да се штеточине и патогени размножавају у подножју винове лозе.

Прскање винограда једном у време формирања цвећа и каснијеЈајници ће повећати будући принос за 20% или више, борна киселина помаже у смањењу ризика од грашка због појаве цвијећа високог квалитета.Да би се избегло предозирање супстанце, довољно је двапут обрадити виноград током година.

Превелико дозирање бора доводи до жућења лишћа

Правила за прскање грожђа

У случају када је на парцели годинемикронутријентима, узгајивач ће бити мудрији да примени ђубриво на листове пре него што покажу прве знаке недостатка хранљивих материја.

Обраду треба обавити у другој половини дана, углавном увече, која ће задржати примењени раствор на листовима и дати му време потребно за апсорпцију.

За површину од 10 квадратних метара.м. потрошња мјешавине манган сулфата, борне киселине и бакар сулфата може досећи и до 3 литре.Количина супстанце која се меша израчунава се узимајући у обзир старост и стање лоза и може варирати од 2 до 5 грама за витриол, од 5 до 10 грама за борну киселину, а 1-10 грама ће бити довољно за манган.Такво прскање ће ојачати пошаст и повећати укупну отпорност плантаже на разне штеточине.

Обрада винограда

При припреми тла за попуштање тла за накнадну оплодњу и формулацију храњивих твари, вртлар може користити отопину борне киселине, која је омјер 2 грама твари на 10 литара воде.Ова количина течностидовољно за наводњавање 10 м2. парцела.

Поред течног састава, често се користи и начин прскања тла у оним мјестима гдје ће бити примијећени мрави. Без суштинске штеточине, ови мали инсекти могу изазвати много проблема. Да бисте се ослободили краљевства мрава, само поспите кристалима киселине на гнезда или их сипајте раствором високе концентрације.