Чешњак код куће: гдје и како похранити чешњак

Један од најважнијих производа које свака домаћица користи је чешњак.Након жетве мора бити правилно ускладиштена тако да не губи својства до зиме.

Чешњак је лако чувати код куће, постоји неколико доказаних и ефикасних начина.

Важно је сачувати жетву чешњака

Шта узрокује погоршање белог лука

Пре него што се говори о директном складиштењу, потребно је раставитиразлоге због којих се квари.Главни разлог је неправилно складиштење белог лука, али постоје и други:

 • инфекција гљивама;
 • ларве нематода.

У случају када је неколико глава захваћено ларвама или гљивицама, одмах их се морате ријешити.Ако се то не уради, временом паразити могу оштетити остатак главе.Такво поврће се не може сачувати до прољећа.

Стога, прије полагања усјева на складиште чешњака, потребно је извршити темељиту инспекцију сваке главе и одабрати оне на којима има мрља, удубљења, посјекотина или осјећаја празнине.

Червен черки

Основни знаци зараженог чешњака:

 • су непријатнимирис, када се поврће почело трунути;
 • нездрав изглед: наборани, суви или мокри трули на кришке;
 • Ако подигнете главу и притиснете зубе, можете осетити унутрашњу празнину.

Поврће са било којим од горе наведених атрибута треба одбацити.

Методе ефикасног складиштења

Пре него што пређете на детаљан опис како правилно складиштити бели лук, морате се бавити задацима складиштења:

 • заштита од испаравања влаге;
 • стварају услове за спречавање повећања влажности, влаге;
 • ​​
 • обезбеђују заштиту од клијања;
 • заштита од плијесни и трулежи.

За складиштење у сноповима није потребно уклонити стабљике

Зимски чешњак најбоље се складишти на температури од +4 до -2 степени Целзијуса.

Простор за складиштење не би требало да буде веома сух, али сувише влажан ће допринети пропадању.

Сигурно складиштење

Плетенице и снопови

Један од најстаријих начина је ткање плетеница.За то је потребно да се посечена жетва мало осуши, након тога треба да оставите главу и лажну стабљику.Ткање почиње са три чешњака, одоздо према горе.За снагу, можете ткати кабл.Постепено ткајте једну сијалицу чешњака, један сноп треба да садржи око 20 комада.Захваљујући овој методи, може се складиштити у подруму или на тавану до самог прољећа.

Складиштење у плетеницама је чудан рецепт

По истом принципу, може се похранити у снопове.Гомиле се скупљају10-15 комада сваки и везан конопцем, а затим спустио слушалицу.

У стакленкама и кутијама

Чување чешњака у стакленим стакленкама једнако је ефикасно.Банке стерилизирају и стављају сухе главе.За боље складиштење, они се сипају брашном.Затворите посуде поклопцима са капром, тако да се поврће чува до пролећа.

Складиштење у теглама може се обавити главама или појединачним зубима

Чување у дрвеној кутији је уобичајено.Кутија треба да има мале рупе у бочним зидовима за циркулацију ваздуха.Да бисте сачували сочност и свежину поврћа до пролећа, сипајте мали слој пепела, пиљевине или соли на дно кутије.Врх чешњака положио на врх и опет заспао са истом компонентом.По овом принципу, кутија је испуњена до врха.

Складиштење у кутијама је погодно само за подрум или подрум

Да би се спречило сушење када се складишти у стану, чврсто затворити сваку главу у фолијудва слоја.

Обмотавање репа није потребно.Након тога, поврће се ставља у стаклену посуду, поклопац није затворен.

Завијање глава филмом спречава њихово исушивање

Воскирање

Овај метод чува свежину усева и спречава гљивичне болести белог лука.Парафин се истопи, свака глава се умочи у њу.Након што се вишак парафина исуши и охлади, чешњак се ставља у кутију.

Воскање чешњака је дуго али поуздано

Линен Багс

\ т

Идеалне су за складиштење биљака рода лука, које укључују и чешњак. Пре него што ставите поврће у кесу, морате испрати сваку главу у концентрованом сланом раствору. Након тога осушите бели лук на сунцу и тек онда га ставите у врећицу. Ако је влажност у просторији ниска, главе се сипају у кору лук.

Складиштење у решеткама спречава њихово труљење

Ако особа живи у својој кући, има таван или подрум. У присуству таквих складишта користе се плетене корпе или најлон чарапе.

Постоји много начина за складиштење, стога, како чувати чешњак код куће зависи од собе и личних преференција особе.

Складиштење у биљном уљу

Проблеми који се могу појавити током складиштења

Дешава се да током складиштења чешњак почиње да трули или клија, иако се поштују сви услови складиштења. Сви имају своје разлоге и било какви проблеми који су се појавили током складиштења могу бити фиксни:

  \ т
 • Калуп - најчешће се јавља на оштећеним главама. А ако је влажност у просторији висока, онда се трулеж и калуп могу померити на здраве главе. Да би се избегло ширење овог проблема, чешњак треба да се осуши на отвореном, под сунчевом светлошћу. Сунце штити поврће од бактерија било које врсте, а поврће се целе зиме складишти без проблема.

Проблеми с складиштењем: сушење, калуп, клијање

  Клијање. Аспохранити чешњак зими и не допустити да га клијати?Ово питање је збунило многе хостесе.Да би се избегао овај проблем, довољно је спалити дно главе на месту где корен расте.Ако то није учињено, а чешњак је проклијао, онда га очистите и ставите зубе у теглицу биљног уља.Резање се може користити за кување, а уље у које се складиште, прожето је укусом чешњака.Ово уље се може користити као сос за јело или прелив за салату.То је такође идеалан начин за складиштење белог лука у стану где нема ненасељених просторија.
 • Сушење зуба.Ова болест се јавља када биљци недостаје влаге.Чешњак се не може сачувати у сувим просторијама без депилације.

Проклијани бели лук се може пржити или пећи и складиштити у уљу

у фрижидеру.

Хладњак је место које је заштићено од светлости, са идеалним температурним режимом за чување поврћа.Вакуум контејнери су погодни за то.

Складиштење у вакуумским врећама у фрижидеру

С обзиром на горе наведене информације, можемо сажети.Ефикасност складиштења зависи од локације, услова и начина складиштења.Како чувати чешњак у стану више није тајна.С обзиром на горе наведене напомене, можете користити јесенску жетву током целе зиме.