Булл Диггер је главна вриједност Крављег узгајивача

Да би мљекара и говеда били најпродуктивнији, у сточарству постоји таква ствар као произвођач бика. Посебно га се узгаја, бирајући најбоље од најбољих. Његове карактеристике морају задовољити одређене захтјеве. Обично је то највећи бик са одличним здрављем.

Најбољи бикови су изабрани за рађање;

Историја појаве произвођача бикова

У давна времена, употреба бикова који су били прикладни за ову сврху почели су да производе потомство говеда са одличним месним и млечним својствима. У сточарској фарми, осемењер је био у посебном положају и задовољству. Узгојни бик који је претходно доведен у крдо оплођивао је до стотину крава током цијеле године. За њега је напорно, стога је био потребан временски период да се обнови његова снага. Научници су спровели студије које показују да се бикови могу користити за вештачко осјемењивање.

Произвођачи бикова понекад никада у животу не наиђу на праву краву, јер се њихова сперма узима са посебним уређајима, а затим кравамаумјетно оплођена. Тако, са једним бићем, можете осеменити до хиљаде крава годишње.Сперма добијена од произвођача бикова се замрзава помоћу течног азота.Овај метод вам омогућава да га складиштите деценијама.Потпуно сачувани параметри квалитета и способност оплодње.

Пре одласка на узгој врста животиња, потребно је одабрати одговарајуће узорке међу биковима и кравама чије карактеристике морају одговарати одређеним параметрима: животиње морају бити високе категорије за размножавање и јаке грађе.Затим се дају запосленима у специјализованим фармама, због специфичности везаних за храњење и одржавање, стварају се одређене потешкоће.

Бики за оплодът потребуат посебни услови за задржавање

Захтеви за задржавање бика за сијање

За одржавање здравља и одличног физичког стања, расплодни бик захтева посебан третман:

 1. Да би се спречила гојазност, бика хода најмање 3 сата дневно.Корисно је заменити или допунити шетње лаким радом, који помаже јачању мишићно-коштаног система животиње, помаже у побољшању његовог здравља и повећава дуговечност.Према студији, бикови којима није пружена довољна физичка активност су опаки, гојазни, опасни и не желе да се паре с кравама.Корал расплодног бика треба да буде простран - до 10 хектара.
 2. Насилно - није место са смирењем.
 3. Сваког дана бика треба опрати четком, очистити од прљавштине или окупати.
 4. Потребно је очистити кожу између рогова, на врату, на челу и потиљку животиње од прашине и перути, иначе ће имати лошу навику свраба.
 5. Чишћење копита од прљавштине и њихово сечење треба вршити редовно.
 6. Скротум и препуци треба опрати и очистити чистом крпом како би се осигурала чистоћа гениталија.
 7. Да би се осигурала сигурна употреба, прстен пролази кроз нос племенског дива.
 8. Обезбеђен је дефинисан и добро успостављен начин живота:
 • Прво храњење у 4-5 ујутро.
 • Одмор.
 • Ципела од 7х.
 • Шетња или рад, можда парење.
 • Храњење у 10 сати.
 • Одмор.
 • Од 16 сати парења, рада или шетње.
 • Последње храњење у 19-21 сат.

Садржи расплодне бикове, према свом темпераменту и индивидуалним карактеристикама.

У зависности од природе бика, услови његовог притвора могу варирати

.

Храњење произвођача бикова

Како студије показују, да би бика била здрава и весела, као и да би од ње добила одличан биолошки материјал, који оплођује краве, потребно га је правилно хранити. Дијета треба да садржи велику количину протеинске хране. Неопходно је да он са храном у свом телу добије витамине и елементе у траговима. Али нема потребе за храњењем хране за животиње.

Зимовините производителите се храна сено,сочна храна и концентрати.

Љети је боље ограничити испашу, замјењујући свјежу траву сијеном, иначе ће се сперма разриједити.Посебан оброк хране за дигесторе бикова садржи сточну репу, шаргарепу, сено житарица и силажу.Повећава репродуктивну функцију бикова меса и коштаног и рибљег брашна, комбиноване хране која садржи квасац, витамине и минералне компоненте у исправно израчунатој количини.Претјеран унос хране је штетан за произвођаче - студије су показале да гојазност смањује активност сперме.

Придржавање равнотеже у коришћењу хране за угљене хидрате и протеина је гаранција добијања одличних квалитета.Додаци исхрани (креда и со) су додатни калцијум са фосфором који одмах повећавају продуктивност.Правилно храњење позитивно утиче на сексуалне рефлексе, побољшава формирање висококвалитетне сперме. Грубе и угљене хидрате смањују формирање семена и доприносе гојазности.

Најбоља храна за узгој бикова, како показују студије, састоји се од пшеничних мекиња, зоби, просоја, јечма, грашка, колача од сунцокретовог уља, сена из лана, соје, махунарки или ливадних биљака, сточне репе,црвене мркве, зелене легуминозе.Можете повећати исхрану претварањем млијека, јаја, меса и коштаног брашна и крвног брашна, рибљег уља.Сваки произвођач развија своју исхрану.

Зелени боб је добар додатак производном бику

методе парења

Парење може бити:

 1. 1. Приручник, у којем је бик одвојен, што доводи до краве само за парење. Процес се одвија под контролом људи. Након једног упаривања, уклони се семе, иначе почиње да проверава агресију.
 2. 2. Слободан, када се током ходања на пашњацима, бик сам бира између неколико сексуално зрелих крава које су спремне за оплодњу.
 3. 3. Вештачки произведено коришћењем замрзнуте сперме.

Процена бикова бикова

Студије које су провели сточари показали су да је процјена бикова произвођача по квалитети потомства зоотехничка метода, која омогућава да се утврди њихова узгојна вриједност, изражена у економски корисним, морфолошким и физиолошким својствима која се преносе на њихово потомство.Бикови и краве се процењују према квалитету потомства. Све што утиче на мајчино тело утиче на теле у матерници, доприносећи развоју његових производних својстава.

Качество на бикот се мерат продуктивността на своето потомство

.

Видовњак за узгој бикова одабран је с већом тежином, јер је у великој мјери овисан о добивању висококвалитетног потомства.

Оценаване на производните бики по квалитетот на потомство е идентификација на нај-добри бики, кои, спараване со избраните крави, моʻат да произведу квалитетно потомство.

Постоје неке методе процјене.Израдити поређење продуктивности кћери са продуктивношћу:

 • мајке;
 • њихових вршњака;
 • са просеком у стаду.

Сазнајте разлику у продуктивности кћери са својим вршњацима.

Основни тестови за инсеминаторе бикова на квалитет потомака

Тестирање и истраживање бикова за узгој је веома важно за добијање потомства.Постављају се питања о форми и локацији теста, броју и квалитету инсеминатора, броју и квалитету одабраних крава, временском оквиру за добијање потомства, условима за његов раст, компаративним стандардима и тако даље.

 • Облик и место на тестирање: проверка и оценка на говеда за размесение на специални стоки или на довољни продуктивни селени.
 • Тестови о броју и квалитету се проводе утврђивањем броја кћери које су потребне за провођење поузданих процјена.Процене квалитета су тачније ако је произвођач оцењен великим бројем потомака.
 • Број крава је одабран за истраживање, тако да се формирају мале залихе потребног броја јуница и бикова.