Бугс расте краставци: жути и суви листови у садницама Краставци

Краставци су омиљена култура руских вртлара, без којих је немогуће замислити дијету љети и зими.Али нико није имун на грешке током узгоја поврћа.У нашем прегледу ћемо говорити о томе зашто листови садница постају жути и суви и како се ријешити проблема.

Жути листови - чест проблем садница краставаца

Извори компликација

Краставац је годишња биљка која припада широкој породици бундеве.Влажни региони Индије и Хималаја постали су дом култури.Спомињање поврћа које налазимо у древним трактатима и Библији.У средњем веку почиње активна дистрибуција у Европи.

Тропско порекло краставца учинило га је биљком која воли влагу и љуби сунце и која треба плодно тло за вегетацију. Мањи мраз убија културу.Знајући све ове особине, поврће се узгаја кроз саднице, у стакленику или сеје у земљу, када временски услови постану повољни.

Зашто листови младих биљака постају жути и суви?Узрок проблема су бројни фактори, које убрзамо.

 1. Неисправно заливање садница.Недовољно заливање или залијевање тла има исти негативан утицај на културу.Ревидирајте његу и исправите влагу.
 2. Хладно је.Препоручена температура за развојкраставци не смеју пасти испод +20 степени.Са недостатком топлоте, хранљиве материје из тла престају да тече кроз корење, тако да ваше саднице умиру од глади.
 3. Краставци су "прерасли".Ако рано сијате (у фебруару-марту), онда је развијена биљка у потпуности формирана и треба је пресадити на стално место раста.
 4. Мала тара.Величина касета за поврће не одговара увијек једном или другом типу поврћа.Недостатак простора изазива изгладњивање корена, што негативно утиче на физичко стање.Због тога, листови постају жути и суви у биљкама.
 5. Храна.За сезону раста краставци требају одређени број елемената у траговима.Недостатак или вишак било ког од њих доводи до промене у изгледу садница.
 6. Недостатак светлости.Узгој садница на прозорској дасци или у стакленику, ретко користи додатно осветљење.Недостатак сунчевог зрачења проузрокује жуту ивицу листа сјемена, а такође доводи до неприродног истезања стабљике.

Пажљиво прегледајте биљке како бисте пронашли узрок проблема.Ако не почнете да правовремено елиминишете, ваше поврће ће умрети пре садње на отвореном терену.Немојте одлагати процедуру до касније - сутра ће бити прекасно.

Недостатак светлости доводи до жућења лишћа

Рјешавање проблема

Након прегледа клице, већ знате зашто се листови суше и пожуте.Исправна корекција грешака у култивацији олакшат ће проблеме у развоју садница у будућности.Краставац - воли влагукултура, али вишак влаге уништава корене, провоцира процесе труљења.Немојте бесмислено сипати своје саднице и исушити остатак воде.Успут, залијевање и прскање на прозорској дасци или у стакленику трошити само топлу текућину.

Зашто недостатак простора за раст негативно утиче на саднице? Израсли корени испуњавају сав слободан простор лонца, тако да недостатак хранљивих материја утиче на изглед. Краставци не воле роњење, али је боље пресадити биљку него чекати да полако умре од глади.Додатни базал или на повоју неће спасити ситуацију.

Усјеви који воле топлину болно реагују на хладни ваздух или прозорску даску.Будите пажљиви приликом навијања у стакленику.Шта учинити тропском госту није замрзнуто?Додатни гријачи или близина радијатора за централно гријање штите биљке.

Недостатак или вишак минерала једнако утиче на развој садница.Немогуће је преједати краставце са једном ствари - користити само сложена ђубрива само за ову културу.Вегетација захтева:

 • азот;
 • калцијум;
 • манган;
 • сумпор;
 • калиј.

Сумпор је неопходна супстанца за нормалан развој садница краставаца

Успут, тровање биљке концентрисаним хемијским препаратима ће бити разлог зашто се лист суши.Препоручујемо испирање коријена топлом, чистом водом и пресађивањем на свјеже земљиште.Запамтите: употреба ђубривасамо у складу са упутствима.

Сунчева светлост често недостаје на прозорској дасци или у стакленику. Прљаво стакло или филм не допуштају праву количину УВ-а, тако да врхови постају жути око ивица и неприродно извучени. Шта да радим? Користите додатне изворе светлости који ће помоћи нормалном расту биљака.

Штеточине и болести

Узгој садница, вртлари често не примећују да су усјеви нападнути од паразита или погођени неком специфичном болешћу. Зашто се то догађа? Кршење правила садржаја слаби ваше саднице, чинећи их рањивијима.

Слабо квалитетни садни материјал или земљиште могу да садрже инсекте или да су већ заражени.

На прозору или у стакленику, краставци утичу на болести:

 • брашнаста роса;
 • трулеж коријена;
 • перспороза;
 • Фусариум.

Ако је пепелница погодила саднице, баците их

Када је биљка још увек мала, болести су неизлечиве. Лакше је уклонити заражену стабљику тако да не зарази остатак садница. Као средство превенције додаје се дрвени пепео земљишту. Не заборавите на залијевање: хладна вода је један од узрока болести.

Међу инсектима који изазивају жућење руба листа, уши и паук су најчешћи. Штеточине заразе биљке у стакленику и на прозорској дасци. Правовремена борба са њима ће спасити ваше саднице од уништења. Паразити се уништавају прскањем фунгицида за ове врсте.културе.

Оба ова штеточина утичу на плочу листа незреле биљке, паразитирају на њој, исисавају све сокове.

Сазнали смо зашто листови краставаца расту жути и суви. Пратећи наше препоруке, сачуват ћете своје биљке и убудуће ћете добити одличну бербу укусног поврћа.