Будућност припада боровници

Будућност припада боровници

Све што сте хтели да знате о боровници, а нисте имали кога да питате је поднаслов који се сам наметнуо, након слушања дијалога заинтересованих воћара на недавно завршеном првом Међународном сајму и конференцији о воћарству PROFIFRUIT одржаној у београдском Belexpo центру.

У односу на јабучаство воће којем цена константно пада последњих година, код боровнице цена свежег плода је скоро константна. Друга веома битна ствар је та што се маркетинг за конзумирање свежег плода брже развија него маркетинг за подизање нових засада. Није реално да у наредних пар деценија дође до засићења тржишта када је у питању производња свежег плода боровнице. У скорије време, појавиле су се фирме које нуде затворен циклус: од момента када се произвођач појави, са механичком и хемијском анализом земљишта, хемијском анализом воде, када се одлучује о садњи на банковима или хидропонију у саксијама. Пружају и консултационе услуге око избора садница, система наводњавања, противградних мрежа, вођења производње, обуке берача, па све до откупа свежег плода.

Подизање хектара под јабуком и боровницом кошта идентично. Јабука у пуном роду може да роди између 60 и 70 тона. Нека просечна цена јабуке је 35-40 евроценти. Боровница у пуном роду може да роди од 15-19 тона по хектару. Просечна цена боровнице франко Холандија на паритету код откупљивача је 6 евра по килограму. Трошкови производње од 1. јануара до 31. децембра, када остварите принос од бар 15 тона по хектару, уклопе се у 2,5 евра по килограму. Апсолутно сви трошкови. Што значи да можете да остварите приход од 3 – 3,5 евра по килограму. То би био приход по хектару од 40.000 евра па и више. То је код јабуке немогуће остварити.

Производња боровнице се шири у Србији. Проблем је у томе што људи покушавају да импровизују производњу. Боровница захтева специфичну технологију узгоја. Рецимо, јабуку наводњавате у раним јутарњим сатима и завршили сте посао. Боровницу морате да заливате и прихрањујете у току дана од 5 до 8 пута. Ако уведете аутоматизацију, контролу воде, да регулишете пХ вредност, да елиминишете бикарбонате из воде, тада ћете имати феноменалан резултат. Имаћете плодове прве+ класе који су за евро скупљи у односу на плодове друге класе. Тај евро за прву+ класу са једног хектара покрива инвестицију у аутоматику. Једино правилно размишљање за воћара који ради 2-3 хектара је да уведе и аутоматизацију. Од Холанђана смо чули да имамо добру количину плода, али немамо квалитет. И то је проблем. Од приближно 1.000 хектара које имамо под боровницом, пар десетина има аутоматизоване системе.

Оставите коментар

Ваша адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена * *