Брига за парадајз у отвореном тлу Парадајз

Узгој парадајза да би се добило укусно воће није тешко за искусне вртларе. Непознавање карактеристика развоја и потреба културе увијек изазива појаву болести или погоршање карактеристика квалитета. У кратком прегледу, објаснит ћемо како се бринути за рајчице на отвореном пољу како би добили висок принос.

Разноврсност сорти парадајза

Основне информације

Парадајз је цветна биљка из фамилије велебиље, која се у пољопривреди обично узгаја као годишња. Домовина културе је влажна топла клима Латинске Америке. У Европи, парадајз се први пут појавио у 16. веку као елемент декорације, али су убрзо компоненте многих националних јела постале обавезне.

Биљка има високо развијени коренски систем у облику штапа. Таква структура омогућава култури да извади хранљиве материје и воду из тла. Са повећаном влагом, корени се формирају на било ком делу стабла који је у контакту са земљом. Стога се парадајз размножава не само семеном, већ и резницама.

Парадајз даје одличне приносе у стакленику и на отвореном пољу

У домаћој клими, препоручује се узгој парадајза у садницама.

Тропска биљка захтева светлост и топлоту. Оптимална температура за развој - од +20степени Са хладним пуцкетањем, пелуд престаје да се формира, а парадајз избацује пупољке.

Температура на събира на парадајз - въздух на около +20, зема 12-15 степени

Недостатак сунчеве енергије ће утицати на изглед културе и на способност држања јајника.

Ландинг

Узгој парадајза на отвореном пољу почиње одабиром парцеле. Да би се култура добро развијала и да није болесна, више воле сунчано мјесто.

Немогуће је садити саднице уз ограде или висока дрвећа, јер ће сенка негативно утицати на квалитет плода и период сазревања.

Парадајз је укључен у плодореду, тако да је важна исправна селекција претходних биљака. Препоручене културе:

 • краставци;
 • купус;
 • репа;
 • репа;
 • лук.

Блиско повезане биљке имају исте болести и штеточине, што ће негативно утицати на здравље и принос парадајза.

Запамтите: забрањене културе су све врсте велебиље:

 • кромпир;
 • парадајз;
 • бибер;
 • патлиџани.

Препоручује се да се локација припреми унапред. Искусни вртлари у јесен ископавају место испод парадајза. Додати хумус или фосфор-калијум ђубрива на земљиште. У екстремним случајевима, шачица дрвеног пепела и 50 г било којег комплексног препарата се улијевају у сваки бунар.

Кад се рајчица засади на отвореном терену?

Сађење садница парадајза у припремљеној земљи

Саднице ће умрети прве ноћимраз, тако да морате да се прилагодите у зависности од климатских карактеристика региона:

 • јужни региони - крајем априла;
 • средња стаза - средина маја;
 • у сјеверним крајевима - почетак или средина јуна.

Рупице за саднице парадајза су ископане 5 цм дубље од лонца тресета. Биљке су благо посуте земљом и заливене топлом течношћу. Искусни фармери одмах муљају земљу пиљевином у подножју корена. Процедура ће побољшати циркулацију ваздуха и омогућити даљу негу.

Заливање

Вода је основа за живот парадајза, али почетнички вртлари погрешно разумију захтјеве биљака, па поплављују усјеве. Прије поступка наводњавања, гомила земље нужно исушује. Препоручује се ријетко, али обилно. У случају умјереног времена и без падавина, плантажа се влажи једном тједно.

“За младе грмове са мало воде, довољно је 2-3 литре, док ће наводњавање одраслих дивова захтијевати најмање 10 литара.”

Како наводњавати парадајз на отвореном пољу? Поступак се изводи ујутро или увече, тако да нема наглих промена температуре. Струја воде се пажљиво доводи до базе биљака, избјегавајући излагање коријена. Искусни пољопривредници ископавају посебне жљебове кроз које влага улази у грмље без губитака.

Запамтите: земљиште се не сме сушити током цветања усјева. Неуспех да се води рачуна ће довести до испуштања пупољака и нижих приноса.

Препоручује се да се плантажа напуни унапред, али да се избегне стагнација.воде у корену.Спринклери су забрањени, јер куцају јајник.Пре наводњавања, отпустите тло и уклоните коров.

Храњење

Брига за парадајз укључује ђубрење.Корени парадајза траже хранљиве материје на дубини од 2,5 м. У различитим периодима развоја, биљкама је потребно различито храњење.

Течное обработка от зеление инфузии и квасца

 1. Садниј.Гнојива која садрже азот се примјењују за повећање зелене масе и коријена.
 2. Цветање.Да пупољци не падну, потребни су магнезијум и бор.Препоручује се прскање листа.
 3. Зрело воће.Фосфор и калијум убрзавају црвенило парадајза.

Запамтите: гнојиво не треба злоупотребљавати.Вишак елемената у траговима представља опасну акумулацију нитрата у парадајзу, што ће негативно утицати на здравље људи.

Прекомерни грм повећава зелену масу на штету цватње и формирања плодова.Ситуација се може отклонити заустављањем примене и стањивањем лишћа.

Пепел је одлично фосфорно-калијумово ђубриво

Како оплодити парадајз?Прије захвата, грмље се темељито наводњава топлом текућином тако да кемијски препарати не изгарају коријене.Горњи раствор за парење се пажљиво сипа испод базе парадајза.

Запамтите: током вегетативне сезоне немогуће је додати хумус више од три пута.Препоручује се измена органских и индустријских ђубрива.

Након искрцаја садница, аграристи проводе два обавезна одијела - почетком јуна и првим данимаЈул Од средине лета, ђубриво престаје да се производи. Лекови који садрже хлор су забрањени, јер негативно утичу на квалитет плодова и здравље потрошача.

Шта још треба запамтити

Брига за парадајз није само наводњавање или ђубрење. Високи парадајз је везан након што су саднице посађене на отвореном терену. Биљке су ојачане на клиновима са жицом или конструиране привремене таписерије. Култура не долази у контакт са земљом која штити од болести. Повећана аерација воћа побољшава укусност.

Подвезица од парадајза за клинове ће их спасити од болести

Немогуће је садити биљке различитих сорти на истом кревету, јер ће унакрсна опрашивања довести до непредвидивих резултата. Да би се побољшао улазак полена у цвеће, препоручује се да се лагано каска стабљика парадајза. Поступак се изводи ујутро 2-3 пута недељно.

Формирање грмља омогућава да добијете богату жетву са скромним сортним карактеристикама.

Једно стабло се препоручује за велике усеве како би се убрзало зрење у северним регионима. Две и три биљке стабљике дозријевају дуже, али вртлари су задовољни обиљем малих парадајза.

Не морају све сорте бити кује - уклонити изданке из синуса грана. Постоје сорте које не дозвољавају додатне избојке. Како спровести процедуру?

Пастирање парадајза - мора се уклонити посинак из бр. 3

Пажљиво одломите или одсечите изданак ножем, не допуштајући гадосегну 2 цм.Догађаји се одржавају сваке седмице након заласка сунца.

"Ако током љета траје дуга киша са хладним пуцкетањем, препоручује се не само да се стисне парадајз, већ и да се уклони делови изданака и свих доњих листова, тако да грмови постану топлији и боље проветрени."

Зависно од сорте и региона раста, први усев се бере средином или крајем јула.

Малчирање парадајза штеди влагу у земљишту

Запамтите: немојте залијевати биљке прије брања плодова.

Вишак влаге ће негативно утицати на квалитет чувања парадајза.У јесен, када температура падне на +7 степени, препоручује се да се парадајз потпуно обере, јер се повећава ризик од болести.

Највећим и најздравијим плодовима се препоручује да оду на садни материјал.Хибриди се не могу користити за сјетву идуће године.Карактеристике друге генерације су непредвидиве, па ни не покушавајте.

Добар род рајчица у стакленику

Искусни пољопривредници ретке врсте размножавају се резањем.Да бисте то урадили, одрежите јаке, здраве гране од грмља и корена у лонцу.У пролеће се биљка сече на саднице.

Сазнали смо како се бринемо за парадајз на отвореном.Наше препоруке ће вам помоћи да узгојите здраву културу без проблема и да добијете висок принос.Парадајз је опасан вишак или недостатак пажње, што ће довести до смрти биљака.