Брига за младу овцу и младу Овце

Овце Романова или друге пасмине, које носе потомство, захтијевају посебну пажњу. Храњењу и њези треба приступити одговорно. За вријеме пашњака на пашњацима, будуће овце се препоручују да се чувају одвојено, како би се спријечио њихов прекомјерни рад и дуго кретање.Они не толеришу грубе ставове и страх - то често доводи до прераног порођаја, побачаја и рођења потомака са деформитетима. Ходање пашњака на пашњаку Романова или друге пасмине није довољно. Мора се допунити додатним минералним и витаминским додацима (кухињска сол, креда, рибље и коштано брашно). Препоручена дневна количина здробљене креде и коштаног брашна је не више од петнаест грама суве мешавине по одраслој животињи.

Ношење и рађање јагњади је кључни период у животу оваца

.

За столну сол, дневни унос је пет до осам грама по животињи.

Храњење витаминима и минералима је потребно два пута дневно сваки дан. Дневна стопа је подељена на два дела (већи и мањи). Већина хране се ноћу, а мање - прије испаше на паши (ујутро).

Легло се нужно храни након паше на пашњаку (без обзира да ли се клати или не). Као храну користите силажусено, слама, храна и колач.

Квалитет хране мора бити висок.Ни у ком случају не смије се хранити покварена храна, труло или с плијесни.У влажном времену, сагиагнутих матерница се не препоручује да се протјерао на пашу.Воду их обавезно чистите најмање два пута дневно.Хладна вода се не препоручује.Најбоље је дати топлу, насељену воду.

Како припремити овцу за јагњад

Да би се овца припремила за јањење унапријед, препоруча се одрезати сву вуну која се налази на вимену.Ово се ради тако да касније не загађује и не затвара брадавице. Иначе, новорођенчад, не достижући брадавицу, сишу прљаву вуну.Ово доводи до инфекције цревних инфекција, због чега новорођене бебе умиру.Коса која покрива очи на унутарњој површини стражњих ногу иу анусу такођер је изрезана.

Пре јагњења, уклоните вишак вуне

Простор за смештај треба припремити унапред - у њему треба да влада чистоћа и топлина.Унапред припремају кућу оваца: загријавају собу, проверавају да ли соба исправно ради, уклањају пропух и ћелавост.У затвореном простору се увек одржавају дезинфекционе активности, обоје зидови.За период јагњивања, припремите довољну количину сувог отпада (сламе) за овце.

Лако је предвидети каменовање краљице.Потребно је само пажљиво погледати.Један до три дана у материци Романова и другогпасмина трбуха се приметно повећава, виси, а спољашње гениталије драматично расту.Одмах се јавља јагњад у периоду олујне анксиозности овце, настоји да пронађе усамљено место за себе, под њом спушта сламнати кревет и лежи на њему.

Уз правилно држање, узгој и храњење распуштене овце, порођај пролази без компликација, млади се рађају здрави.

Како се бринути за материцу током порођаја и новорођенчади

Овце обично не захтијевају посебну интервенцију

  • ЛамбингРоманове овце и остале расе обично тече без потешкоћа и довољно брзо.Ако се јањење одвија без компликација, није препоручљиво ометати овај процес.Овце могу самостално рађати младе без помоћи.Једини начин да јој помогнете је да повежете пупчану врпцу да бисте избегли инфекцију.Да бисте то урадили, навлажите нит раствором јода, вежите пупчану врпцу и исеците је, а затим обрадите исечени крај истим раствором.
  • Често постоје случајеви када овца романских пасмина производи неколико јагњади у исто вријеме.Рођени су наизменично у десет до петнаест минута.Последњи се ослобађа после пола или два сата после јагњења.До њега се никада не може доћи ручно, а након његовог изгледа закопан је у земљу.
  • Ако је фетус у погрешној позицији, особа може помоћи.Јагање оваца у таквим случајевима је значајно компликовано и понекад доводи до рођења потомства са абнормалностима.или рођење мртвих јагњади. Да бисте олакшали порођај у вагини утеруса убризгали руку или прсте и помогли фетусу да заузме нормалну локацију. Руке и алати морају се претходно дезинфиковати у посебним решењима и тек након тога наставити да помажу животињи.
  • Ако сте неискусни у таквим стварима, не бисте требали бити једини који се труди да роди. Позовите ветеринара, он ће пружити специјалну помоћ за животиње. Посебно је потребна његова помоћ када новорођенче јагње не показује знакове живота. То се понекад дешава. Само треба очистити уста и носне пролазе од вишка слузи, ако му је потребно, дати му вештачко дисање. Да бисте то урадили, положите новорођено јање на равну, равну површину, истегните ноге напред, а затим их савијте испод стомака. Након тога, причврстите јагње на груди и лагано га тапкајте по бочним странама груди. Ако је новорођено јагње рођено у балону, мора се уклонити. У супротном, беба се гуши због недостатка кисеоника.

Узгој новорођених јагњади, посебно у првим данима њиховог живота, директно зависи од људског млека.Она се даје младима без изнимке. Садржи велику количину протеина, минерала и соли, тако неопходних за младо тело које расте. Немојте лишити јагњад и колострум. Већ сат времена након јагњења материца почиње да осећа жеђ. Није вредно претјерано залијевање, боље је дати у малим порцијама свака два сата.

Мајчино млеконеопходно за јагњад из првих минута живота

Ако је неколико краљица спремно за рођење, оне обављају групно јањење.Да бисте то урадили, темељито очистите фарму оваца од остатака, дезинфикујте целу просторију посебним средствима.Уградите дрвене штитове да бисте одредили простор краљица.У свакој таквој соби ставите самопокретач, автопилку и лампу.Овај метод омогућава ламинирање неколико матица истовремено и без људске интервенције.

После десет дана држања краљица са новорођеним јагњадима у одвојеним оловкама, оне се преносе у заједничку оловку.Мање је опремљен, али омогућава оплемењивање младих стоке у општим условима.Не препоручује се одрастање слабих животиња у заједничком јату.За њих је потребно припремити засебну собу.

Одрастање слабих и здравих животиња у истој оловци апсолутно није дозвољено.

Уз одговарајућу негу, овце ће доследно производити здраво потомство

Просторија у којој је јагње извршена мора бити очишћена и дезинфикована.Храњење матица у групном садржају врши се гранулираном храном.Сипа се у посебне хранилице.За младе животиње таква храна није прикладна.Потребно је на посебном мјесту опремити хранилице са сијеном, посебне концентриране смјесе за јагњад и минералне облоге.

Уз поштовање ових једноставних правила, неће бити тешко извршити само-узгојну овцу.Ове животиње су прилично непретенциозне у храни и садржајуправилна нега ће вам доследно дати младо потомство.