Брига за грожђе у јесен - од прскања

Након што су све зрело грожђе убрано, вријеме је за јесенски рад на припреми винове лозе за зимовање. Како припремити виноград за зиму? Који се догађаји одржавају и када? Обично се обрезивање врши у јесен, посљедњи прељев, прскање од болести и штеточина, а већ прије хлађења, покривајући винову лозу за зиму.

Јесенски рад на грожђу подразумева прскање и орезивање

Сви ови радови нису компликовани, али је потребно знати како исправно извршити сваку од њих. Овај чланак ће говорити о томе како, када и шта прскати грожђе у јесен. Од тога ће зависити да ли зимски презимљавају штеточине и патогени у виновој лози, како би се у пролеће почело активно размножавање, или ће бити уништени током јесенског прскања винограда.

Како се носити са јесенским болестима винограда

Када се сакупљају посљедње четке, вријеме је да још једном прегледамо винову лозу - има ли знакова болести? Јесенско прскање грожђа може уништити потенцијалне штеточине и патогене. И то служи као гаранција да ће следеће године бити прикупљена добра жетва из винограда. Неопходно је на време приметити знакове почетка болести, елиминисати оболеле листове, избојке, обрадити здраве изданке како би сеспречава даље ширење болести.

Након прикупљања свих кластера, можете користити било који лијек за борбу против болести, укључујући и кемикалије, јер се више не можете бојати да ће се акумулирати у бобицама. Које лекове изабрати да спрече грожђе у јесен?

Ако се открију знакови болести, виноград треба обрадити:

  • Ако се у јесенском периоду открију први симптоми развојне слабе пепелнице (плијесни), грожђе треба третирати у јесен са алатима који су посебно намијењени за борбуплијесан, - Амистар, Ефал, Стробе или слично.Само запамтите да употреба дроге као што је "Стробе" за прераду винограда може бити највише три пута годишње.
  • Ако постоје знаци одијума (или пепелнице), онда треба поступати на следећи начин: лишће винограда обрађује се са обе стране раствором колоидног сумпора (кашичица лека се разређује у пола кашике воде).Можете користити и раствор калијум перманганата.За његову припрему, кашика воде се узима на кашичицу манган-киселог калијума.Такође можете користити за третман винове лозе од одиум "Фундазол", "Фалцон" и других сличних препарата намењених за борбу против пепелнице.

Нека правила за прераду винограда:

  • Свака прерада винове лозе треба да се обавља на дан без ветра или након заласка сунца.
  • Обработка се не изпълнаватоком кише, или када култура цвета.У изузетним случајевима обрађују се цвјетнице виноградарске четкице од пламењаче.
  • Приликом прераде винограда, редовно мешајте раствор у резервоару.Раствор би требало да падне на лишће у танком слоју, не би требало да тече до тла.

Калијум перманганат је једноставно и приступачно средство за прскање грожђа

Превентивне мере за спречавање болести винограда

Ако после жетве током инспекцијеније пронађена штета у винограду, да ли је вредно третирати јесен?И ако је тако, које дроге преферирати?

Обично се грожђе мора прерадити чак и ако се на њему не налазе болести.Обично се врши најмање 5 третмана по сезони.Након таквих превентивних поступака, виноград даје добре приносе, а болести се не појављују на третираним биљкама.Претпоследње вријеме прскања винограда у превентивне сврхе проводи се 1-2 тједна прије жетве.

А када треба да спреј у јесен?Ово се ради након што на виновој лози не остане бобица, обично у другој деценији септембра.Ово се ради као превентивна мера да се спречи јесенска епидемија пепелнице или пепелнице.Због тога се за лечење користе истовремено и лекови из ове две болести.

Поред тога, можете додати и лек "Плантафол 5:15:45", који је намењен за исхрану винове лозе.калијум

Дакле, када и како обрадити виноград у јесенском периоду је сада јасно.А ако се све горе наведене процедуре изврше правилно, биљке ће бити поуздано заштићене од узрочника главних болести винограда.